28 / 03 / 2024

İstanbul devlet desteğiyle 5 yılda dönüşür!

İstanbul devlet desteğiyle 5 yılda dönüşür!

İnşaat sektörünün önemli temsilcilerini buluşturan RE360 Gayrimenkul Buluşmaları etkinliğinde deprem gerçeği ve çözüm yolları ele alındı. Etkinlikte İstanbul'un dönüşüm sürecinin 5 yılda tamamlanabileceği söylendi.



Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, konut sahiplerine kamu tarafından uzun vadeli faizsiz kredi desteği verilmesi halinde İstanbul’da depreme dayanıksız tüm yapıların 5 yılda dönüştürülebileceğini belirtti. Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; Alkaş tarafından düzenlenen RE360 Gayrimenkul Buluşmaları etkinliği kapsamında deprem konusu değerlendirildi. Gazetemiz yazarı Vahap Munyar moderatörlüğünde gerçekleşen “Türkiye’nin Deprem Gerçeği Sektörün Merceğinde: Ne Yapmalıyız, Nasıl Yapmalıyız, Nereden Başlamalıyız” adlı oturumda açıklamalarda bulunan Altan Elmas, 3 yıl önce İstanbul’un Avrupa yakasına ilişkin elde ettikleri verilerde binaların ancak yüzde 15'nin yıkılıp yapıldığını dile getirerek, “Sektör olarak iyi şeyler yapıyoruz, ancak sonuç olarak İstanbul’daki binaların ancak yüzde 10’nu yapıyoruz. Bu da 15 bin ila 20 bin bina demek oluyor. Halbuki 100 bin konutu dönüştürmek lazım. Bunun içinde halihazırda kapasitesinin yüzde 90’ını boş arsalarda kullanan sektörümüzün gücünün en azından yüzde 30-35’lik kapasitenin buralarda kullanılması gerekir” diye konuştu. Kapasitelerin dönüşüme kaydırılması için de müteahhitlerin sermayedar rolünden çıkarılıp devletin devreye girmesi gerektiğine dikkat çeken Elmas, “Devlet burada kaynak sağlayıp düzenleyici olacak. Kat sahiplerine 15- 20 yılık faizsiz kredi desteği sağlayan bir modelle 5 yılda bu konu çözülebilir” ddiye konuştu. 

“Elektronik yapı denetimi etkili oldu”

Yapı Denetimleri Kuruluşları Derneği Başkanı Tekin Saraçoğlu, yeni yapılarda deprem güvenliğiyle ilgili bir sorun bulunmadığını, bunu  İzmir  ve Van'da yapmış oldukları denetimlerde gördüklerini dile getirdi. 2019'da uygulamaya alınan elektronik ortamda dağıtım sisteminin ideal çözüme yakın bir sonuç verdiğine vurgu yapan Saraçoğlu, "Sadece Elektronik Yapı Denetim Sistemi ile birlikte ihtiyaçtan fazla firma kuruldu. Ancak işler azaldı" dedi. 

“Devlet yerel yönetimlerle anlaşırsa 15 yılda dönüşüm tamamlanır”

BİLİM Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin doğal gerçeğinin deprem olduğuna dikkat çekerek, bu jeolojik yapı içinde yaşamının tek yolunun deprem güvenli alanlar oluşturmak olduğunu ifade etti. Bunun için de yerleşim alanı analizleri yapılarak bölgede yaşanacak deprem büyüklüğü ve ne sıklıkla oluşabileceğine yönelik araştırmalar yapılması gerektiğine vurgu yapan Görür, özellikle deprem kuşağı üzerindeki yerleşim yerlerinden bu sürecin başlaması gerektiğini kaydetti. Görür, bunu müteahhit ya da vatandaşın tek başına yapamayacağını bunun için devlet ve yerel yönetimlerin iş birliğiyle çalışmasının şart olduğuna dikkat çekti. Görür, bu şekilde 5 yıllık kalkınma planları çerçevesinde 15 yılda bütün Türkiye’nin konut stoğunun dönüştürülebileceğini belirtti.

RE360 Gayrimenkulün Büyük Buluşması'nda neler konuşuldu?


Geri Dön