26 / 04 / 2024

İstanbul depreminde binaların yüzde 43'ü hasar görecek!

İstanbul depreminde binaların yüzde 43'ü hasar görecek!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Kandilli Rasathanesi’nin beraber hazırladığı raporda, eğer İstanbul’da 7.5 şiddetinde bir deprem meydana gelirse neler yaşanacağına yer verildi. İBB Deprem Risk Yönetimi Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman da depreme ilişkin konuştu.



Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Barış Pehlivan bugünkü köşesinde beklenen İstanbul depremini kaleme aldı. İşte Barış Pehlivan'ın o yazısı...

Beklenen İstanbul depremi yaşanırsa bakanlar ne söyleyecek? Öyle ya... 

İstanbul depreminde binaların yüzde 43 ü hasar görecek!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Kandilli Rasathanesi’nin beraber hazırladığı rapordaki verilere göre; eğer İstanbul’da 7.5 şiddetinde bir deprem meydana gelirse;

Şehirdeki yapıların yüzde 43’ü hasar görecek. 25 milyon ton ağırlığında enkaz ortaya çıkacak. 14 bin 150 kişi hayatını kaybedecek. 

İstanbul depreminde binaların yüzde 43 ü hasar görecek!

İBB Deprem Risk Yönetimi Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman, beklenen İstanbul depremine ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar...

1- İstanbul ile  Ankara  arasında koordinasyon planlaması yok. Yani, merkezi yönetimle yerel yönetimler arasındaki ilişki sorunlu. İBB, İçişleri Bakanlığı’na bağlı AFAD dahil birçok kurumun kapısını aşındırmış ancak sonuç alamamış. Böylece olası bir depremde ortak bir çalışma yapılması bu aşamada güç. 

2- Yeterli tespit yok. Mesela, İstanbul’un 800 noktasında patlayıcı ya da yanıcı maddelerin depolandığı fabrikaların varlığı biliniyor. Ama merpen altı denilen, kayıt dışı belki yüzlerce yerin olduğu düşünülüyor. Yani, olası bir depremde İstanbul’un neresinde nasıl bir tehlikenin bizi beklediğini bilmiyoruz. 

İstanbul depreminde binaların yüzde 43 ü hasar görecek!

3- Eğitim yok. İstanbul’da büyük deprem olursa, maalesef ilk 72 saat insanların çoğu kendi başına kalacak. O halde ilkyardım ve kurtarma operasyonları sırasında nasıl hareket edeceklerini bilmeleri gerekiyor. Ancak İstanbullu bu konuda eğitimsiz. 

4- Telefon ve internet altyapısı yetersiz. 2019’daki 5.8 büyüklüğündeki İstanbul depremi bunu bir kez daha hatırlattı. İBB’nin 17 Ağustos’un yıldönümünde alternatif bir iletişim uygulamasını kamuoyuna duyuracağını öğrendim. Kaç kez söylendi; GSM firmalarının da elini taşın altına koyması şart. 

Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan son dakika İstanbul depremi açıklaması!

İstanbul depremi için ürküten açıklama!

İstanbul'daki 77 bin yapı riskli!


Geri Dön