19 / 04 / 2024

İstanbul'a 3 yeni kültür merkezi daha geliyor!

İstanbul'a 3 yeni kültür merkezi daha geliyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'nın yeni kültür ve sanatının açılışı Sait Halim Paşa Yalısı'nda yapıldı. Açılış töreni siyaset, sanat ve medya dünyasından ünlü isimleri buluşturdu...




İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'nın yeni kültür ve sanatının açılışı Sait Halim Paşa Yalısı'nda yapıldı. Açılış töreni siyaset, sanat ve medya dünyasından ünlü isimleri buluşturdu. Açılışa Hakan Peker, Mediha Akartürk, Gazeteci Emre Aköz, Süheyl Uygur, Atilla Dorsay, Orhan Gencebay, Burak Kut'un aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.


Törende açılış konuşması yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, İBB Başkanı Başkanı Kadir Topbaş'ın selamlarını getirdiğini belirterek, İstanbul'un her bakımdan dünyanın merkezi olmaya başladığını ve giderek cazibe alanını hak ettiği bir şekilde artırdığını söyledi.


3 yeni kültür merkezi daha geliyor…


"İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ana hedefimiz kültürün ve sanatın her alanına, kültür ve sanat üreticisine imkanlar nispetinde yardımcı olmaktır” diyen Şen, İstanbul’da gerçekleşen birçok sanat olayına İstanbul Büyükşehir Belediyesi kültür birimlerinin alt yapı desteği ve hizmeti verdiğini ifade etti.


Bu yıl yazarları ve okurları buluşturarak kütüphanelere canlılık getirmek istediklerini vurgulayan Şen, “Şubat ayında kütüphanelerimizde bulunan Osmanlıca arşivimizi dijital olarak internet ortamına ulaşılır hale getireceğiz. Şehir Tiyatrolarımız da 2014 yılında 100. yaşını kutlayacak. Bu yıla özel önemli projeler planlamaktayız. İlk defa Şehir Tiyatrolarımızın Kütüphanesi elden geçirilerek düzenlenecek. İstanbul'da Alemdar, Bağcılar ve Sultangazi'de de 3 yeni kültür merkezini İstanbulluların hizmetine sunacağız” diye konuştu.


Oyun eksikliği yarışmayla giderilecek


Tiyatroda oynanacak metin bulma konusunda eksik yaşadıklarına dikkati çeken Şen, önümüzdeki günlerde bir oyun yazma yarışması için çalışmalara başladıklarına dikkat çekerek, şöyle konuştu; “İstanbul Şehir Tiyatroları toplumda barışa da işaret etmek için simgesel olarak 2013-2014 sezonunda hem Necip Fazıl Kısakürek'in hem de Nazım Hikmet'in birer oyununu aynı dönemin farklı sahnelerinde sahneleyecek. Dönerek bu iki eser İstanbul'u kucaklayacak. Böylelikle karşıtlıkların sembolü olarak kullanılan bu iki değerli Türk şairinin sanatçısının eserleriyle insanlara bir kere daha sanat ve kültürle dostluğun nasıl pekiştirileceğini hatırlatmış olacağız.”


Açılış konuşmasının ardından davetlilere Şehir Tiyatroları tarafından hazırlanan "İstanbul" konulu şiir dinletisi sunuldu. Sunumda Necip Fazıl Kısakürek ve Nazım Hikmet'n yazdığı İstanbul şiirleri Şehir Tiyatroları oyuncuları Nazan Yetkin ve Çağatay Palabıyık tarafından seslendirildi.


Yeni sezonda 3’ü yeni 27 oyun sahnelenecek


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 100. yılını kutlayacağı 2013-2014 sezonuna başlıyor. 2 Ekim 2013 tarihinde perdelerini açacak olan Şehir Tiyatroları, Ekim ayında 3'ü yeni 27 oyun sahneleyecek.


2012-2013 sezonu sonunda özel gösterimlerle seyirciyle buluşan Necip Fazıl Kısakürek'in yazdığı Engin Gürmen'in yönettiği "Para" ve Aristophanes'in yazdığı Kemal Kocatürk'ün Lysistrata "Kadınlar da Savaşırsa" adlı oyunlar bu sezonda ilk kez seyirci karşısına çıkacak. Nazım Hikmet'in yazdığı Yıldırım Fikret Urağ'ın yönettiği "Yolcu" sezonun bir diğer yeni oyunu.


Ekim ayında sahnelenecek diğer oyunlar ise şunlar; Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, Buluşma Yeri, Vişne Bahçesi, Ocak, Kösem Sultan, Şark Dişçisi, Hıdrellez, İstanbul Efendisi, Türkiye Kayası "Bir Göç Hikayesi", Toros Canavarı, Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Zengin Mutfağı, Yüzleşme, Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum, İstanbul Hatırası, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz ve çocuk oyunları; Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Karagöz Tatlıcı, Damlaların Dansı, Kedi ile Palyaço, Karagöz Balıkçı, Boncuk, Çiçek Prenses.


İBB


Geri Dön