26 / 04 / 2024

İstanbul Yeni Havalimanı'nın adı 29 Ekim'de belli olacak!

İstanbul Yeni Havalimanı'nın adı 29 Ekim'de belli olacak!

İstanbul Yeni Havalimanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşecek törenle 29 Ekim Pazartesi günü açılıyor. Aynı gün yeni havalimanının adı da açıklanmış olacak...



İstanbul Yeni Havalimanı, Cumhuriyet'in 95'inci yıl dönümünde 29 Ekim Pazartesi günü açılıyor. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştireceği yeni havalimanının adı da aynı gün açıklanacak.

Törene aralarında Azerbaycan, Katar, Pakistan, Makedonya, Kosova ve KKTC liderlerinin de bulunduğu çok sayıda ülkenin devlet başkanları katılım sağlayacak. Liderleri taşıyan uçaklar yeni havalimanına inecek.

Sahip olduğu özellikler ile ilklere de sahne olacak havalimanının ilk fazın hizmete girmesiyle birlikte yıllık yolcu kapasitesi 90 milyon olacak. Tüm fazların tamamlanması halinde ise kapasite 200 milyon yolcuya çıkacak. 

Tarihi 2005 yılına kadar uzanıyor

Tarihi 2005 yılına kadar uzanan proje, 2011'de Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde "Vizyon 2023" hedeflerini açıklamasıyla birlikte hızlandı.

İhale Yap-İşlet-Devret modeliyle 13 Mayıs 2013 tarihinde yapıldı. Limak, Kolin, Cengiz, Mapa, Kalyon İnşaat ortak girişiminde 26 milyar 140 milyon Euro'luk yapım, işletme ve devir bedelleriyle ihalesi kazanılan havalimanının birinci fazı için 6 milyar Euro'luk yatırım gerçekleşti.

Toplam 4 fazda tamamlanacak havalimanında ilk fazın ardından, 2023 yılına kadar diğer fazlarda kademeli olarak hizmete açılacak.

 

İstanbul Yeni Havalimanı isim barometresi!

İstanbul Yeni Havalimanı ihale sürecinde neler yaşandı?

İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışına son 48 saat!

İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk yolcuları dünya liderleri!

 


Geri Dön