23 / 04 / 2024

İstanbul'da kiracı bulmak zorlaştı!

İstanbul'da kiracı bulmak zorlaştı!

Konut arzının artması kirada artışa mani oldu. Ev sahipleri enflasyon oranının üzerinde zam yapmaktan vazgeçti. Konut kampanyaları İstanbul'da kiracı bulmayı zorlaştırdı.



İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  gibi büyük şehirlerde ardı ardına teslim edilmeye başlanan yeni konutlar için yatırımcı mülk sahipleri, aidat ödememek ve hemen gelir elde etmek amacıyla düşük fiyatları da olsa kiralama yoluna gidiyor. Bu da daha iyi bir konutta ve güvenli bir sitede oturmak isteyen kiracı adayları için fırsat olarak görülüyor. Piyasada konut arzının artmasından dolayı geçen yılki kira gelirlerinin üzerine fazla çıkamayan daire sahipleri, kiracılarını kaçırmamak için enflasyon oranının üzerinde zam yapma alışkanlığından vazgeçmeye başladı.

 

İSTANBUL BAŞI ÇEKİYOR 

İstanbul'da ev sahibi olmak kadar kiracı bulmak da zorlaştı. En düşük konut değerinin 200 bin lira sınırına dayandığı mega kentte bu paranın üzerinden kira geliri elde etme hayalinde olanlar, istedikleri değerden kiralama yapamıyor Nedeni ise 2 - 3 yıl önce lansmanı yapılan konutların anahtarlarının ardı ardına teslim edilmesi. Kira bedelinin 1+0 tipi dairelerde 500 -550 lira sınırından başladığı kentin ulaşım akslarının yoğun olmadığı semtlerinde fiyatlar gerilemeye başladı. Bazı semtlerde kiracıların Emlak Konut GYO'nun hemen teslim dairelerinde 240 ya da 120 ay vadeli kampanyasına dahil olması ve kentsel dönüşüm nedeniyle kiraya çıkanların evlerini teslim alması da bu süreci tetikledi. 


YERİNDE SAYDI 

100 metrekarelik bir daire için geçen yıl bin lira kira ödeyen bir kiracı ev sahibi ile yaptığı sıkı pazarlık sonucu bu yıl yine bin lira ya da en fazla bin 50 lira üzerinden sözleşme imzalıyor. Kira değerlerinin yerinde saymasında emlakçılarda ki portföyün artış göstermesinin de etkisi var. Geçen yıl Avcılar Ispartakule bölgesinde bin liranın üzerine çıkan 1+1 tipi dairelerin kira bedelleri 850 liraya kadar geriledi. 



Güneş



Geri Dön