18 / 04 / 2024

3 katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin projesi tamamlandı!

3 katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin projesi tamamlandı!

3 katlı Büyük İstanbul Tüneli’nin Projesi tamam. İki katı araçlara, bir katı raylı sisteme ayrılan 3.5 milyar dolarlık dev tünelden günde 6.5 milyon kişi geçecek.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İstanbul Boğazı’na yapılacak 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli’ni tanıttı. Çevresel etki değerlendirmesinin de yapıldığı proje tanıtımında, çalışmalar sırasında kültür ve tabiat varlığına rastlanılırsa inşaatın anında durdurulacağı ve en yakın müze müdürlüğüne haber verileceği bildirildi. Bedeli 3.5 milyar dolar olan projenin, şehir içi yolcu taşımaya yönelik tramvay, metro, hafif raylı taşıma sistemlerini kapsadığı ifade edilerek, toplam 2 bin 800 personelin çalışacağı ifade edildi. 

 

Silüeti bozmayacak

 

Proje; Bakırköy, Zeytinburnu, Fatih, Beyoğlu, Şişli, Kağıthane, Beşiktaş, Üsküdar, Kadıköy ilçelerinden geçen, İncirli ve Söğütlüçeşme arasında uzunluğu 31 kilometre ve 14 istasyondan oluşan metro ve karayoluna da entegre olacak. Yapılacak metro ile atmosfere salınan karbondioksit emisyonunun azalacak, toplu taşıma ile de akaryakıt tasarrufu sağlanacak. Dev projenin karayolu kesimi ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün kapasitesi artacak, yerleşim alanlarıyla kesişmeden TEM aksı da desteklenecek. Tanıtımda, projenin İstanbul’un silüetini de etkilemeyeceği bildirildi. Avrupa ve Anadolu yakalarında iki ana istasyon kurulacak proje, test süreleri dahil 5 yılda hizmete girecek. 

 

9 raylı sistem geçecek

Boğaz’dan tünel kazılırken çıkarılacak harfiyat ise dolgu, rekreasyon ve benzeri amaçlarla kullanılacak. İstanbul’un Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yolculuk süresini kısaltacak proje ile İncirli’den Söğütlüçeşme’ye hızlı metro ile 40 dakikada ulaşılacak. Hasdal Kavşağı’ndan Ümraniye Çamlık Kavşağı’na ise araçla 14 dakikada geçilecek. 9 farklı şehiriçi raylı sistemin, hızlı metro ile entegre olacağı ve kıtalar arası yolculuğun kolaylaşacağı projeden de günde 6.5 milyon yolcunun yararlanacağı kaydedildi. Çevre yollarına bağlantısıyla diğer şehiriçi yollara daha kolay ve hızlı erişim sağlayacak projede, tüm ana arterler de birbirine bağlanacak. Sadece İncirli-Söğütlüçeşme metro kapasitesi ise günde 1.5 milyon yolcu olarak tasarlandı. 

 


Projenin dosyasında, 2014’te 14 milyon 377 bin olan İstanbul nüfusunun 2023’te 17 milyon 17 bine yükseleceği tahmin ediliyor. 2014’te 3 milyon 258 bin olan araç sayısı da 4 milyon 335 bine çıkacak.


Vatan


Geri Dön