29 / 03 / 2024

İstanbul, 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın en güçlü adayı!

İstanbul, 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın en güçlü adayı!

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye'nin olimpiyatların en kuvvetli adayı olduğunu belirterek, "Bu kent (İstanbul) tarihindeki tüm dönemlerin ötesinde ve zirvesinde olmak üzere olimpiyatlara her zaman olduğundan çok daha kuvvetli bir iradeyle talipt



Bakan Kılıç, İstanbul 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylık başvuru dosyasının tanıtımıyla ilgili Olimpiyatevi’nde basın toplantısı düzenledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin, aday ülkeler arasında adaylığı bizzat Başbakanı tarafından taahhüt altına alınan ilk ve tek ülke olarak hafızalardaki yerini aldığını kaydeden Kılıç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürü borç bildiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan’ın, geçmişte Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı yaptığı İstanbul kentinin olimpiyatlara ev sahipliği yapması için tüm desteğini, gayretini ve garantisini ortaya koyduğunu anlatan Kılıç, teşekkürün büyüğü ve ikincisinin medyaya ait olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Çünkü Türkiye’nin İstanbul kentiyle birlikte olimpiyatlara aday olduğu ilk günden bu yana gerek görsel gerekse yazılı medyamız, hem İstanbul’un hem Türkiye’nin hem olimpiyat ruhunun hem de Türkiye’deki sporun gelişimine olimpiyatların sağlayacağı katkısının arkasında sapasağlam durdunuz. Çok kuvvetli bir iradeyle varlığınızı ortaya koydunuz. Türk halkının olimpiyatlara verdiği destek oranının böylesine yüksek rakamlara ulaşmış olması, görsel ve yazılı medyamızın ortaya koyduğu destekle birebir ilintilidir, paraleldir."

Yapılan kamuoyu araştırmalarında, İstanbul halkının yüzde 87’sinin olimpiyatların İstanbul kenti için olmazsa olmaz olduğunu düşündüğünü, Türkiye genelinde 16 ilde yapılan kamuoyu ortalamasının, Türk halkının yaklaşık yüzde 85’inin Türkiye’nin olimpiyatlara ev sahipliği yapması ve ev sahibi kentin de İstanbul olması yönünde hem fikir olduğunu gösterdiğini anlatan bakan Kılıç, "Bu oranın oluşmasında elbette ki bizlerin ortaya koyduğu katkı kadar. Türkiye Milli Olimpiyat komitesi ve olimpiyat hazırlık koordinasyon ekibimizin, tanıtım ekibimizin ortaya koyduğu gayret kadar bütün bu gayretleri televizyon ekranlarına taşıyan, gazete sayfalarına taşıyan, köşe yazılarına taşıyan sizlerin katkısı ve emeği de hiç kuşkunuz olmasın ki son derece büyük ve önemlidir" şeklinde konuştu

"Türkiye olimpiyatların en kuvvetli adayıdır"

"Türkiye’nin olimpiyatların en kuvvetli adayıdır" diyen Bakan Kılıç, "Bu kent tarihindeki tüm dönemlerin ötesinde ve zirvesinde olmak üzere olimpiyatlara her zaman olduğundan çok daha kuvvetli bir iradeyle taliptir" ifadesini kullandı.

İstanbul’un, Türkiye’nin tamamını yansıtan büyük ölçekli bir Türkiye fotoğrafı olduğunu belirten Bakan Kılıç, şöyle konuştu:

"Türkiye olimpiyatlara adaydır. Türkiye olimpiyatlara geçmişteki adaylıklarının çok daha ötesinde kuvvetli bir adaydır. Türkiye olimpiyatların en kuvvetli adayıdır. Aday kentimiz İstanbul’dur. İstanbul kenti bir dünya markasıdır. İstanbul kenti hem Asya’da hem Avrupa’da konumlanan aynı anda iki kıtayı birlikte yaşayan ve yaşatan tek dünya kentidir. İstanbul bu yönüyle medeniyetlerin dillerin, dinlerin, ırkların, tarih ve kültürel birikimlerin geçiş köprüsüdür aynı zamanda. İstanbul Avrupa’nın Asya’ya açılan kapısı, aynı zamanda Asya’nın Avrupa’ya attığı ilk adımıdır. İstanbul bir hoşgörü, bir güvenlik, bir sağlık, bir büyüme, kalkınma ve alt yapı kentidir. İstanbul Türkiye’nin tamamını yansıtan büyük ölçekli bir Türkiye fotoğrafıdır. Bu kent tarihindeki tüm dönemlerin ötesinde ve zirvesinde olmak üzere olimpiyatlara her zaman olduğundan çok daha kuvvetli bir iradeyle taliptir."

"İstanbul meydan okumaya adaydır..."

Olimpiyatların İstanbul’a gelmesiyle birlikte, olimpizm ruhunun dünyada adım atmadık coğrafya bırakmamış olacağını belirten Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç şunları kaydetti:

"İstanbul insanlığın evrensel barışa giden yoldaki en önemli varlıklarından ve değerlerinden biri olan olimpiyat meşalesini almaya, taşımaya, yakmaya, yaşatmaya ve olimpizm ruhuyla, olimpiyat meşalesinin aydınlığıyla medeniyetler çatışması gibi karanlık senaryolara karşı meydan okumaya adaydır. Olimpiyat ruhunu İstanbul yaşatacaktır. İstanbul olimpiyatların dinler, diller, ırklar, renkler, medeniyetler ve kültürler arasındaki önemli bir geçiş olduğunu, buradaki varlığımızla ortaya koyacaktır. Olimpiyatlarla İstanbul ayrıca bir önem kazanmayacak belki ama olimpiyatların İstanbul’a gelmesiyle birlikte olimpizm ruhu dünyada adım atmadık coğrafya bırakmamış olacaktır."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a yürekten teşekkür ettiğini anlatan Bakan Kılıç, aday kentler arasında adaylık hazırlık çalışmalarına bu ölçüde katkı sağlayan bir başka belediye aktivitesi olduğunu düşünmediğini ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi’nin süreç içinde çalışmaları kolaylaştırıp önemli ve tarihe not olarak düşülebilecek büyük ve önemli katkılarsağladığını anlatan Bakan Kılıç, İstanbul Valisi ve valilik çalışanlarına da teşekkür etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsında 61. Cumhuriyet Hükümeti’nin tüm birimlerine yürekten teşekkürlerini ifade eden Bakan Kılıç, şunları söyledi:

"Çünkü bu kolay bir süreç olmadı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gümrük Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Dış İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı başta olmak üzere 10’dan fazla bakanlığımız garanti mektuplarıyla olimpiyat sürecine verecekleri güvenceleri ortaya koymuş oldular. Aynı şekilde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi de sürecin önemli bir yapı taşı olarak ön plana çıktı. TOKİ’ye de sağladığı garantilerden dolayı
 teşekkürlerimi ifade ediyorum."

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi çerçevesinde, olimpiyat ailesinin tamamına sürece barışçıl ve iyi niyetli koordinasyona katkı vermelerinden dolayı da teşekkürlerini ifade eden Bakan Kılıç, "Olimpiyat komitesi adına Türkiye’nin adaylık başvuru dosyasını, aynı zamanda bizleri, hükümetimizi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne teslim eden Hasan Arat başkanlığındaki Türk heyetine teşekkürlerimi ifade ediyorum. Aynı şekilde olimpiyat adaylık başvuru dosyamızı hazırlayan yabancı ve Türk firmalardan oluşan konsorsiyumun yaklaşık 300 çalışanına, 4 aya varan çalışmalar boyunca ortaya koydukları dikkatli performans nedeniyle teşekkürlerimi ifade ediyorum" şeklinde konuştu.

"Artık ok yaydan çıkmıştır"

Medyaya teşekkürü, esasında sürecin en sonuna bırakmak gerektiğini ifade eden Bakan Kılıç, "Çünkü artık ok yaydan çıkmıştır. Olimpiyat adaylık başvurumuzla ilgili sürecin bundan sonraki en önemli aktörü, görsel ve yazılı basınıyla Türk medyasıdır, sayfaların editörleridir, spor müdürleridir, program yapımcılarıdır, spor köşe yazarlarıdır, televizyon programcıları ve sunucularıdır" dedi.

Bugüne kadar çok kuvvetli ve gayretli bir çalışmayla kendilerinin devlet ve kamu adına yapılması gerekenleri ortaya koyduklarını, bundan sonra hem Türk kamuoyunda hem de yabancı muhataplar nezdinde bu işin taşıyıcısının ve sürecin propagandacısının medya olacağını anlatan Bakan Kılıç, "En büyük yol ortağımızsınız. Bundan sonraki süreç, sizin süreciniz ve işinizdir. En yakın takipçiniz, en büyük destekçiniz, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak biz olacağız. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olacak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olacaktır" diye konuştu.

Adaylık için hazırlanan kitabı tanıttı

Olimpiyat adaylığı için hazırlanan kitabı medya mensuplarına gösteren Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, kitapta adaylık başvurusunun yer aldığını bildirdi.

Kitabın Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne teslim edildiğini belirten Bakan Kılıç, daha sonra olimpiyat için hazırlanan detaylı haritaları göstererek sunum yaptı.

Dosyada İstanbul kentine kazandırılacak spor tesisleri, sayıları, kapasite bilgileri ve kullanım amaçlarının bulunduğunu anlatan Bakan Kılıç, yaklaşık 300 kişinin 4 aya varan emeğinin neticesi olan bir kitabı medya ile paylaştıklarını kaydetti. Olimpiyat adaylık dosyasını hazırlayan organizasyon komitesinin, belki de ülkenin başbakanıyla birlikte toplantı gerçekleştirdiği tek ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Bakan Kılıç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe’deki çalışma ofisinde saatler süren toplantı yapıldığını ve İstanbul
 ile ilgili önemli kararların bu sayede netleştirildiğini belirtti.

Olimpiyat yerleşkesinin lokasyonlarını, olimpiyat halkalarının kümelenme bölgelerini, ulaşım sistemlerini içeren haritalarını gösteren Bakan Kılıç, milimetrik çalışmalarla İstanbul’un tümden görüntülendiğini bildirdi.

2020 olimpiyatları için ulaşıma yönelik yeni hamleler yapmaya gerek olmayacağını aktaran Bakan Kılıç, var olan ulaşım noktasındaki raylı sistem projeksiyonları ve bunların entegre sistemleri tamamlandığında, İstanbul’un adeta ulaşım alt yapısını tamamlayan hazır bir olimpiyat metropolü olarak insanlığa armağan edilmiş olacağını kaydetti.

Yabancıların üzerinde en çok durdukları, Asya ve Avrupa kıtalarını içine alan, tarihi Haydarpaşa Garı’nın da yer aldığı fotoğrafı medya temsilcilerine gösteren Bakan Kılıç, şunları ifade etti:

"İstanbul öyle bir şehir ki bir yakasında olimpiyatların açılış seremonisi yapılırken, bir kıtada açılış seremonisinin yapıldığı kıtaya gelen
 konuklar bir başka kıtayı seyrediyor olacaklar. İstanbul olimpiyatlarının açılışında Türkiye’den ve yurt dışından gelen konuklarımız, açılış seremonisini Asya’da icra ederken, Avrupa’yı seyrediyor olacaklar. Bulunduğumuz yer Haydarpaşa Tren Garı çevresi olacak, olimpiyatların açılış seremonisi için burada bulunurken, gördüğümüz manzara, Kız Kulesi’ni, İstanbul Boğazı’nı ve Avrupa yakasındaki tarihi yarımada siluetini kapsayan ikinci İstanbul olacak. Dünyada böylesine büyük böylesine zengin ve gelecek vaat eden bir başka olimpiyat destinasyonu olabileceğini biz düşünmüyoruz. Ama yabancı muhataplarımız da düşünmüyor. Bu heyecanı sizlerle paylaşmak isterim."

"36 tesisle İstanbul, olimpiyatlara adaylığını deklare etti"

Medya mensuplarına adaylık başvuru dosyasına ilişkin iki ayrı kitabın verileceğini bildiren Bakan Kılıç, "İstanbul’un, 11’i mevcut 25’i yeni inşa olmak üzere 36 yeni tesisle birlikte olimpiyatlara yönelik adaylığını deklare ettiğini" bildirdi.

Bakan Kılıç, 11 mevcut tesisin 5’ine kalıcı ilave yatırımlar yapılacağını, 10 yeni tesisin müsabakalar için, 10 yeni tesisin de müsabakalara destek sağlamak amacıyla antrenman odaklı alanlar olarak inşa edileceğini, 5 ayrı ünitede olimpiyat kümelenmelerinin sağlanacağını belirtti.

İstanbul’un mevcut spor alanlarının görsellerini medyaya gösteren Bakan Kılıç, Fiyapı İnönü Stadı’nın olimpiyatlara yeni haliyle katılacağını kaydetti.

Kılıç, 5 şehrin futbol müsabakalarıyla ilgili olarak İstanbul’a destek aday kentler olarak önerildiğini, Ankara, İzmir, Antalya gibi kentlerin olimpiyatlara destek sağlayan kentler arasında yerlerini almış olacağını ifade etti.

Bakan Kılıç, bu bilgilendirmelerin ardından, medya mensuplarının sorularını cevapladı.

AA


Geri Dön