25 / 04 / 2024

İstanbul 2020 olimpiyatları için en şanslı kent durumunda!

İstanbul 2020 olimpiyatları için en şanslı kent durumunda!

2000de yapılacak olimpiyatların adresinin İstanbul olması için özel yasa bile çıkartıldı. Yasa çerçevesinde olimpiyatların garanti altına alındığı tek ülke olan Türkiye için 2000 hayal kırıklığı oldu



İstanbulun gönlüne olimpiyat ateşi 1992de düştü. 2000de yapılacak olimpiyatların adresinin İstanbul olması için özel yasa bile çıkartıldı. Yasa çerçevesinde olimpiyatların garanti altına alındığı tek ülke olan Türkiye için 2000 hayal kırıklığı oldu. Ama pes edilmedi, sırada 2004 vardı. Maalesef bu da olmadı. 2008 yılına gelindiğinde ise finale kadar yükselindi ama Pekin finali göğüsleyen ülke oldu. 2012de finale bile kalamadık. 2016 için başvuruda bulunmadık. Ancak geçtiğimiz günlerde Başbakan Erdoğan yeni rotayı çizdi: Hedef 2020 İstanbul Olimpiyatları...

İlk defa bu kadar yakınız

İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu Genel Direktörü Yalçın Aksoy, İstanbulun adaylığı süreçlerinin hepsinin içinde yer aldı. Şimdi başvuru dosyasını beşinci kez hazırladı ve resmi başvuru dilekçesini perşembe günü Uluslararası Olimpiyat Komitesine yolladı. Aksoy ilk defa bu kadar umutlu olduğunu söylüyor: Bundan önceki başvurularımızda şansımızın az olduğunu biliyorduk. Ancak bu işte ne kadar istekli olduğumuzu öğrenmek için bıkmadan denedik. İlk defa kendimizi şanslı görüyorum. Hep artık İstanbul eksiklerini tamamladı hem de rakiplerimiz arasında en şanslı olan biziz. Tek eksiğimiz ülke olarak bu iş için çalışmak. Herkes koordineli çalışırsa 2020yi alabiliriz.

Dosyamız geç kaldı

Aksoy önümüzdeki en engelin zaman olduğunu söylüyor: En şanslı ülke biziz ama 15 Şubata kadar dosyamızı ve planlarımızı Uluslararası Olimpiyat Komitesine sunmamız gerekiyor. Rakiplerimizden Roma ve Madris dosyalarını sundu ve Mart ayını bekliyorlar. Çünkü Mart ayında başvuruları kabul edilen ülkeler açıklanacak. biz ise daha yeni hazırlığa başlıyoruz. Bu çok basit bir işlem değil çünkü her şeyi baştan yapacağız. Örneğin olimpiyat köyü çok önemli. 2008 başvurumuzda  TOKİ  tarafından yapılan Halkalı Toplu Konutlarını köy olarak kullanacaktık. Ancak bu konutlar bitti ve sahiplerine teslim edildi. Öyleyse yeni köy projesi çizmek zorundayız. Bunu da Şubata kadar hazırlamamız şart.

Su sporları merkezi yok

Aksoy başka bir eksikliğin ise tesisler konusunda olduğunu söylüyor: Stadımız hazır, kapalı spor salonları konusunda da iyi durumdayız. Ancak yeni yatırımlar şart. Örneğin rugby yeni branş olarak girdi ve Türkiyede rugby sahası yok. Bunun yapılması gerekiyor. Kano ve slonom pisti konularında eksiklik var. Ayrıca su sporları merkezi yapılması gerekiyor. Bunların nereye ne zaman yapılacağına yine Şubat ayına kadar karar verilmeli.

Tesis için 7.5 milyar dolar

İstanbulun 2020 adaylığındaki rakipleri ise Roma, Madrid ve Tokyo. Aksoy, Tokyoyu adaylar içinde en zayıf halka çünkü olimpiyatları 2. kez yapmak için başvuruda bulunuyor. Madrid ise daha önce Barcelona olimpiyatları düzenlediği için dezavantaj sahibi. Roma ile İstanbul ise en büyük adaylar.

Aksoy, İstanbulun kazanması durumunda 20 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyaç duyulduğunu söylüyor: Yaklaşık 7.5 milyar dolar spor tesisleri için harcanacak. 13-14 milyar dolar ise İstanbulun yeniden yapılandırılmasına gidecek. Alt yapıda kullanılacak. Sonuç ise Eylül 2013de belli olacak.
Öge DEMİRKAN/Vatan


Geri Dön