19 / 04 / 2024

İstanbul'daki binalar depreme hazır değil!

İstanbul'daki binalar depreme hazır değil!

Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) İstanbul Şubesi, ‘İstanbul depreme hazır mı?” başlıklı bir sempozyum düzenledi. AFAD Arama Kurtarma Derneği kurucu başkanı Nasuh Mahruki sempozyumda konuştu.



Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) İstanbul Şubesi, ‘İstanbul depreme hazır mı?” başlıklı bir sempozyum düzenledi.


Burada konuşan AFAD Arama Kurtarma Derneği kurucu başkanı Nasuh Mahruki deprem riskini azaltmak için başlanan kentsel dönüşümün ranta hizmet ettiğini dile getirdi. Mahruki, “480 tane park alanı toplanma alanı olarak ilan edilmişti. Bunun yarısından fazlasına koca koca gökdelenler, rezidanslar, AVM'ler dikildi. Buralar bütün nüfusa aitken, buralardan yaratılan kaynaklar bir avuç insanın cebine gitti. Biz depremi konuşuyoruz ama depreme hazır olamayışımızın sebebi bu yolsuzluk, hırsızlık ve rüşvet anlayışıdır.” dedi.


İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise şunları söyledi: “3,5 ay Ankara'da AFAD Başkanlık danışmanlığı yaptım. Ülkenin afet müdahale planı, ulusal seviyede afet öncesi zarar azaltma planımız yok. Bütün planlar yerel. İstanbul'daki büyük depremde iyimser bir tahminle 30 bin kişinin ölmesi bekleniyor. Biz bu 30 bin ölüyü gömemeyiz bile. Hasarlı binaların başına 10 ya da 20 kişilik arama ve kurtarma ekibini koyabilir miyiz? Değil Türkiye'de, Avrupa ve Amerika'da bile o kadar kurtarma ekibi yok. Van'da kaç binaya müdahale edebildi bütün Türkiye?”



Zaman


Geri Dön