20 / 04 / 2024

İstanbul'a 300 bin metrekare yeşil alan!

İstanbul'a 300 bin metrekare yeşil alan!

AK Parti'nin İBB Meclisi'ne verdiği teklif ile Şişli, Beşiktaş, Esenler, Başakşehir, Eyüpsultan ilçelerinde bulunan ve mülkiyeti İBB'ye ait yaklaşık 300 bin metrekarelik alan meclis kararı ile park alanı olarak ilan edildi.



AK Parti'nin İBB meclisine sunduğu teklif ile Şişli, Beşiktaş, Esenler, Başakşehir, Eyüpsultan ilçelerinde bulunan ve mülkiyeti İBB'ye ait olan yaklaşık 300 bin metrekarelik yeşil alan meclis kararı ile park alanı ilan edildi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; İBB Meclisi'nde görüşülen "Şişli ilçesi, Esenler ilçesi, Başakşehir ilçesi, Eyüpsultan ilçesi ve Beşiktaş ilçelerinde bulunan muhtelif parsellerin park alanına alınması hakkında İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu" maddesi tartışmalara neden oldu.

AK Partili İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Yüksel Akyol, İstanbul'a yeşil ve park alanları kazandırmak için çalışmalarda bulunduklarını söylerken, CHP'li meclis üyeleri teklifin teamüllere aykırı olarak meclis gündemine alındığını kaydetti.

Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı ve CHP Meclis Üyesi Sedat Özkan, maddenin pazartesi günü İBB meclisi teamüllerinin dışında gündeme alındığını ifade ederek komisyon görüşünün yönetmeliğe uygun olmadığını belirtti.

Özkan, söz konusu maddenin İmar ve Planlama Müdürlüğüne iade edilmesini isteyip sonrasında kamu yararı dikkate alınarak meclisin gündemine getirilmesini teklif etti.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Yüksel Akyol ise belediye yönetimi ve meclis çoğunluğunun farklı partilerde olduğunu hatırlattı. Akyol, beş aydır belediyedeki müdürlükte işlemleri hazır dosyaların meclise indirilmediğini açıkladı. 

Komisyon görüşü olarak nüfus yoğunluğu olan yerlerde kamuya ait parsellerin park alanına alınması getirdiklerini söyleyen Akyol, şu açıklamalarda bulundu:

"Park alanına alınması için hangi müdürlükten ne görüşü alacağız. Peyzaj ve nereye hangi ağaç dikilir diye sorabiliriz. Onu da meclis kararı çıkardıktan sonra Park ve Bahçeler Müdürlüğü inceler, toprak yapısına göre ne dikileceğini söyler. Bu konuda hukuk yolu açık. Biz bu kararı aldık. Planlama Müdürlüğü bu paftalar üzerinde çalışmasını yapacak, bizim ve başkanın onayına getirecek. Başkan bunu beğenmezse beş gün içerisinde meclise iade hakkı var. Eğer 'AK Parti grubunun ilan ettiği 295 bin metrekarenin biz park alanı olmasını istemiyoruz. Bunların üç emsal beş emsal olmasını istiyoruz' derse iade eder. Biz de bunu yeniden değerlendiririz."

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise şu ifadeleri kullandı:

"Geçmişte de burasının yeşil olmasını savunuyorduk, bugün de yarın da savunmaya devam edeceğiz. Usule ve hukuka uygun olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Levent'teki İETT arazisini 2012-2013'te üç emsalle, turizm ve ticaret alanına açılması için raporu getiren AK Parti'ydi, ret veren bizdik. Şimdi ne değişti de AK Parti grubu burasının yeşil alan olmasına karar verdi? Çünkü 23 Haziran'da iktidar değişti. Bu, AK Parti'nin meclisteki çoğunluğu kullanarak kendisini idarenin ve başkanlığın yerine koyma çabasından başka bir şey değil. İstanbul'un özellikle imar açısından bu hale gelmesinin sebebi de 'Biz ne dersek doğrudur' anlayışıdır."

Parsellerle ilgili idarenin başka tasarruf hakları bulunduğunu kaydeden Balyalı, ise şu ifadeleri kullandı: 

"Burada 10-15 tane parsel var. Bu alanların içerisinde üniversite olabilecek yerler vardır. Okul alanı, sağlık tesis olabilecek yerler vardır. Cami olarak değerlendirilebilecek yerler vardır. Yurt, kreş yapılabilir. Hatta İstanbul'da var olan gecekondu sorununu çözmek için buralar sosyal konutlar olarak değerlendirilebilir. Yani idarenin elinden tasarruf yetkisinin alınmasına yönelik bir hamledir bu. Levent'teki İETT arazisini de, diğerlerini de usule uygun olarak getirin karşımıza, hepsine 'evet' diyeceğiz."


Geri Dön