18 / 04 / 2024

İsrail güçleri, Batı Şeria'da bir camiyi yıktı!

İsrail güçleri, Batı Şeria'da bir camiyi yıktı!

İsrail güçleri, işgal altında olan Batı Şeria'nın güneyinde inşaat halinde olan bir camiyi yıktı.



İsrail güçleri, işgal altında olan Batı Şeria'nın güneyinde inşaat halindeki bir camiyi yıktı. Bölgede bulunan okulun müdürü Muhammed Yetimin, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin yıkım ekipleriyle El-Halil'in güneyindeki Um Kussa'ya geldiğini ve bölgeyi güvenlik çemberine aldığını belirtti.

Yetimin, İsrail güçlerinin burada yaklaşık 140 metrekare üzerine yapılmakta olan caminin temelini ve sütunlarını yıktığını belirtti.

İşgal güçlerinin ayrıca cami inşaatının yanında bulunan okulun yararlandığı su kuyusunu da kullanılamaz duruma getirdiğini belirten Yetimin, bölge sakinlerine birkaç gün önce caminin ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıkılacağına dair uyarı gönderildiği bilgisini verdi.

İsrail güçleri, Batı Şeria da bir camiyi yıktı!

Söz konusu caminin, 1995 yılında  imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması"na göre "C" bölgesinde yer aldığı öne sürülüyor.

İsrail yönetimi kendi kontrolünde olduğu gerekçesiyle genellikle "C bölgesi"nde Filistinlilerin yeni bina veya genişletme çalışması yapmasına izin vermiyor.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995 yılında imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrıldı.

Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e; yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İsrail'e devredilmiş; yüzde 61'ini meydana getiren "C bölgesi"nin ise "idari yönetimi ve güvenliği" İsrail'e bırakıldı.

 

2020'de 80 ülkeden 20 bini aşkın Yahudi İsrail’e taşındı!


Geri Dön