25 / 04 / 2024

İstanbul depreme hazır değil!

İstanbul depreme hazır değil!

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: "Bakırköy ve Tekirdağ arası şiddeti 7.5 artı ve eksi 2 derece değişiklik gösteren bir deprem bekleniyor. İstanbul depreme hazır değil." dedi.



İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör: İstanbul'da en büyük depremin 7.6 olacağı 2000 yılında açıklandı. Değişen hiçbir şey yok.


Nepal'de meydana gelen 7.8'lik depremin ardından, İstanbul için olası deprem tartışmaları yeniden gündeme geldi. 

Nepal'in başkenti Katmandu'da meydana gelen 7.8'lik depremin ardından, İstanbul için de deprem uyarıları yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul'da en büyük depremin 7.6 olacağını belirterek "Bu 2000 senesinde yayımlandı. Peki bunu nasıl yayımladık? Denize gittik, fayın uzunluğunu ölçtük. Bir kere fayı haritaladık. Fayın derinliği tespit edildi. Ondan sonra bunlar çıktı. Değişen hiç birşey yok" dedi. 


Enerji birikiyor İstanbul Üniversitesi (İÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise Tekirdağ-Bakırköy arasında bir yerde deprem beklendiğini kaydederek özetle şunları söyledi: "Tekirdağ-Bakırköy arasında bir yerde bu depremin merkezi oluşacak. 

Bu 1766 depreminin tekrarlanacağı anlamına gelir. Enerji yoğunluğu buralarda. İstanbul'da ve her geçen gün enerji de birikiyor. İstanbul depreme hazır değil. 


Yapılan pek çok şey var ama yetersiz. Örneğin deprem anında insanların bir araya geleceği toplanma alanlarının yarısı yapılaşmaya açıldı. Kentsel dönüşüm tek çareydi ama kentsel dönüşüm rantiyeye dönük bir model oldu. Kentsel dönüşümü yapıyoruz diye birçok insan zengin edildi." 15 yıl boyunca Marmara Denizi'nde yürütülen deprem araştırmalarının başındaki isim olan ve İTÜ Maden Fakültesi'ndeki görevinden emekliye ayrılan Prof. Dr. Naci Görür ise şu değerlendirmede bulundu: "7.2 deprem meydana geldiği takdirde istanbul çok şiddetli şekilde etkilenebilir. Çünkü İstanbul, yapı stokunun yüzde 60'ı mühendislik hizmeti görmemiş, deprem güvenliği olmadığı resmi ağızlarca söylenen bir kent."


Cumhuriyet


Geri Dön