20 / 04 / 2024

İstanbul’a 25 bin yeni markalı konut geliyor!

İstanbul’a 25 bin yeni markalı konut geliyor!

İstanbul’a 25 bin yeni markalı konut geliyor. Markalı konut üreticileri, 2015 yılına yeni yatırım hedefleriyle girdi. İstanbul’da yıl boyunca toplam 25 bin konuttan oluşan yeni projelerin inşa edilmesi bekleniyor



Gayrimenkul sektöründe 2015 yılı içinde 25 bin markalı konut inşa edilmesi bekleniyor. Konut üreticilerinin yeni yatırım planlarına göre, bu yıl içinde yapılacak projelerdeki konut adedi 20 ile 25 bin arasında olacak. İstanbul’u kapsayan yeni konut yatırımlarına Anadolu’daki arz eklenince, rakamın 30 bine kadar yükseleceği öngörülüyor.


Sektörde, yeni projelerin satışa çıktığı iki “yüksek” dönem göze çarpıyor. Bu dönemlerden ilki Mart ve Haziran ayları arasında, ikincisi ise Eylül ile Kasım ayları arasında gerçekleşiyor. Özellikle ilkbahar aylarına girilmesiyle Mart ayından itibaren yeni proje lansmanları başlayacak. Ancak, Haziran ayında yapılacak seçim, bu dönemde satışa çıkacak konutlara olan talebi etkileyebileceğinden, firmaların bir kısmı Eylül ayını beklemeyi düşünüyor. 


Üretim aynı kalır


KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, İstanbul’da her yıl ortalama 120 bin konut üretildiğini hatırlatarak, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu rakamın 20-25 bini her yıl markalı konutlardan oluşuyor. 2014 yılı 2013’le hemen hemen aynı seviyede kapandı. 2015 yılında da geçen yıla paralel bir konut arzı bekliyoruz. Çünkü ana işi gayrimenkul geliştirmek olan firmalar, yeni yatırım planlarını da bu yönde yapıyorlar. Eğer gayrimenkule diğer sektörlerden girişler olmaya devam ederse, 25 bin arz yükselebilir.”


Markalı konut üreten şirketlerin yöneticileri, 2015 yılında planladıkları projeleri anlattı:


Petek ve ‘Adam’ gibi bina geliyor


DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, 2015 yılında kendilerini ofisle veya konutla sınırlandırmadıklarını belirterek, “Satın aldığımız arazi neye uygunsa, AVM’ler, oteller, karma projeler daha farklı konseptler geliştirebiliriz. 2015’te yaklaşık 700 milyon TL’lik yatırım yapacağız. 3 yeni projeyi lanse edeceğiz: Taksim Petek, Adam Kule ve Kartal’da yeni bir proje. Taksim’de bal peteği şeklinde, Kartal’da ise adam görünümünde bina inşa edeceğiz. Kartal’daki üçüncü proje için tasarım çalışmalarına devam ediyoruz” şeklinde konuştu.


5 bin 500 konutu satışa çıkaracak


DUMANKAYA Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, 2015 yılında 600 milyon lira ciro beklediklerini söyledi. Bu yıl Gebze ve Fikirtepe projelerini hayata geçireceklerini anlatan Dumankaya, “Gebze’de toplam 4 bin 500 konutluk dev bir şehir inşa edeceğiz. Fikirtepe’de de 1.000 konut olacak. Toplam 5 bin 500 konutu satışa çıkaracağız. Ayrıca sürpriz bir şehirle ilgileniyoruz” diye konuştu. Dumankaya, yurt dışı satışlarına da ağırlık vereceklerini belirterek, sadece Körfez ülkeleri için değil farklı coğrafyalar için de planları olduğunu söyledi.


Ankara’da iki proje yapacak


KUZU Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, İstanbul’da inşaatı ve satışı devam eden ‘Sea Pearl Ataköy’ projesinin yanı sıra gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yeni projeler hayata geçireceklerini ifade ederek, şöyle konuştu: “Ankara’da 2 karma projenin inşaatına başlayacağız. İlki Oran’da eski maliye lojmanlarında konut ve alışveriş merkezinden oluşacak. Diğeri Yıldızevler’de konut, mağaza ve ticari ofislerden meydana gelecek. Yıldızevler’deki projenin yatırım tutarı 215 milyon TL, Oran’daki projenin yatırım tutarı 650 milyon TL olacak. Türkiye dışında ise Cezayir’de 5 bin konutun inşaatına başlıyoruz.”


Vatan


Geri Dön