29 / 03 / 2024

İstanbul Havalimanı'ndan ilk tarifeli sefer yapıldı!

İstanbul Havalimanı'ndan ilk tarifeli sefer yapıldı!

Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul Havalimanı'ndan ilk ticari uçuşunun İstanbul-Ankara seferiyle başlaması nedeniyle, vatandaşlar havalimanına gelerek işlemlerini gerçekleştirdiler.



Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Havalimanı'nın ilk fazı 29 Ekim'de hizmete açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen havalimanında ilk uçuş bugün gerçekleştiriliyor.

Anadoılu Ajansı'nda yer alan habere göre Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul Havalimanı'ndan ilk ticari uçuşunun İstanbul-Ankara seferiyle başlaması nedeniyle, vatandaşlar havalimanına gelerek işlemlerini yaptılar. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul Havalimanı'ndan ilk ticari uçuşunun İstanbul-Ankara seferiyle başlaması nedeniyle düzenlenen uğurlama törenine katıldı. Bakan Turhan, açıklamalarda bulunarak uçuş kartını basın mensuplarına gösterdi.

Havalimanından saat 11.15'te havalanan uçakta THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, şarkıcı Mustafa Keser, davetli basın mensupları ile bazı yolcular yer aldı.

İstanbul Havalimanı'ndan ilk tarifeli seferi gerçekleştirecek olan Türk Hava Yolları'nın "TK 2124" kodlu uçağı, Ankara'ya hareket etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bazı devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla 29 Ekim'de açılan İstanbul Havalimanı'ndan ilk tarifeli uçak, saat 11.32'de  Ankara  Esenboğa Havalimanı'na gitmek üzere havalandı.  

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Funda Ocak ile İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu da biletlerini alarak bu uçakla Ankara'ya hareket etti.  

Havalimanından saat 11.15'te havalanan uçakta THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, şarkıcı Mustafa Keser, davetli basın mensupları ile bazı yolcular yer aldı. İlk uçuşa katılan Aycı, 349 yolcu kapasiteli  "Boeing 777" uçağını gezerek, yolcularla selamlaştı. Yolculara, havalimanıyla ilgili düşüncelerini soran Aycı, seferlere ilişkin de bilgi verdi.herkesi bu hedefe kilitleyen Sayın Cumhurbaşkanımıza başta teşekkür ve şükranlarımızı iletiyoruz." dedi. 


Büyük alınteri ve emekle 42 ayda bu muhteşem eserin yapıldığına dikkati çeken Aycı, şöyle devam etti:

"Bundan sonra görev bizimdir. Bundan sonra vazife bizimdir. Bu ülkenin bayrak taşıyıcısı olarak, sancak taşıyıcı olarak bundan sonra sancak emanetimiz. Yani milletimizin ve devletimizin emaneti THY'nin emanetidir. Sancak artık dünyanın en büyük havalimanında bizimle beraber uçmaya devam edecek. Biz burada mantık olarak ortaya koyduğumuz irade ve vizyon olarak en önemli konu buranın büyüklüğüyle ilgili değil. Buranın inşa edilmesinde, buranın hayata geçirilmesinde, Türkiye'nin potansiyelini, medeniyet birikimini, medeniyet tasavvuru ve tahayyülünü, ülkemizin ticari potansiyelini, kültürel iklimini, hoşgörüsünü, misafirperverliğini, tüm güzel özelliklerini ve zenginliklerini tüm dünya ile paylaşmak, güzellikleri ve iyilikleri, ülkemizi tanımak isteyenleri, ülkemize gelerek, bizim insanımızla ve kültürümüzle hemhal olmak isteyenleri de taşımak gayretiyle buraya bir vizyon, misyon ve önemli bir fikir dünyası konuldu. Bu fikir dünyası, aslında bu büyüklüğün arkasındaki en temel ve önemli özelliktir."


Aycı, İstanbul Havalimanı ile Türkiye'nin potansiyelini daha iyi ortaya çıkaracağını, dünyayla bağlantının, dolayısıyla ziyaretçi sayısının daha da artacağını, İstanbul’un dünyanın havacılık merkezi olacağını da sözlerine ekledi. 


İstanbul Havalimanı ndan ilk tarifeli sefer yapıldı!

İstanbul Havalimanı ndan ilk tarifeli sefer yapıldı!

İstanbul Havalimanı ndan ilk tarifeli sefer yapıldı!


42 ayda inşası gerçekleştirilen İstanbul Havalimanı toplamda 76,5 milyon metrekarelik alan üzerinde hayata geçirildi. İstanbul Havalimanı'nın diğer etaplarının 2023'e kadar tamamlanması planlanıyor.

İstanbul Havalimanı'nın tüm etapları tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı bulunacak ve yıllık 200 milyon yolcuya hizmet verecek. İstanbul Havalimanı'nda ilk ticari uçuş gerçekleştiriliyor. İşte Anadolu Ajansı tarafından servis edilen ilk uçuş görselleri;

 

İstanbul Havalimanı ndan ilk tarifeli sefer yapıldı!

İstanbul Havalimanı ndan ilk tarifeli sefer yapıldı!


THY uçağındaki yolculara sefer öncesinde İstanbul Havalimanı'ndan yapılan ilk uçuş hatırası olarak bazı hediyeler takdim edildi. 


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, kuledeki telsiz aracılığıyla uçaktaki yolculara hitap etti.

Bakan Turhan, yolculara ve mürettebata iyi yolculuklar dileyerek, "Ben Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan. İstanbul Havalimanı'ndan kalkan ilk uçağın yolcuları olarak sizleri tebrik ediyorum. Dünya sivil havacılık tarihine altın harflerle yazılacak olan bu seyahatin mensupları olarak çok şanslısınız. Hayırlı yolculuklar diliyorum. Sağlık, selamet içerisinde gidin, gideceğiniz yere varın ve sağlık selamet içinde eve dönmenizi yüce Rabb'imden diliyorum. Selamlarımı, saygılarımı arz ediyorum." dedi.

İstanbul Havalimanı ndan ilk tarifeli sefer yapıldı!

İstanbul Havalimanı ndan ilk tarifeli sefer yapıldı!


İstanbul Havalimanı'ndan Ankara Esenboğa Havalimanı'na 11.10'da gerçekleştirilen tarifeli sefere katılmak üzere havalimanına gelen yolculardan Emin Ensar Genç, ilk check-in yapanın kendisi olduğunu dile getirerek, "İlk Türk yolcuyum ve çok mutluyum. Allah böyle bir güzelliği çok şükür bize nasip etmiş oldu." dedi.

Aynı uçakla gidip döneceğini dile getiren Genç, "Tamamen bir deneyim. Merak ve heyecanla geldim. Havalimanını gerçekten yaşaya yaşaya geldim. Temel atma töreninden itibaren sayın Cumhurbaşkanımızla millet olarak yola çıktık. Memleketimiz çok güzel bir havalimanına kavuştu. Gelirken mimarisine baktım, yollarına baktım. Personelin güler yüzlülüğü... Allah nazardan esirgesin. Kıymetini çocuklarımız çok daha iyi anlayacak. Biletimi bir ömür boyu saklayacağım." dedi. 
 

İstanbul Havalimanı ndan ilk tarifeli sefer yapıldı!

İstanbul Havalimanı ndan ilk tarifeli sefer yapıldı!


Yolculardan Erkan Kılınç da "İlk Business Class yolcusuyum ve 1. sırada oturuyorum. Bu tarihi ana tanıklık etmekten dolayı çok heyecanlıyım. THY ile çok sık uçuyoruz. Dünyanın her yerine bizi götürüyor sağolsun. Bugün de burada ilk uçuşta olmak için geldim. Ankara'da bir işim vardı burayı tercih ettim. Her şeyin ilki heyecanlıdır. Şu an gayet heyecanlıyım. Terminal binalarını ve yeni havalimanını çok büyük buldum." dedi. 

İstanbul Havalimanı ndan ilk tarifeli sefer yapıldı!

Ailesiyle Ankara'ya seyahat eden Resul Uzun da gazetecilerin sorusu üzerine, inşaat teknikeri olarak İstanbul'da çalıştığını dile getirdi. Eşi Dila ve bir yaşındaki kızı Nil ile ilk uçuşun heyecanına ortak olduklarını belirten Uzun, "Eşimin 10 Ekim'de doğum günüydü. Ben, bu uçuşu ona doğum günü hediyesi olarak sundum. Gayet güzel bir yolculuk oluyor." dedi.

Uzun, bu anı yaşayabilmek için Ankara’ya uçtuklarını dile getirerek, eşi Gaziantepli olduğu için birçok kez uçağa bindiklerini, kızının uçak ortamına alışkın olduğunu söyledi. İstanbul Havalimanı'nın görkemli olduğunu dile getiren Uzun, "İnşallah havalimanı tamamlanınca daha da güzel olacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

İstanbul Havalimanı ndan ilk tarifeli sefer yapıldı!

İstanbul Havalimanı ndan ilk tarifeli sefer yapıldı!


Eşinin sürprizi ile yolculuğa katıldığını ifade eden yolcu Merve Taşyüz Polat ise "Çok mutluyum. Eşim sağolsun sürpriz yapıp, bilet almış. Maşallah yani memleketimizde böyle güzel işlerin yapılıyor olması bizim için gurur verici. Birkaç gün önce haberim oldu. Bir hedefe yönelik gitmiyoruz. Tamamen bu uçakta yerimizi almak için, bu duyguları yaşamak için bilet aldı eşim." dedi. 

Timur Polat da duygularını şöyle dile getirdi:

"Merve hanıma bir sürpriz olsun istedim. Beraber olmasını diledim eşimle öyle nasip oldu. Aslında aynı uçakla gidip dönmeyi istiyordum ancak gitmişken arkadaşları ziyaret etmek istedik. Yeni havalimanı, 3. köprü gibi birçok şeyi yaşamış olduk. Bizim kuşağımıza mı denk geldi. Hızlı bir şekilde bunları yaşamanın mutluluğunu duyuyoruz."  

İstanbul Havalimanı ndan ilk tarifeli sefer yapıldı!


İstanbul Havalimanı ndan ilk tarifeli sefer yapıldı!

İstanbul Havalimanı ndan ilk tarifeli sefer yapıldı!

İstanbul Havalimanı ndan ilk tarifeli sefer yapıldı!


Ankara üzerinde ilk sefer nedeniyle tur atan THY uçağı, yaklaşık bir saatlik uçuşun ardından Ankara Esenboğa Havalimanı'na sorunsuz indi. İniş sırasında da yolcular, kabin ekibi ve pilotları alkışladı. Ayrıca, ilk uçuş nedeniyle havalimanındaki THY Cip Salonu'nda kokteyl düzenlendi. Kokteyle İlker Aycı'nın yanı sıra basın mensupları ile bazı davetliler katıldı.


İstanbul Havalimanı dünyayı büyüledi!

Almanlar 12 yılda yapamadı! Türkler 42 ayda bitirdi!

3. havalimanının adı İstanbul Havalimanı oldu! 

45 soruda İGA!


Geri Dön