16 / 04 / 2024

45 soruda İGA!

45 soruda İGA!

İlk fazının açılışına sayılı günler kalan İGA İstanbul Yeni Havalimanı tamamlandığında, dünyanın en büyük havalimanı olacak..



Dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı'nda geri sayım devam ediyor. Havalimanının ilk fazı, Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Ekim'de ilk fazı hizmete açılacak. İstanbul Yeni Havalimanı, birçok alanda ilkleriyle örnek olacak.

İGA tarafından hayata geçirilen İstanbul Yeni Havalimanı'nın temeli ne zaman atıldı? Havalimanı günde kaç yolcuya hizmet verecek, kaç destinasyona uçuş sağlanacak? Havalimanına ulaşım nasıl olacak?

3. havalimanının adı İstanbul Havalimanı oldu! 
 

İşte düm detaylarıyla İGA İstanbul Yeni Havalimanı..

45 soruda İGA!

1-) İGA kimin?

İGA'nın yolculuğu İstanbul Yeni Havalimanı’nın işletilmesini Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu’na ihale etmesi ile başladı. İhaleyi kazanan konsorsiyum bu amaçla İGA ismini vererek şirketi kurdu.

2-) İGA ne zaman kuruldu?

İGA, İstanbul Yeni Havalimanı’nı inşa etmek ve 25 yıl boyunca işletmek amacıyla 7 Ekim 2013 tarihinde kuruldu. 

3-) İGA havalimanı CEO'su kim?

İGA’nın yani “İstanbul Grand Airport”un CEO’su Kadri Samsunlu'dur.

4-) İGA açılımı nedir?

İGA açılımı; İstanbul Grand Airport yani İstanbul Büyük Havalimanı'dır.

5-) İGA havalimanına ne zaman başlandı?

DHMİ tarafından resmen 1 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleşen tam yer teslimine kadar inşaat sahasında geçici izinlerle, 2014 yılı boyunca 600’e yakın sondaj, 1600’ün üzerinde konik penetrasyon deneyi ile gerçekleşen zemin etütlerinden yararlanarak toprak işleri tasarımı üzerinde çalışıldı.

45 soruda İGA!

6-) İGA havalimanı toplam kaç fazda yapılıyor?

İGA havalimanı inşaatı 4 fazda yapılıyor.

7-) İGA havalimanının temeli ne zaman atıldı?

İstanbul Yeni Havalimanı’nın temel atma töreni 7 Haziran 2014 tarihinde gerçekleştirildi.

8-) Havalimanının ilk fazı ne zaman açılıyor?

Yeni Havalimanının birinci faz, 3 pistin ve 90 milyon kapasitelik terminalin tamamlanmasıyla 29 Ekim 2018 tarihinde açılacak.

9-) İGA havalimanını hangi şirketler yapıyor?

İGA havalimanını, Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon yapıyor.

10-) İGA havalimanı nerede?

Şehir merkezinden 35 kilometre mesafede kuzeyde yer alıyor. Yeni havalimanı, Çatalca, Göktürk Arnavutköy kavşağında ve Terkos Gölü’ne yakın bir alanda inşa ediliyor. 

45 soruda İGA!

11-) İGA havalimanı arazisi kaç milyon metrekare?

İstanbul Yeni Havalimanı, İstanbul’un kuzeyinde 76,5 milyon metrekarelik alanda yükseliyor. 

12-) İGA ne kadara mal oldu?

İGA, 26 milyar 140 milyon euroluk yapım, işletme ve devir bedeliyle ihale bedeline sahip.

13-) İGA havalimanı ismi nedir?

İGA havalimanının ismi henüz açıklanmadı. İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, yeni havalimanının isminin dünya genelinde yapılacak araştırma sonunda belirleneceğini açıkladı.

14-) İGA'nın hangi etabı ne zaman açılacak?

1. Faz A 2018 yılında, 1. Faz B 2020 yılında, 2. Faz 2022 yılında, 3. Faz 2022 yılında, 4. Faz 2028 yılında açılacak.

15-) İGA havalimanı yapımında kaç kişi çalıştı?

Havalimanı yapımında yaklaşık 10 bin kişi çalıştı.

45 soruda İGA!

16-) İGA'da kaç kişi çalışacak?

İGA havalimanı tamamlandığında doğrudan ve dolaylı istihdam sayısı 225 bine çıkacak.

17-) İlk etap kaç yolcuya hizmet sunacak?

İlk yolcu terminal binası 1,44 milyon metrekare ile dünyanın tek çatı altındaki en büyük terminal binası olacak ve bu terminalde ilk etapta yılda 90 milyon yolcuya hizmet sunulacak.

18-) İGA havalimanı toplam yolcu sayısı nedir?

Tüm fazları tamamlandığında İstanbul Yeni Havalimanı, yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle 300’den fazla destinasyona uçuş imkanı sunacak.

19-) İGA havalimanını hangi firma işletecek?

Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu İGA havalimanını 25 yıl boyunca işletecek.

20-) İGA havalimanı açılış tarihi ne zaman?
 
İGA havalimanın tüm fazları 2028 yılında açılmış olacak.

45 soruda İGA!

21-) İGA havalimanı özellikleri nelerdir?

Hava trafik kontrol kulesi, yüzyıllardır İstanbul’un simgesi haline gelen ve Türk - İslam tarihinde kültürel öneme sahip lale figüründen esinlenerek tasarlandı. Çağdaş ve işlevsel yapısı ile eşsiz bir yerel niteliğe sahip olacak İstanbul Yeni Havalimanı, küresel kent İstanbul’un zengin sosyal ve kültürel mirasını yansıtacak bir mimariye sahip olacak. Çağdaşlık ve fonksiyonelliği bir arada ele alan özgün bir tasarıma sahip olan yeni havalimanındaki terminal tasarımı, ilhamını İstanbul’un kültürel mirasından alıyor. İstanbul Yeni Havalimanı terminalinde İstanbul camilerinin, hamamlarının, kubbelerinin ve daha birçok tarihi yapının zenginliği, proje mimarisine ince ince işlenecek. Türk-İslam sanat ve mimarisinde kullanılan motifler, güzellik, doku ve derinlik sağlayacak.

22-) Havalimanının rüzgar sorunu var mı?

Kadri Samsunlu’ya İstanbul Yeni Havalimanı’nın bulunduğu bölgedeki rüzgar sıkıntısı ile ilgili olarak "Bölgenin 50-100 yıllık rüzgar verileri çıkarıldı. Ölçümler yapıldı. Rüzgarla ilgili buraya özgü bir sıkıntı yaşanmasını öngörmüyoruz." şeklinde açıklamada bulundu.

23-) İGA havalimanınında kaç pist ve terminal yer alacak?

İGA havalimanı üç terminal ve altı pistten oluşacak.

24-) Havalimanı kaç metre uzunluğa sahip?

İGA havalimanı 90 metre uzunluğunda.

25-) İGA havalimanı mimarı kim?

İstanbul Yeni Havalimanı, dünyanın önde gelen tasarımcılarından Pininfarina ve AECOM tarafından tasarlandı.

45 soruda İGA!

26-) İlk fazda neler yer alacak?

İstanbul Yeni Havalimanı, ilk fazda 90 Milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Birbirinden bağımsız operasyon gerçekleştirilebilen 3750 metre ve 4100 metre uzunluğundaki iki adet paralel pisti, kargo şehri, bakım tesisleri, hangarları, genel havacılık ve diğer destek yapıları yer alacak.

27-) İGA havalimanında kaç havayolu şirketi yer alacak?

İGA Havalimanı, 100 yakın havayolu şirketine ev sahipliği yapıp, 300’den fazla noktaya ulaşım imkanı sunacak.

28-) İGA havalimanında Duty Free olacak mı?

IGA ve Unifree DutyFree arasında 25 yıllık süre için dünyanın en büyük duty free anlaşması 21 Ocak 2015 tarihinde imzalandı. Dünya’nın en büyük Duty Free işletmecisi Heinemann ile Unifree ortaklığı 55 bin metrekarelik alanda dünyaca ünlü markaları ve mağazaları 90 milyon ziyaretçi ile buluşturacak. 

29-) İGA havalimanı ilk uçuş ne zaman?

Vatandaşlar, İGA havalimanı'nda ilk kez 31 Ekim 2018 tarihinde uçabilecek. İstanbul Yeni Havalimanı'ndan içinde protokolün de yer alacağı ve geniş bir katımın olacağı ilk uçuş 11:10'da Ankara'ya yapılacak. İkinci tarifeli TK2125 sefer sayılı uçuş olan saat 13:30'daki Ankara-İstanbul arasında olacak.

30-) İlk fazda günde kaç uçak uçacak?

Aynı anda iki uçağın paralel iniş kalkış yapmasına uygun olan bu iki pist sayesinde yeni havalimanı saatte 90 uçağın iniş kalkışına izin verebilecek. Gün boyu operasyon süresi içinde 1900 uçak inip kalkabilecek. Bu sayı mevcut Atatürk Havalimanı’nda en fazla 1600’ü bulabiliyor. Yani yaklaşık yüzde 20’lik bir kapasite artışı söz konusu.

45 soruda İGA!

31-) İlk fazda ilk dış hat noktaları nereler olacak?

Havalimanının ilk fazında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan da ilk dış hat noktaları olacak.

32-) Havalimanının güvenlik sistemi nasıl?

8 aşamalı bir güvenlik sistemi var. Terminale yaklaşırken yolda plaka tanıma sistemi sizi görüyor. Girişte yüz tanıma sistemi devreye giriyor. Ayrıca 8 kusurlu hareket tanımlanmış ve bu hareketleri yapan yolcular konusunda güvenlik elemanlarına anında bir uyarı gidiyor. Bu yolcular rahatsız edilmeden izlenmeye başlıyor ve risk yaratacakları düşünüldüğü anda güvenlikler tarafından kontrol altına alınıyorlar.

Ayrıca, havaalanının dış çevresinde de 80 cm beton, 180 cm tel ve üzerinde jiletli tel çevrili bir güvenlik duvarı bulunuyor. Bu duvarın her 60 metresine bir kamera ve her 360 metresine hareketli kameralar yerleştirildi.

33-) Havalimanında terminal ve yolcu akışı nasıl olacak?

Terminal ve Yolcu Akışı
İstanbul Yeni Havalimanı’nda yolcu dostu bir ortam yaratmaya ve havalimanına gelecek yolcuların, giden yolcularla aynı olumlu tecrübeleri paylaşmasına büyük önem verilecek. Açıkça görülür işlemler, okunaklı yolcu rotaları ve kolaylaştırılmış yürüme mesafeleriyle yolcu akışları basitleştirilecek. Geliş ve gidişlerin iki düzeye ayrılması sayesinde yönelimin sezgisel, daha basit ve açık olması sağlanacak. 

Duty Free ve Yeme – İçme Alanları
Toplam perakende alanı 100 bin metrekareden fazla olan İstanbul Yeni Havalimanı’nda yolcu konforunu ve deneyimini en üst seviyeye çıkartmak için perakende ve yiyecek-içecek alanları yıllık bir milyon yolcu başına 1.450 metrekare olacak. Bu sayede yolcular için daha fazla alan, daha çok seçenek ve konfor sunulacak. 

Yeni Havalimanı’na 400'den fazla yerli ve yabancı markayı ilk defa tek çatı altında buluşturacak 53 bin metrekarelik dünyanın en büyük Duty Free alanı inşaa edeceğiz. Duty Free alanını 25 yıllık süre için yüzde 60 Alman Gebr. Heinemann’a ait olan Unifree Duty Free işletecek. 

Plaza
Yolcu ulaşım birimi ve terminal binasının arasındaki bölgede yer alacak olan Plaza, yolcuları karşılayanlar ve havalimanını ziyaret edenler için genel bir dolaşım bölgesi olacak. Bu alanda mağazalar, yeme ve içme seçenekleri bulunacak ve her türlü ulaşım aracına erişimi buradan sağlanacak.

Otopark ve İstasyon
Akıllı sistemlerle donatılmış 24 bin araç kapasiteli kapalı otoparkımız, Avrupa’nın en büyüğü olma özelliğine de sahip olacak. Yeni Havalimanı Yolcu Ulaşım Merkezi’nde terminale entegre bir istasyon yer alacak ve metro ile hızlı trene bağlantı sunulacak.

Havalimanı Şehri
Terminallerin önünden başlayan ve havalimanının güney sınırına doğru uzanan geniş bir alanda yer almasını planladığımız Havalimanı Şehri içinde ofis binaları, havalimanı otelleri, cami, konferans ve fuar merkezi, tıp merkezi binaları yer alacak.

34-) İGA havalimanında yapılan ORAT denemesi nedir?

İGA havalimanında yapılan ORAT denemeleri "Operasyonel Hazırlık ve Havalimanı Taşınması" oluyor. Havalimanında son ORAT denemesi 17 Ekim'de yapıldı.  3 bin kişinin katıldığı son denemeye 3 bin kişi katılım gösterdi. Türk Havayolları'na ait bir geniş gövde (A330) ve 2 adet 738 olmak üzere toplam 3 uçak, İstanbul Yeni Havalimanı’na iniş yaptı.

35-) İGA havalimanına nasıl gidilir?

Taksim ile mesafesi 15 dakika olan yeni havalimanı karayolu taşımacalığında Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile bağlantılı olacak. Raylı sistem olarak ise Yüksek Hızlı Tren ile havalimanındaki aktarma istasyonunda sonlanacak. Terminal, raylı sistem aracılığıyla Taksim’e bağlanacak. Bu raylı sistem, eski demir yolu hattının güzergâhından da geçirilecek. Böylece, toplu taşıma aracılığıyla İstanbul’un tüm bölgelerinden ulaşım sağlanmış olacak.

36-) İGA havalimanı metro bağlantısı var mı?

Gayrettepe-İstanbul Yeni havalimanı metro hattından ulaşım sağlanabilecek. Metro hattının yapım çalışmaları devam ediyor. Gayrettepe-İstanbul Yeni Havalimanı hattı tamamlandığında yolculuk süresi 25 dakika olacak.

45 soruda İGA!

37-) İGA havalimanına otobüs ulaşımı nasıl olacak?

İlk etapta 660 taksi ve 38 İETT otobüsünün yolcu taşıyacak İstanbul Yeni Havalimanı’nda 18 hat üzerinden 150 otobüsle hizmet verilecek. İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün yapacağı ihaleyi kazanacak olan işletme, 10 yıl süreyle taşımacılık yapacak.

45 soruda İGA!

38- İGA havalimanında otopark var mı?

İGA havalimanında 70 bin araçlık açık ve kapalı otopark yer alıyor.

39-) İGA havalimanı dükkan kiralamaları nasıl oluyor?

İGA tarafından yapılan açıklamaya göre, İstanbul Yeni Havalimanı’nda ticari alanda yer alacak markalar belirlenirken çok seçici davranıldığı, markaların tüketiciye vaadi, marka güçleri ve İstanbul Yeni Havalimanı’na getireceği pazarlama değerine bakılarak karar veriliyor. Yapılan açıklamada, turizm, transfer ve otel bölgesinde tüm yerlerin kiralaması tamamlanırken, yaşanan talep fazlasından dolayı 2. faz bölge açıldığı, bu alanların da dolduğu belirtilerek, kuyumcu, bijuteri, gözlük ve saat gibi kategori mağazaları için talep listesi oluşturulduğu ve listede 100’e yakın firmanın yer aldığı belirtildi.

40-) İGA personel alımı nasıl oluyor?

IGA Havalimanı İnşaatı Adi Ortaklığı Ticari İşl. İş İlanları web sitesinde duyuruluyor. Ayrıca site üzerinden genel başvuru yapmak da mümkün oluyor.

41-) İGA havalimanı kodu nedir?

İstanbul Yeni Havalimanı’nın ICAO kodu LTFM olarak belirlendi.ICAO koduna nispeten yolcular tarafından daha yaygın şekilde bilinen IATA kodunun ise IST olmasına karar verildi.

42- İGA havalimanı logosu nedir?

45 soruda İGA!

43- İGA havalimanı tanıtım videosu var mı?


44- İGA havalimanı telefon numarası nedir?

İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş. Telefon numarası: (0212) 601 41 00

45- İGA havalimanı web sitesi nedir?

http://www.igairport.com

 

İGA Havalimanı iç görselleri

45 soruda İGA!

45 soruda İGA!

45 soruda İGA!

45 soruda İGA!

45 soruda İGA!

45 soruda İGA!

45 soruda İGA!

45 soruda İGA!

45 soruda İGA!

45 soruda İGA!

 


İstanbul Yeni Havalimanı açılışına sayılı günler kaldı!

3. Havalimanı'nın adı İGA mı? İGA ne demek?

1938 yılında Yeşilköy'de hava limanı yapılacak!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön