26 / 04 / 2024

İstanbul Finans Merkezi ihalelerinde heyecan arttı!

İstanbul Finans Merkezi ihalelerinde heyecan arttı!

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde (İFM) yükselecek kamu binalarının ihaleleri bir bir yapılıyor. İnşaatları süren SPK ve BDDK binaları ile ihalesi yapılan Merkez Bankası, finans merkezinin kalbi olacak.




Türkiye'nin dünyanın önde gelen finans merkezleri arasına girmesini sağlamak üzere planlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde (İFM) yükselecek kamu binalarının ihaleleri bir bir yapılıyor. 


Son olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) binası için yapılan iki ihale rekabet koşulları oluşmadığı gerekçesi ile iptal edilmiş; 2 Ağustos'ta yapılan üçüncü ihalede İntaş Taah. Yapı San. Tic. A.Ş 1 milyar 440 milyon TL teklif vererek ipi göğüslemişti. Yine aynı şirket, arsa satış karşılığı idare payı gelirinde 180 milyon TL ile en yüksek teklifi vermişti.


Başbakanlık Toplu Konut idaresi Başkanlığı (TOKİ) öncülüğünde hayata geçirilen İFM'de kamu ayağının çalışmaları hızla devam ediyor, inşaatları süren SPK ve BDDK binaları ile ihalesi yapılan Merkez Bankası, finans merkezinin kalbi olacak.


Yaklaşık 3 milyon metrekare alan üzerinde gerçekleştirilecek Finans Merkezi Projesi’nin 768 bin metrekarelik bölümü  TOKİ  tarafından yüklenici firmalar kanalıyla inşa edilecek. İFM'nin aralarında Ziraat Bankası'nın da yer aldığı yeni bölümlerinin ihalesine önümüzdeki dönemde çıkılacak. TOKİ ayağında, özel sektörün önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi planlanan ve Yap işlet Devret (YİD) modeliyle yapılacak olan yeni ihalelere yoğun talep gösterilmesi bekleniyor. 50 bin çalışan, 25 bin ziyaretçi, 11 bin oturan ile günde 90 bine yakın insan sirkülasyonu yaratması beklenen İFM'nin, iş ve alışverişiyle, kendi ekonomisini de oluşturan bir yerleşime dönüşmesi planlanıyor. Yaklaşık 3 milyar TL'lik yatırım maliyetli bu dev proje ile İstanbul'a şehir içinde şehir; bir finans şehri eklenmiş olacak. 2023 yılına kadar tamamlanması planlanan İFM'nin, Türkiye Varlık Fonu gibi kurumsal girişimlerin güçlenmesine katkı sağlaması da bekleniyor.



Ekonomist


Geri Dön