20 / 04 / 2024

İstanbul gayrimenkul sektörü yabancıların gözdesi!

İstanbul gayrimenkul sektörü yabancıların gözdesi!

Neşeli: "İstanbul'da son 5 yıllık süreçte inşa edilen nitelikli konut stokunun oldukça yüksek olduğu Esenyurt, Bahçeşehir, Ispartakule ve Beylikdüzü semtlerindeki marka projelere, özellikle Körfez ülkelerinden gelen yatırımcı yoğun ilgi gösteriyor" dedi.



 Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Yönetici Yardımcısı Esra Adıbelli Neşeli, "İstanbul yabancı yatırımcıların gözdesi olmaya devam ediyor" dedi.


Neşeli, yaptığı yazılı açıklamada, konut satışlarını değerlendirirken Türkiye'de son yıllarda önem kazanan ve satış potansiyeli olan yabancı yatırımcıların konut edinim hızını da değerlendirmek gerektiğini belirtti.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2014'te toplam konut satışlarının yüzde 2'ye yakın bir kısmının yabancılara yapıldığını hatırlatan Neşeli, Antalya'dan sonra yabancılara en çok konut satılan ilin yüzde 29'luk satış oranıyla İstanbul olduğu bilgisini verdi.


Neşeli, İstanbul'da son 5 yıllık süreçte inşa edilen nitelikli konut stokunun oldukça yüksek olduğu Esenyurt, Bahçeşehir, Ispartakule ve Beylikdüzü semtlerindeki marka projelere, özellikle Körfez ülkelerinden gelen yatırımcın yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti.


Bazı projelerde toplam dairelerin yüzde 25'ine varan oranlarda bu yatırımcılara satıldığını dile getiren Neşeli, sadece bu yatırımcıların taleplerine yönelik şekillenen projeler dahi üretilmeye başlandığına dikkati çekti.


Neşeli, Anadolu yakasının da son dönemlerde yabancı yatırımcılara daha çok tanıtılmaya başlandığını vurgulayan Neşeli, "İstanbul yabancı yatırımcıların gözdesi olmaya devam ediyor" ifadesini kullandı.


 


- "Kentsel dönüşümün etkileri Bağdat Caddesi'nde görülüyor" 


 


Neşeli, İstanbul'un merkez fonksiyonlarına sahip ilçelerinde arsa stokunun kısıtlı olması nedeniyle konut üretiminin özellikle "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun"un yürürlüğe girmesiyle hızlandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:


"Kent merkezi olarak tanımlanan, kimlik, konum, sahip olduğu donatılar ve ticari fonksiyonlarının gelişmişliği dolayısıyla kentin bütününe hitap eden Kadıköy, Üsküdar, Şişli, Beşiktaş, Bakırköy ilçeleri başta olmak üzere pek çok ilçede kentsel dönüşümün etkilerini gözlemlemek mümkün. Arsa stokunun kısıtlı olduğu bu ilçelerde dönüşüm eski binaların yıkılıp yeni bina inşa edilmesi şeklinde ilerliyor. Arsa sahibi-müteahhit hasılat paylaşım oranlarına bakıldığında en yüksek oranların İstanbul'un en prestijli semtlerinde olduğunu görebiliyoruz.


Sürecin en yoğun yaşandığı ve yüzde 70'e varan oranlarla arsa sahibi hasılat payının en yüksek olduğu gözlemlenen bölge Bağdat Caddesi'dir. Kentsel dönüşüm faaliyetlerinin oldukça yoğun olarak sürdüğü 2012 yılında gerçekleşen fiyatlar ile güncel fiyatları kıyasladığımızda konuma göre değişmekle birlikte eski bina fiyatlarında o günden bugüne ortalama yüzde 20-22 artış görülüyor."


 


- "Anadolu yakasında dönüşümde öne çıkan ilçelerden biri de Kartal"


 


Neşeli, Anadolu yakasında dönüşümde öne çıkan ilçelerden birinin de Kartal olduğunu dile getirenrek, eski sanayi tesislerinin dönüşmesiyle büyük arsa stokları oluştuğunu ve bölgede çok sayıda marka konut projesi üretildiğini belirtti.


Kartal'da arsa sahibi hasılat oranlarının yüzde 45-50 seviyelerinde bulunduğuna dikkati çeken Neşeli, Kartal'da metrekare fiyatlarının 3 bin 500 - 5 bin lira arasında değiştiğini aktardı.


Neşeli, Avrupa yakasında riskli alan ilan edilen en büyük alanın Gaziosmanpaşa'da bulunduğu anımsatarak, farklı mahallelerden oluşan riskli alanlarda çok sayıda bilinirliği yüksek inşaat firmasının arsa sahipleri ile anlaşma sürecinde olduğunu, arsa sahibi hasılat oranlarının yüzde 30-35 seviyelerinde seyrettiğini, bu oranın bazı bölgelerde yüzde 40'a yaklaştığını vurguladı.


Gaziosmanpaşa'da yeni yapılacak projelerde metrekare birim fiyatlarının 4 bin 500 - 5 bin lira, Zeytinburnu'nda ise 6-8 bin lira arasında değiştiğini kaydeden Neşeli, Bahçelievler-Bakırköy gibi ilçelerde kat sınırlaması nedeniyle arsa sahibi ile müteahhit arasında taşeron olarak anlaşıldığının görüldüğünü dile getirdi.


Neşeli, "Bakırköy'de merkeze yakın mahallelerde eski binalar için metrekare fiyatlarının 4 bin - 4 bin 500 liraya, yeni binalar için ise 6 bin liraya ulaştığı görülüyor" bilgisini de paylaştı.


AA


Geri Dön