24 / 04 / 2024

İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışına son 48 saat!

İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışına son 48 saat!

Türkiye Cumhuriyeti'nin mega projeleri arasında yer alan İstanbul Yeni Havalimanı 29 Ekim'de hizmete açılıyor.



Türkiye Cumhuriyeti'nin mega projeleri arasında yer alan İstanbul Yeni Havalimanı, Cumhuriyet'in 95'inci yıl dönümünde açılıyor. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştireceği yeni havalimanı, sahip olduğu özellikler ile ilklere de sahne olacak. İlk fazın hizmete girmesiyle birlikte yıllık yolcu kapasitesi 90 milyon olacak İstanbul'un üçüncü havaalanı, tüm fazların açılması ile beraber ise kapasitesini 200 milyon yolcuya çıkarmış olacak.

İstanbul Yeni havalimanı tam kapasite ile hizmet vermeye başladığında, yolcu kapasitesi, alan büyüklüğü ve uçuş noktası gibi kriterlerle dünyanın açık ara en büyük havalimanı olmuş olacak.

Limak, Kolin, Cengiz, Mapa, Kalyon İnşaat ortak girişiminde 26 milyar 140 milyon Euro'luk yapım, işletme ve devir bedelleriyle ihalesi kazanılan havalimanının birinci fazı için 6 milyar Euro'luk yatırım yapıldı. İlk fazın ardından, 2023 yılına kadar diğer fazlarda kademeli olarak hizmete açılmış olacak. 

Yeni Havalimanı tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi ve 70 bin araçlık açık otoparkı ile hizmet veriyor olacak.

Dünyanın en büyük terminal binası

İstanbul Yeni Havalimanı'nın ana terminal binası, 1.3 milyon metrekareyle tek çatı altında dünyanın en büyük terminal binası olma özelliğine sahip. Terminal binasında İstanbul'un Boğaziçi görüntüsünün verileceği bir duty-free alanı yer alıyor. Yeni havalimanına ulaşımı rahatlatmak için metro çalışmaları da hız kesmeden devam ediyor.

451 odalı otel

İstanbul Yeni Havalimanı'nda modern ve fütüristik bir terminal otel de bulunacak. İngiliz otel işletmecisi YOTEL tarafından işletilecek olan otel, hem kara hem de pist tarafına bakan toplamda 451 odayla müşterilerine hizmet verecek. Alışveriş, yeme-içme opsiyonları ve etkinlik alanları da bulunan İstanbul Yeni Havalimanı'nda yolcuların uçuştan en az 4 saat önce gelip aileleriyle iyi vakit geçirebilecekleri bir yaşam alanı da mevcut.

225 bin kişiye istihdam sağlayacak

Açılışı merakla beklenen İstanbul Yeni Havalimanı sivil havacılık sektörünün yeni merkezi ve cazibe adası haline gelecek. 225 bin kişiye doğrudan ve dolaylı bir şekilde istihdam sağlayacak olan projeyle Türkiye, sivil havacılık sektörünün yeni merkezi ve cazibe adası haline gelecek.

İlk etapta 5 iniş 5 kalkış

Havalimanının ilk etabının hizmete açılmasıyla günlük 5 kalkış ve 5 inişin yapılacağı havalimanında, Türk Hava Yolları (THY) iç hatlarda Ankara,  İzmir  ve Antalya'ya karşılıklı birer uçuş yapılacak. Dev havalimanının ilk dış hat noktaları ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Azerbaycan oldu.

Bu yılın sonuna kadar Atatürk Havalimanı'ndan taşınmanın tamamlanmasıyla birlikte günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek. 350'den fazla destinasyona uçuşun gerçekleştirileceği yeni havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek.   

İstanbul Yeni Havalimanı nın açılışına son 48 saat!

İstanbul Yeni Havalimanı nın açılışına son 48 saat!

İstanbul Yeni Havalimanı nın açılışına son 48 saat!

İstanbul Yeni Havalimanı nın açılışına son 48 saat!

İstanbul Yeni Havalimanı nın açılışına son 48 saat!

 

Yeni Havalimanı arsa fiyatlarını uçuracak!

İstanbul Yeni Havalimanı'na gidecek İETT hatları belli oldu!

İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk yolcuları dünya liderleri!

45 soruda İGA!

İstanbul Yeni Havalimanı ihale sürecinde neler yaşandı?

Yeni Havalimanı hakkında bilmeniz gereken 6 şey!


Geri Dön