23 / 04 / 2024

İstanbul çılgın proje ile yeni lojistik üssü olacak!

İstanbul çılgın proje ile yeni lojistik üssü olacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan Kanal İstanbul projesi raporunda çarpıcı ifadeler yer aldı. İşte o rapordan satır başları...



Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul projesi raporuna Sabah gazetesinden Şerif Can ulaştı. Şerif Can'ın haberine göre, dünya ticaretine yön vermesi planlanan çılgın projeyle ilgili bası detaylar dikkat çekti. 

Dünyanın yeni lojistik üssünün mega kent İstanbul olacağı belirtilen raporda dikkat çeken bilgilerden bazıları şu şekilde:

TİCARET AĞININ ODAĞINDA YER ALIYOR

ABD, toplamda 7 filosuyla denizlerde büyük bir hakimiyet sağladı. Açıklanan verilere göre, dünya ticaretinin yüzde 90'lık kısmı deniz yoluyla gerçekleştirildiğinden devletler bazı alternatif yollar arıyor.

Bu alanda yapılan en büyük yatırımlardan biri de son zamanlarda sık sık gündeme gelen İpek Yolu Projesi. Çin'in  modern ticaret ağının en önemli noktalarından biri dünyanın yeni lojistik üssü mega kent İstanbul olacak. 

İstanbul çılgın proje ile yeni lojistik üssü olacak!

İSTANBUL BOĞAZI'NDA RİSK ARTMAYA DEVAM EDİYOR


Geçtiğimiz son 10 senede İstanbul Boğazı'ndan geçen gemilerin yük oranları ciddi oranda arttı. 1960 yılından şu ana kadar İstanbul Boğazı'nda 15 üzücü kaza meydana geldi. 

2050 yılına gelindiğinde  toplu taşıma yolculuklarının yüzde 5'lik kısmının yani yaklaşık olarak 1 milyon 150 bin kişinin deniz yolu ile gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

BEKLEME SÜRELERİ UZADI

Açıklanan son 5 senelik verilere göre; gemilerin İstanbul Boğazı'ndan her geçişinde yaklaşık olarak 14.2 saatlik süre boyunca beklediği belirtildi. Önümüzdeki senelerde ise bu sürenin 4-5 güne ulaşması bekleniyor.

Çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul projesi Süveyş, Panama ve Kiel kanalı gibi yapay bir kanal şeklinde hayata geçirilecek. Ekonomiyi canlandırması beklenen çılgın proje Kanal İstanbul, Türkiye için de bir gelir kapısı haline gelecek. Hayata geçirilecek olan Kanal İstanbul projesiyle Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYİH) etkisinin 12 milyar dolar şeklinde olması hedefleniyor.

İstanbul çılgın proje ile yeni lojistik üssü olacak!

Temeli sayılı günler sonra atılacak olan Kanal İstanbul projesiyle ayrıca 505 bin 892 kişinin istihdam edilmesi de planlanıyor. Açıklanan resmi verilere göre, toplamda 3 günlük gemi geçişiyle 30 derslik okul, 1 haftalık gemi geçişiyle ise 100 yataklı hastane inşa edilebiliyor. Yine Kanal İstanbul'da toplamda 2 aylık gemi geçişiyle de 2 kilometre metro hattı inşa edilebiliyor.

İstanbul, hayata geçirilen yeni Havalimanı, Kuzey'de hayata geçirilecek olan Karadeniz Limanı ve çılgın proje Kanal İstanbul ile küresel ticaretin kavşak noktası olacak. Çılgın proje olarak müjdelenen Kanal İstanbul'un inşa edilmesiyle beraber Marmara Bölgesi, Avrasya'nın lokomotifi haline gelecek.

KANAL İSTANBUL YOL VE ZAMAN AVANTAJI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan dikkat çeken raporda Çin'den yola çıkacak olan bir konteyner için 3 güzergâhı masaya yatıran Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ülkemizin de içinde yer aldığı Orta Koridor'un deniz yoluna kıyasla ulaşımı yaklaşık olarak 15 gün kısaltacağını bildirdi.


GERİ SAYIM BAŞLADI

Çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul'da Sazlıdere Köprüsü'nün temel atma töreni öncesinde son hazırlıklar hız kesmeden südüryor. 26 Haziran Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılım göstereceği tören için hazırlıklar yapıldı.

 

Ekrem İmamoğlu'ndan son dakika Kanal İstanbul çıkışı!


Geri Dön