29 / 03 / 2024

İstanbul riskli yapı stokundan hızlı şekilde kurtulacak!

İstanbul riskli yapı stokundan hızlı şekilde kurtulacak!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün bütçe toplantısında deprem konseyi çağrısını yineledi. Ekrem İmamoğlu, -İstanbullun riskli yapı stokundan garantili ve hızlı şekilde kurtulmasına destek olacağız" dedi.



İBB Mali Hizmetler Daire Başkanlığı Bütçe ve Denetim Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2021 yılı bütçesi, Yenikapı'daki Avrasya Gösteri Merkezi'nde düzenlenen İBB Meclisi oturumunda gündeme geldi.

İBB’nin 28.9 milyar TL'lik 2021 yılı bütçesi yaklaşık 7 saat süren oturum sonrasında 223 kabul, 9 ret oyu ile kabul edildi. Bütçeyi İBB Meclisi’ne sunan İmamoğlu, İstanbullulara söz verdi. İBB'nin resmi sitesinde yer alan haberee göre; İmamoğlu, "İBB’nin sırtındaki devasa borç kamburunu azaltmaya, yatırımlara ve hizmetlere ara vermeksizin devam etmeye söz veriyorum" diye konuştu.

İmamoğlu, deprem hazırlıklarına ilişkin şöyle konuştu:

-Depreme hazırlık konusunda hükümetimiz, bakanlıklarımız, belediyemiz ve uzmanların birlikte çalışacağı İstanbul Deprem Konseyini hayata geçirmek ve bu konseyi, siyasetten bağımsız, tam yetkili kararlar alacak şekilde donatmak için tüm çabalarımızı seferber edeceğiz.

-İstanbullun riskli yapı stokundan garantili ve hızlı şekilde kurtulmasına destek olacağız. Kentsel dönüşüm projelerinde kazanılmış hakların kaybını engelleyecek ve projelerin finansmanını kolaylaştıracak kapsamda, çatı katların sisteme dahil olması için hazırlamış olduğumuz tekliflerimizi meclisimize tekrar getireceğiz.

“350-400 MİLYARLIK BÜTÇE GEREK”

“Deprem konusunda, o kadar hassas ve titiz davranmaya çalışıyorum ki. Örnek verirken de ‘A partisi B partisi’ diyorum. Ben, bu konuyu milli mesele sıfatına getiriyorum. Deprem bir devlet stratejisi, milli bir seferberlik.  İstanbul depremi, gerçekten Türkiye’nin bağımsızlık sorunudur. İstanbul öksürse, bütün Türkiye’nin kalbi sıkışır. İthalatın yüzde 50’si, ihracatın yüzde 60’ı, milli gelirin yüzde 35-40’ı İstanbul’da. Konuşmamız gereken asıl soru, ‘Depremden sonra ne yapacağız’ değil. Konu; ‘Esas biz oraya kadar ne yapacağız?’ Bunu konuşmamız lazım. İstanbul’un güçlendirilmesi değil, dönüştürülmesi şarttır. İstanbul’un dönüştürülmesinin bedeli, en az 350-400 milyarlık bir bütçedir.”

“İNSANLAR EVLERİNİ TEST ETTİRMEK İSTEMİYOR”

“2018’de yapılan bilimsel araştırmaya göre, deprem sonrasında en az 48 bin bina ağır hasar alacak. Bu yıkılması anlamına geliyor.  146 bin bina ise orta hasar. Biz, pilot bölge olarak Avcılar ve Silivri’de testeler yapıyoruz binalara. Bazen elimiz, kolumuz bağlı kalıyor. Silivri’de yüzde 30, Avcılar’da yüzde 21 oranında vatandaşımız bize evini test ettirtmiyor. Bu gerçekle yüzleşmek istemiyor. Çünkü, henüz ona bir imkan sunmamışız. Sayın Bakan’ı da dinledim, kimsenin iyi niyetinden şüphe etmiyorum; ama bu stratejiyi bütüncül hale getirmezsek depreme çözüm bulamıyoruz. İyileşir, iyileşmez İzmir’e gittim. Ben, karantinamın son iki gününde, Bakanı’nın makamını arayıp, ‘Eğer kendileri Cuma İzmir’deyse gelip, kendilerini ziyaret etmek istiyorum’ dedim. Olumlu dönüş yapıldı; ama son gün iptal edildi.”

“LÜKS BİNALAR, DÖNÜŞÜM DEĞİLDİR”

“Deprem Konseyi’nin öneminden bahsetmek istiyorum. Lüks binalar, dönüşüm değildir. Bağcılar, Bahçelievler örnekleri kentsel dönüşüm örneğidir. Yalnızca devlet kurumlarını değil, bankalar ve sigorta kurumları gibi finans kurumlarını da katacağız, ortak akılla siyaset bulaşmayacak. Dün, bir oy birliği ile bir düzenleme geçti Güngören için. Daha önce de Avcılar’da geçmişti. Bu düzenlemeyle artık insanları, ruhsat ve imarı varsa, eski binadan yeni binaya aynı haklarla geçebiliyorsunuz. Buna ihtiyaç, kentsel dönüşümde eskiden yapılan faaliyetlerinde eski ile yeni binanın planlarında olan farklılıklardan dolayı vatandaşlarımızın çekincelerinden doğdu. Diyelim ki, vatandaşın beş katlı binası var, yine yerine yapılan daha az katlı olmayacak, 5 katlı olacak.”

“POLİTİKALARIN İŞ BİRLİĞİNE DÖNMESİ LAZIM”

“Kentsel dönüşümde bir finans modelimiz var. Vatandaş ile müteahhidi baş başa bırakıp, sorun yaşattırmaktansa, anlaşmazlığa müsaade etmeyelim. Finans modelimiz; bir tarafta KİPTAŞ,  TOKİ  veya ilçe belediyesinin başka bir kurumu, vatandaş, müteahhit ve bankadan oluşan bir düzen. Vatandaş, KİPTAŞ ile anlaşsın, sonra bankadan finansmanını bulsun, ehliyeti olan müteahhitlere bu iş verilsin ve vatandaşın binası dönüşsün. Dönüşme esnasında ortaya çıkabilecek faydalardan, vatandaş faydalansın. Parası yetmiyorsa bankalarla, ki biz iletişim halindeyiz bankalarla, düşük faizli kredi anlaşmaları yapsın. Düşük faizli, uzun vadeli ödemelerle vatandaşın sorununda çözüm sağlayalım. Bu metotlarla, Bağcılar’da 190, Tuzla’da 150 bağımsız bölümü dönüştüreceğiz. Ama bu politikaların iş birliğine dönmesi lazım.”

“SAYIN BAKAN FİKRİMİZİ BEĞENDİ”

“Bakan ile şubat ayında konuştuğumda, kendisi bu fikrimizi beğendi, hatta programına da eklemek istediğini belirtti. ‘Onur duyarım’ dedim. Heyetlerimizi görüştürmek istedim. Araya afetler ve pandemi girdi. Geçenlerde heyetimiz gitti Ankara’ya. İki önemli noktası vardı gezinin; biri deprem konseyi, bir diğeri de Fikirtepe’deki kötü manzaranın çözümü. Anlatılan iki konudan deprem konseyine çok pozitif baktılar ama 2.5 ay geçti. Ben ne davet bekliyorum ne de benden davet beklesinler. Sayın Bakan’a istirhamım: şehircilik sorunlarını, Kanal İstanbul gibi sorunlarda bizimle buluşmasını isterim. Bakan’ın bana ‘Ne zaman istedin de görüşemedik’ gibi bir sözü var. Aslında o, öyle değil. ‘Lütfen deprem konusunda derhal buluşalım, elimizde ne varsa sizinle paylaşacağız’ diyeceğim”

Tehlike geliyorum diyor! İstanbul'da bir tek E-5 kalacak!

İstanbul depreminden en çok bu ilçeler etkilenecek!

Küçükçekmece ve Avcılar'a dikkat!


Geri Dön