19 / 04 / 2024

İsrail'deki konut isyanı inşaat malzemesi ihracını etkilemedi!

İsrail'deki konut isyanı inşaat malzemesi ihracını etkilemedi!

İsrail'de yüksek ev kiralarını protesto amacıyla başlayan ayaklanma nşdeniyle 3 aydır konut satışlarının durduğunu belirten Yılmazlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, 'Bu durum ilk kez yaşanıyor. Türkiye'den inşaat malzemesi ihracatı etkilenmediği' d



 

İsrail'de yaklaşık bir ay önce yüksek ev kiralan ve hayat pahalılığı nedeni ile başlayan ayaklanmalar açıklanan reformlara rağmen sona ermiyor. İsrail'de yatırımları bulunan Türk-İsrail İş Konseyi Başkanı Ahmet Reyiz Yılmaz, 20 yıldır İsrail'de iş yaptıklarını hatırlatarak, 'Yaşanan kriz daire satışlarını etkiledi. Konut satışları çok durgun. Hiçbir dönemde satışlann bu kadar azaldığını görmedim. Yaklaşık 3 ay öncesinden bu yana konut satışlan sıfıra yakın bir hale geldi ve bu durumu ilk kez yaşıyoruz' diye konuştu.

İsyanın geçici olduğunu savunan Yılmaz, yaünmlannm geleceği ile ilgili olarak ise 'Biz Türkiye'yi nasıl görüyorsak İsrail'i de öyle görüyoruz. Geçici olduğunu düşündüğümüz bir ayaklanma nedeni ile yatınmlanmızı geri çekmeyiz. Yatırım boyudan daralır ya da yavaşlayabilir ancak tamamen ortadan kalkmaz' açıklamasını yaptı. İsrail'in bu süreci aşacağını savunan Yılmaz'a göre, bu süreçte konut fiyatlarının geri çekilmesi söz konusu bile olmayacak. Konut fiyatlarının düşürülmesinden ziyade maaşların artırılabileceğini kaydeden Yılmaz, ev kiralanndaki artışın nedeni olarak ise İsrail'deki toprak fiyatlarının son aylarda artmasını gösterdi. Yılmaz, 'Son dönemde toprak fiyatları inanılmaz yükseldi. Buna bağlı olarak konut fiyatlan da yükseldi. En kötü bir daire bile 450-500 bin dolar değerinde. İsrail'de genç neslin de çok fazla olması nedeni ile ev sahibi olmak isteyenlerin sayısı da artıyor. Ancak alınan maaşların yetersiz oluşu ev sahibi olma yollarını kapatıyor' dedi. Ayaklanmaların Arap Baharı'na benzetilmesi ile ilgili değerlendirmeleri yanlış bulan Yılmaz, 'İsrail'deki durum tamamen ekonomik sorunlardan kaynaklı. Sonuçları da diğer Arap ülkelerinde yaşananlarla karıştırılarak bir sonuca vanlmamalı' diye konuştu.

En çok inşaat malzemesi ihraç ediyoruz

Söz konusu durumun Türkiye'nin ihracatını önemli ölçüde etkilemeyeceğini belirten Yılmaz, 'Türkiye'den İsrail'e yapılan ihracatta en önemli kalemi inşaat malzemeleri oluşturuyor ancak Türkiye İsrail'in ABD'den sonraki en önemli ticari partneri. şžimdiye kadar yaşanan siyasi gerginliklere rağmen ticari ilişkilerimiz devam etti. Bu olayın da ticari ilişkileri etkileyeceğini sanmıyorum' değerlendirmesini yaptı.

Gamze şžener / DÜNYA

 


Geri Dön