24 / 04 / 2024

Halkalı-Gebze banliyö hattının açılışına 28 gün kaldı!

Halkalı-Gebze banliyö hattının açılışına 28 gün kaldı!

İstanbulluların uzun zamandır beklediği Halkalı-Gebze arası yeni banliyö hattının açılışına 28 gün kaldı. Sona yaklaşılan projede yeni istasyonlar belli oldu.



Marmaray’la birleşen yeni banliyö hattında ilk sefer 10 Mart’ta yapılacak. İstanbul’da Avrupa ve Anadolu yakasında sahil ve E-5 trafiğini büyük ölçüde rahatlatması planlanan hatta son testler yapıldı.

Hürriyet Gazetesi'nden Ceyhun Kuburlu'nun haberine göre, Halkalı’dan Gebze’ye aktarmasız şekilde yapılacak yolculukta  toplam yolculuk süresinin 115 dakika olması öngörülüyor. Yoğun olarak kullanılacak Bostancı-Bakırköy hattında ise bu süre 37 dakikaya düşecek. İnşaat perdelerinin kaldırılmaya başlandığı 77 kilometrelik hatta bulunan 43 istasyonda neredeyse tüm işlemler bitirildi. Son rötuşların yapıldığı projede yeni nesil istasyonlar görüntülendi.

Halkalı-Gebze banliyö hattının açılışına 28 gün kaldı!

BAKIRKÖY VE BAĞDAT CADDESİ CANLANACAK

Halkalı-Gebze  Marmaray  Hattı için esnaf sabırsızlandı. Hattın İstanbul’da birçok cadde, meydan ve sahili hareketlendirmesi öngörülüyor. Bakırköy’deki eski durağa ek olarak bir de Cumhuriyet Meydanı’na doğru ikinci bir durak yapıldı. Tam meydana çıkan bu durağın çevresindeki dükkanlarda da ekonomik canlılık yaratması planlanıyor. Bağdat Caddesi de Marmaray Hattı’nın açılmasıyla eski günlere dönecek.

NAVİGASYONLAR GÜNCELLENECEK

İstasyonlar tamamlanmasına ve tabelalarının takılmasına rağmen birçok navigasyon uygulamasında bu duraklar yer almıyor. Ayrılıkçeşmesi, Üsküdar, Yenikapı, Sirkeci ve Kazlıçeşme dışındaki durakların hiç birisi bu uygulamalarda gözükmüyor. Yetkililer, önümüzdeki günlerde güncellemelerin yapılacağını söyleyerek, kullanıcıların uygulamalarını yenilemesi önerisinde bulundu.

Halkalı-Gebze banliyö hattının açılışına 28 gün kaldı!

İLK TABELALAR ASILDI

Halkalı-Gebze banliyö hattındaki durakların tümünde ışıklı tabelalar yer alıyor.  Bu tabelalarda Marmaray ve durak adı yazıyor. Toplam 43 istasyonun bulunduğu hatta en çok Anadolu yakasında istasyon bulunuyor. Bu bölgedeki duraklara ulaşmak için birçok üst ve alt geçit yer alıyor.

Halkalı-Gebze banliyö hattının açılışına 28 gün kaldı!

68 milyon
5 durağı açık olan Marmaray’da 2018’de taşınan yolcu sayısı

43
Halkalı-Gebze hattındaki istasyon sayısı

115 dakika
Halkalı-Gebze hattında toplam yolculuk süresi

1.2 milyon
Gebze-Halkalı arasında 1 günde taşınacak yolcu sayısı

37 dakika
Bostancı-Bakırköy hattında yolculuk süresi

Halkalı-Gebze banliyö hattının açılışına 28 gün kaldı!

İNCE İŞÇİLİK YAPILIYOR

Tren hattı boyunca döşenen rayların son test işlemleri yapıldı. İstasyonların inşaatının ince işçiliği tamamlandı.  Yolcuların kullanacağı istasyonların yürüyen merpenlerinden, güvenlik kameralarına, yangın dolaplarından anons hoparlörlerine kadar birçok kısmının da tamamlandı.

38 YENİ DURAK AÇILDI

Banliyö hatlarının metro standartlarına getirilmesi çerçevesinde 38 yeni durak yapıldı. Toplam 43 istasyonla 77 kilometrelik güzergâhta hizmet verilecek. Bu 43 istasyonun 7 tanesi aynı zamanda ana hat trenlerinin, yüksek hızlı trenlerin durduğu istasyonlar bulunacak.

TARİHİ İSTASYONLAR KORUNUYOR

İstasyonların dışarıdan görünüşü ise İstanbulluların beğenisini aldı. Birçok hatta tarihi durakların da muhafaza edildiği kaydedildi. Bostancı, Suadiye, Göztepe ve Yenikapı gibi duraklarda bulanan tarihi binalar aynen korunuyor.
 


Geri Dön