25 / 04 / 2024

İstanbul Finans Merkezi Projesi, Erdoğan Bayraktar ile hızlandı!

İstanbul Finans Merkezi Projesi, Erdoğan Bayraktar ile hızlandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a tam yetki verilmesi ile birlikte İstanbul Finans Merkezi Projesi hızlandı. İki yıl içinde finans merkezinin inşaatının tamamlanarak, ekonomi birimlerinin merkezlerinin İstanbul'a taşınması planlanıyor



İstanbul Finans Merkezi Projesi, Erdoğan Bayraktar'ın tam yetki alması ile birlikte hızlandı. Ankara'daki ekonomi ve finans birimleri 2 yıl içinde İstanbul'da olacak.

Hükümet Ağustos ayında İstanbul Finans Merkezi rojesi'nin çalışmalarını gerçekleştirmek üzere Erdoğan Bayraktar'a tam yetki vermişti. Bayraktar, yetki kararnamesinin yürürlüğe girmesinin ardından, proje ile ilgili çalışmalara başladı.


Teşvik paketi de Meclis'e sunulacak

Bu çerçevede, merkezleri İstanbul'a taşınacak ekonomi kurumları ile TOKİ'nin temsilcileri arasında bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda, proje için yapılan çalışmalar masaya yatırılarak, taşınmaya ilişkin takvim de ele alındı. Toplantıda inşaat çalışmaların büyük bir hızla tamamlanması ve iki yıl içinde de kamu kurumlarının merkezlerinin İstanbul'a taşınması konusunda görüş birliğine varıldı. Ayrıca toplantıda, İstanbul Finans Merkezi'nin teknik ve hukuki altyapısı ile ilgili çalışmalar da gözden geçirildi. Bu kapsamda, halen Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlıkları sürdürülen, 'teşvik paketinin' de kısa süre içinde Meclis'e sunulması kararlaştırıldı. İstanbul'un finans merkezi yapılmasına yönelik pakette, yatırımlara özel vergi teşvikleri de yer alacak. Paketin bu yıl içinde yasalaşması öngörülüyor. Proje kapsamında, kamu bankalarının yanı sıra BDDK, SPK gibi kurumların da İstanbul'a taşınması öngörülüyor.

Söz konusu kurumların merkezlerinin İstanbul'a taşınmasına yönelik düzenleme torba yasa ile gerçekleştirildi. Merkez Bankası'nın taşınması ise söz konusu düzenlemede yer almadı. Ancak projede, Merkez Bankası'nın da İstanbul'a taşınması yer alıyor. Bu nedenle yapılacak bir düzenleme ile Merkez Bankası'nın da İstanbul'a taşınmasının hukuki yolu açılacak.

Hüseyin Özay / STAR


Geri Dön