19 / 04 / 2024

İstanbul 1.Tasarım Bienali 13 Ekim'de başlıyor!

 İstanbul 1.Tasarım Bienali 13 Ekim'de başlıyor!

İstanbul 1.Tasarım Bienali, İKSV tarafından 13 Ekim-12 Aralık 2012 tarihleri arasında Emre Arolat ve Joseph Grima küratörlüğünde, Kusurluluk” temasıyla gerçekleştirilecek







İKSV tarafından, İstanbul Tasarım Bienali’nin etkinlik programı, teması ve sergi içeriğiyle ilgili bilgileri paylaşmak amacıyla, önceki akşam Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda bir basın toplantısı düzenlendi.

İstanbul Tasarım Bienali sergileri, kentsel tasarım, mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, grafik tasarım, moda tasarımı, yeni medya tasarımı gibi başlıca alanlar ve ilgili tüm yaratıcı ürün ve projeleri kapsayacak. Bienal sergileri, İstanbul Modern ve Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda yer alırken, etkinlikler şehrin farklı noktalarına yayılacak.

Basın toplantısına, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Özlem Yalım Özkaraoğlu’nun yanı sıra İstanbul Tasarım Bienali küratörleri Emre Arolat ve Joseph Grima konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda, bienal temasını ayrı ayrı yorumlayarak, bağımsız iki yaklaşım sunacak küratörlerden Emre Arolat “Musibet”, Joseph Grima da “Adhokrasi” başlıklarını taşıyacak sergilerinin detaylarını ilk defa basın mensuplarıyla paylaştı.


İstanbul Tasarım Bienali vesilesiyle ilk defa bir kültürel etkinliğe ev sahipliği yapacak Galata Özel Rum İlköğretim Okulu adına Yönetim Kurulu Başkanı Meri Komorosano da söz aldı.


İstanbul Tasarım Bienali, sektörünün yaratıcı ve önde gelen dört firmasının eş sponsorluğuyla gerçekleştirilecek. Bienalin eş sponsorlarından Eren Holding adına Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, Koray Şirketler Topluluğu’nu temsilen Koray İnşaat CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi M. Şamil Çapar, Vestel adına Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül ve VitrA adına Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Hüsamettin Onanç da basın toplantısına katıldı.


Toplantıda konuşma yapan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “Kentimizin ilk tasarım bienali, dünyanın en ilham verici kentlerinden biri olan İstanbul’un tasarım alanındaki potansiyelini ortaya çıkarmayı, en geniş kapsamıyla ele aldığı tasarıma, gündelik hayatımızın her alanına değen bir kültür öğesi olarak farklı bakış açıları sunmayı hedefliyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği tüm etkinlikler gibi İstanbul Tasarım Bienali’nin de kendi alanını zenginleştiren, uluslararası arenada ülkemizdeki güncel kültür üretimini tanıtan ve dünyanın dört bir yanındaki farklı eğilimleri ve pratikleri İstanbul’a taşıyan doyurucu bir etkinlik olacağına inanıyoruz” dedi.


İstanbul Tasarım Bienali basın toplantısına, basın mensuplarının yanı sıra üniversitelerin ilgili bölümlerinin dekanları, akademisyenler, ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileriyle mimarlık ve tasarım dünyasının önde gelen isimleri katıldı.


Bienalin teması “Kusurluluk/Imperfection”

İstanbul Tasarım Bienali’nin teması, İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu Üyesi ve Londra Tasarım Müzesi Direktörü Deyan Sudjic’in önerisi ile “Kusurluluk” (Imperfection) olarak belirlendi. Deyan Sudjic, kaleme aldığı tema metninde, sonsuz katmanlara ve sürekli gelişen kentsel, sosyal ve kültürel değişimin getirdiği canlılığa sahip bir şehir olarak İstanbul’un bu temanın içeriğini incelemek için en uygun şehir olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, İstanbul’un kusursuzluktan çok uzak, buna karşın dünyadaki en enerji verici ve en hareketli şehirlerden birisi olduğunu söyleyen Sudjic, metinde şehrin kendine has özelliğinin bu kusurluluğun doğurduğu belirsizlik ve geçicilik durumu olduğunun altını çiziyor.


İstanbul Tasarım Bienali, “Kusurluluk” (Imperfection) temasıyla bir yandan İstanbul’un farklı yaratıcı potansiyeline övgü niteliği taşırken, bir yandan da günümüz dünyasında tasarım ile ilgili geniş bir bakış açısının oluşumunu destekleyecek. Deyan Sudjic’e göre, bu tema, dünyaya İstanbul hakkında birşeyler söyleme imkânı yaratırken, aynı zamanda çağdaş tasarımın doğası adına keskin bir bakış açısı sunacak.

Bienal Sergilerine Katılım İçin Son Başvuru Tarihi

İstanbul Tasarım Bienali sergilerine katılmak isteyenlerin proje başvuruları 2 Haziran 2012 tarihine kadar devam edecek. Bienalde yer almak isteyen projeler için disipliner ve coğrafi bağlamda herhangi bir sınırlama yapılmıyor. Başvuru koşulları detaylarına istanbultasarimbienali.iksv.org adresinden ulaşılabilir.


İstanbul Tasarım Bienali Mekânları

Bienal’in ana sergileri İstanbul Modern ve Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda yer alırken, etkinlikler bienal süresince İstanbul’un farklı noktalarına yayılacak. Galata Rum İlkokulu, 19. yüzyıl sonlarında Rum çocukların eğitim ve öğretimine katkı sağlayabilmek amacıyla inşa edildi. Neo-klasik mimari üslubuyla İstanbul’un en eski semtlerinden Galata’da yer alan okul özellikle 1960 ve 70’li yıllardan itibaren baş gösteren demografik sorunlar nedeniyle, 1988 yılının Eylül ayında faaliyetine ara vermek zorunda kaldı. Öğrenci kapasitesini artırmak ve öğrenim kalitesini yükseltmek amacıyla 2001 yılında anaokulu olarak yeniden hizmet vermeye başlayan okul, 2007 yılında bir kez daha öğrenci yetersizliğinden dolayı kapandı. Galata Rum İlköğretim Okulu, bu sefer kapılarını İstanbul Tasarım Bienali’nin iki ana sergisinden biri olan ve küratörlüğünü Joseph Grima’nın üstlendiği, “Adhokrasi” için açıyor. Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, 2012 yılında ayrıca İKSV’nin düzenlediği 18. İstanbul Tiyatro Festivali ile 40. İstanbul Müzik Festivali’nde de kullanılacak.


İstanbul Modern Sanat Müzesi, 2004 yılında, İstanbul Boğazı’nın kıyısındaki 8.000 metrekarelik bir alanda kurulmuştur. Türkiye’nin modern ve çağdaş sanat sergileri düzenleyen ilk özel müzesi olarak, süreli ve sürekli sergi salonları, fotoğraf galerisi, video alanı, eğitim ve sosyal programları, kütüphane, sinema, restoran ve mağazası ile çok yönlü bir hizmet alanı sunarak her kesimden ziyaretçiye sanatı sevdirmeyi ve onların etkin biçimde sanata katılımlarını sağlamayı hedefleyen İstanbul Modern, İstanbul Tasarım Bienali’nin iki ana sergisinden biri olan, küratörlüğünü Emre Arolat’ın üstlendiği “Musibet”e ev sahipliği yapıyor.


Bienal’e üniversiteler özel projeleriyle katılıyor

İstanbul Tasarım Bienali, eğitim dünyasının etkinliklerine katılımını sağlamak ve bienalin ana teması olan “Kusurluluk” (Imperfection) hakkında daha farklı bakış açıları sunan bir içeriğe ulaşmak amacıyla, İstanbul,  Ankara  ve İzmir’de bulunan çeşitli üniversitelerin ilgili 66 bölümü ile işbirliği gerçekleştirdi. Üniversitelerin, kentsel tasarım, mimarlık, endüstri tasarımı, grafik tasarım, yeni medya tasarımı ve moda gibi bölümleri, 2011-2012 akademik yılı içerisinde bienal teması çerçevesinde atölye çalışmaları, yarışmalar ve özel projeler gerçekleştirecek. Öğrencilerin katılımı ile bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak projeler, ilgili üniversitelerin kendi fakülte binalarında sergilenecek ve paylaşılacak. Cam Ocağı Vakfı da bu programa katılarak, 2012 yılında uluslararası cam sanatçıları ile gerçekleştireceği eğitim programı kapsamında bienal temasını yorumlayacak. Cam Ocağı Vakfı’nın çalışmalarını da bienal süresince izlemek mümkün olacak. Toplantıda, İstanbul Tasarım Bienali’nin işbirliği yapacağı üniversitelerin listesi de açıklandı.


İstanbul Tasarım Bienali ön etkinlileri

Tasarım alanındaki farklı tartışma noktalarını, İstanbul’un kültür ve sanat yaşamının gündemine getirmek hedefiyle 2010 yılında yola çıkan İstanbul Tasarım Bienali, hazırlık sürecinde birçok ön etkinlik düzenledi. 2010 yılında, dünyadan ve Türkiye’den tasarım dünyasındaki, yaratıcı kimlikleriyle öne çıkmış 29 konuşmacının katıldığı “Neden Tasarım, Neden Bienal?” başlıklı iki gün süren sempozyum Kadir Has Üniversitesi’nde yapıldı. 2011 yılında, İstanbul Modern’de gerçekleştirilen, uluslararası arenada tasarım alanında başarıları ile öne çıkmış önemli isimlerin katıldığı “Neden Tasarım?” başlıklı söyleşi ise katılımcılardan büyük ilgi gördü.

Tasarım konusunu gündeme taşımak ve yaratıcı çalışmalar sayesinde tasarımcılarla bienal arasında bir etkileşim yaratmak amacıyla, İstanbul Tasarım Bienali, açılışına kadar olan dönemde, atölye çalışmaları, yuvarlak masa toplantıları, uluslararası basın buluşmaları ve öğrencilerle yapılacak çeşitli etkinlikler düzenlemeye devam edecek.

İstanbul Tasarım Bienali’nin web Sitesi

İnteraktif bir paylaşım mecrası olarak tasarlanan İstanbul Tasarım Bienali web sitesi istanbultasarimbienali.iksv.org, bienalin tema metni, küratörlerin hazırlayacakları sergilerin kavramsal çerçevesi, bienal programı gibi genel bilgiler içeriyor. Bir blog olarak tasarlanan web sitesinde ayrıca, bienal süresince küratörlerin ve katılımcıların çeşitli yazı ve yorumlarına yer verilecek. Web sitesinin editörlüğünü bienal küratörlerinden Joseph Grima ve ekibi üstleniyor. İstanbul Tasarım Bienali’nin web sitesinin tasarımı ise aynı zamanda DOMUS Dergisi’nin de tasarımcısı olan Marco Ferrari ve Elisa Pasqual’a ait.

İstanbul Tasarım Bienali’nin Danışma Kurulu

İstanbul Tasarım Bienali’nin Danışma Kurulu’nda, Londra Tasarım Müzesi Direktörü Deyan Sudjic, endüstriyel tasarımcı veBahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Asatekin, Material Connexion CEO’su George Beylerian, sanat tarihçisi ve İstanbul Modern Sanat Müzesi Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu, Hong Kong Polytechnic Üniversitesi Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. John Heskett, endüstriyel tasarımcı ve Defne Koz Studio kurucusu Defne Koz, mimar ve Koleksiyon Mobilya kurucusu Faruk Malhan, içmimar ve Sevil Peach Architecture and Design kurucusu Sevil Peach, Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi Prof. Dr. İlhan Tekeli ve VitrA Tasarım Müzesi Direktörü Alexander von Vegesack bulunuyor.

istanbultasarimbienali.iksv.org


Geri Dön