27 / 04 / 2024

İstanbul'da kura sevinci!

İstanbul'da kura sevinci!

TOKİ tarafından 67 şehirde 140 projeyle yürütülen 50 bin Yeni Sosyal Konut Projesi kapsamında İstanbul'da inşa edilecek 6 bin 239 konutun kuraları tamamlandı...



İstanbul'un Silivri, Tuzla ve Başakşehir ilçelerinde hayata geçirilecek beş projedeki 6 bin 239 konut için ilk kura, Başakşehir Kayabaşı'ndaki 4 bin 467 konutla başladı. Başvuru sahiplerinin büyük bir merak ve heyecanla takip ettiği kura, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve  TOKİ  Başkanı Ömer Bulut'un katılımıyla Fatih Yenikapı'daki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi, iki gün süren kurada ilkgün 2+1 nitelikli 2 bin 338 konutun, sonraki gün ise 3+1 nitelikli 2 bin 129 konutun hak sahipleri belirlendi.

"AYNI HEYECANI VE MUTLULUĞU YAŞIYORUZ"

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde başlatılan 50 bin konutluk üretimde tüm uygulamaların eş zamanlı projelendirildiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Yatay mimariyle yükselen Türkiye" sloganıyla başlatılan kampanyaya 636 b'in 787 başvuru olduğunu söyledi. "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bu ülkede evi olmayan alt gelirli vatandaşımız kalmayana kadar bu projeleri yapacağız" diyen Kurum, il ve ilçe ziyaretlerinde vatandaşlarla bir araya geldiklerini, ihtiyaç duyulan alanlarda yatay mimari esaslı, yerel kültürü yansıtan sosyal konut projeleri geliştirmeye gayret gösterdiklerini vurguladı.

"Ev sahibi olanlarla aynı heyecanı ve mutluluğu yaşıyoruz" diyen Kurum, kurada adı çıkmayanlara üzülmemesi gerektiğini, projelere devam edileceğini söyledi. Konutların 36 ay içinde vatandaşlara teslim edileceğini açıklayan Bakan Kurum, şöyle devam etti:

"MARKA ŞEHİRLER İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

"Şehirlerimizi değerli kılan o şehirlerin sakinleridir. Bizler şehirlerin, medeniyetimizin sembolü, ecdadımızın yadigârı, dünümüz, bugünümüz ve yarınımız olduğuna inanıyoruz. Bu inançla medeniyetten geleceğe uzanan şehirler inşa etmek hedefiyle planlarımızı, çalışmalarımızı ve projelerimizi yapıyoruz. Sağlam, güvenli ve yaşanabilir marka şehirler inşa etmek için Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla 2023, 2053 ve 2071 'in Türkiye'si için, sizlere hizmet için gece gündüz çalışacağız."

"KAÇAK YAPI SORUNUNU ÜLKE GÜNDEMİNDEN ÇIKARACAĞIZ "

Sosyal konut kadar kentsel dönüşümün de elzem olduğuna dikkat çeken Kurum, "Hem iklimle mücadele hem de dönüşümle ilgili eylem planlarımızı tamamladık ve sahada fiilen icraata geçtik. Buna ilişkin kanuni düzenlemelerimizi yaptık" diyerek, vatandaşların bu süreçte mağdur olmayacakları önlemler aldıklarını kaydetti.

imar barışına 10 milyon 250 bin kişinin başvurduğunu hatırlatan Kurum, "31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapılan yapıların yıkımına ilişkin süreci kararlı bir şekilde yürüteceğiz. Kaçak yapı meselesini ülkemizin gündeminden tamamen çıkaracağız" dedi.

37 PROJE KURASI, 18 BİN 52 HAK SAHİBİ

50 bin yeni sosyal konutu kapsayan projelerin hızla devam ettiğini belirten TOKİ Başkanı Ömer Bulut, şimdiye kadar Türkiye genelinde 37 projenin kuralarının yapıldığını, 18 bin 52 hak sahibinin belirlendiğini söyledi. İstanbul'da toplamda ilk etapta beş projede 6 bin 239 sosyal konut inşa edileceğini ifade eden Bulut, konutların 3 bin 300'ünün 2+1, 3 bininin ise 3+1 olarak planlandığını aktardı. Ömer Bulut, "Konutların yüzde 10'u şehit yakınları ve gaziler, yüzde 5'i engelliler ve yüzde 25'i emekliler için ayrılmıştır" diyerek, kuraların 19 Ağustosta tamamlanacağını kaydetti. TOKİ Başkanı Bulut, İstanbul'da artan konut talebini karşılamak için yeni projeler geliştirileceğini de açıkladı.

İSTANBUL'A 161 BİN 764 KONUT

TOKİ'nin özellikle dar gelirli ailelerin konut sahibi olmasında ve şehirlerin yenilenmesinde önemli görevler üstlendiğini aktaran Bulut, "Konut üretimi konusunda en çok yatırım yaptığımız ve önem verdiğimiz illerin başında İstanbul geliyor. TOKİ ve iştirakleri tarafından son 16 yıl içinde İstanbul genelinde inşa edilen konut sayısı 161 bin 764. Hâlen 18 bin 443 konutun inşaatı devam ediyor" diye konuştu.

"TOKİ, GÜZEL EVLER YAPIYOR"

Şehit ailelerine böyle bir hak tanınmasından memnun olduklarını söyleyen ve buna vesile olan herkese teşekkürlerini dile getiren Emine Tunç, sevinci ve üzüntüyü bir arada yaşadıklarını anlatıyor: "Bir oğlum vardı benim, şehit oldu. Sağ olsaydı bugün 35 yaşında olacaktı. Üzüntüsü çok büyük, kelimelerle anlatılamaz. Bütün şehitlerimizin mekânı cennet olsun." Baba Muzaffer Tunç ise "Şu an yaşadıklarımı tarif etmekte zorlanıyorum. Mutluyuz ve tabii biraz da buruk; oğlumuzun yerini hiçbir şey dolduramaz. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz" diyor.

Bir gecekonduda yaşadıklarını anlatan şehit annesi Emine Tunç, yeni ev fikrinin kendilerini memnun ettiğini belirterek, "TOKİ, güzel evler yapıyor, görüyor duyuyoruz; az katlı konutlar bunlar, sağlam konutlar" diye konuşuyor. Tunç, 40 senedir oturdukları yerde güzel komşuluklar, arkadaşlıklar edindiklerini, yeni evlerinde de bu samimi komşuluk ilişkilerini yaşamayı temenni ettiklerini ifade ediyor.

"ŞANSIMA İLK BAŞVURUMDA EV ÇIKTI"

Fatih'te ailesiyle yaşayan Adem Yılmaz, kurada yüzde 5'lik engelli kontenjanından ev sahibi olanlardan. Yılmaz, TOKİ'ye bütçelerine uygun ödeme planları nedeniyle başvurduklarını belirterek, "Bu anı çok bekledim. Şükürler olsun ki artık kendime ait bir evim var" diyor.

"Bankada TOKİ evlerinin fotoğraflarını gördüm, çok güzeldi, çok beğendim. Bana da bir TOKİ evi çıksın da hangisi olursa olsun diyordum ve şansıma ilk başvurumda ev çıktı" diyen Yılmaz, duygularını telefonda annesiyle paylaşarak, yaşayacağı yeni yeri ve evini çok merak ettiğini söylüyor.

Yıllardır Fatih'te oturduklarını, Kayabaşı'nı pek bilmediklerini söyleyen baba Kadir Yılmaz ise; "Önemli olan evin çıkmasıydı; çünkü bu zamanda ev sahibi olabilmek gerçekten zor. TOKİ sayesinde oğlumun da bir evi var artık. Allah olmayanlara da versin" diyor.
Adem ve Kadir Yılmaz

"KİRACILIĞIN TÜM ZORLUKLARINI YAŞADIM"

Adının okunduğunu duyunca gözyaşlarını tutamayan Nezihe Çetin, "Çok heyecanlıyım, kalbim duracak gibi. Çok sevindim. Çok ihtiyacım vardı gerçekten, şükürler olsun Allah’ıma" diyor. 23 senedir İstanbul1 da olduğunu ve kirada oturduğunu, kiracılığın tüm zorluklarını yaşadığını belirten Çetin, "Emekliyim. Keseme uygun ödeme seçenekleri sunulmasaydı ev sahibi olmam çok zordu" diye konuşuyor.

"TOKİ konutları sağlam ve güvenilir, inşallah içinde ağız tadıyla, huzurla yaşarım" diyen Çetin, birkaç akrabasının da Kayabaşı’nda oturduğunu, yeni evine alışmakta güçlük yaşamayacağını ifade ediyor ve ekliyor: "Dostlarımı, komşularımı bırakıp gideceğim oraya. Zamanla orada da yeni komşular edinirim diye umuyorum."

"28 YILDIR BU ANI BEKLİYORDUM"

"28 yıldır bu anı bekliyordum" diyen Sevim Tanık da kirada oturmanın zorluklarını yaşayanlardan. Mutluluğunu paylaşmak için kızını telefonla arayan Tanık, duygulanıyor: "Bu yıl sağlık sorunları nedeniyle çok zor zamanlar geçirdim. Her şeyin başı sağlık gerçekten. Çok şükür bugün bu güzel haberle çok mutlu oldum, kızım da öyle. Bizim için hayırlısı olur inşallah."

Bu zamanda ev sahibi olabilmenin, kimseye muhtaç olmadan kendine ait evde yaşayabilmenin zor olduğunu dile getiren Tanık, "Şansımız varmış ki bize de ev çıktı. Rabbim ödeme kolaylığı versin. Emekliyim, ama çalışıyorum da. Emekli maaşı tek başına yetmiyor maalesef. Taksitler kesemize uygun görünüyor. Böyle bir işe girdik, inşallah alnımızın akıyla çıkarız" diyor.

"ŞANSIMI DENEMEK İSTEDİM"

Daha önce ailesiyle yaşayan gazi Serkan Sunay, kendi evinde oturacak olmanın mutluluğunu yaşıyor. "TOKİ'nin sosyal konut kampanyasını televizyonda duymuştum. Şansımı denemek istedim ve müracaatımı yaptım" diyen Sunay, Avcılar'da yaşadığını, Silivri
bölgesinde ev sahibi olmayı çok istediğini, TOKİ'nin 2+1 evleri için başvurduğunu söylüyor. "Yeni oturacağım bölgeyi ^gördüm ve çok beğendim. Alipaşa, konum olarak çok güzel bir yer. Tek başıma yaşayacağım için 2+1 büyüklüğünde bir konut ihtiyacımı karşılayacaktır diye düşünüyorum" diyen Sunay, konutların tamamlanıp-yeni evine taşınacağı günü iple çektiğini dile getiriyor.

"YAŞIM 61 VE HEP KİRADAYDIK"

Kurayı merakla takip eden Uzun çifti, isimlerini duyunca gözyaşlarını tutamıyor. "Bu, bizim son şansımızdı" diyen Müfide Uzun, çocuklarını büyütüp evlendirdiklerini, yeni evlerinde eşiyle birlikte yaşayacaklarını söylüyor.

"Yaşım 61 ve hep kiradaydık. Önce Kâğıthane'de, sonra 20 yıldır Avcılar Cihangir Mahallesinde kirada yaşadık. Kiracılık zor, şansımızı deneyelim istedik. Çok şükür ilk kez kendimize ait bir evimiz oldu" diyen Coşkun Uzun, birikimleri olmadığı için bu zamana kadar ev almak gibi bir planlarının da olmadığını belirterek, "Faizler, ödemeler bizim cebimize göre değildi, çok yüksekti. TOKİ'nin bizlere sunduğu ödeme imkânları kesemize uygun görünüyor, bizi zorlamayacak gibi" eliyor.

"KISMET BUGÜNEYMİŞ"

Mutluluğunu torunları Yiğit ve Eymen ile paylaşan emekli Zülbiye Güneş, 41 senelik kiracılıktan sonra ev sahibi olmanın mutluluğunu yaşıyor. Güneş, "Şimdiye kadar çok istedim bir evim olsun; ama olmadı. Ev fiyatları, taksitler çok yüksekti ve tek başı-maydım, iki tane çocuk büyüttüm" diye anlatıyor.

"BİZ EĞİTİME YATIRIM YAPTIK"

Çocuklarının ısrarıyla kuraya katılan Göksel Kalafat, "Ümidim yoktu aslında ama adımı duyunca ne yapacağımı şaşırdım. Benim sevincim yanımdaki diğer arkadaşların üzüntüsü olur diye düşündüm sanırım ve sesimi çıkartamadım" sözleriyle duygularını ifade ediyor.

"Memur çocuğuyuz, 84'te İstanbul'a geldik" diyen Kalafat, "Biz eğitime yatırım yaptık. Üç çocuk okutuyorum, biri üniversitede. Onları okutalım dedik, ev sahibi olamadık ama benim hâzinem onlar zaten. Okuyup ekmek sahibi olabilsinler diye çabalıyorum" diye konuşuyor. 19 yıldır kirada oturduklarını aktaran Kalafat, bu zamana kadar çalışarak ev sahibi olamadıklarını, ancak böyle imkânlarla ev sahibi olunabileceğini belirtiyor. TOKİ’den ev sahibi olan arkadaşlarının, komşularının olduğunu söyleyen Kalafat, "Benim de içimde hep vardı aslında ama ümit yoktu. Demek ki oluyormuş" diye ekliyor.

"BURADAN ÇIKIP SİLİVRİ'YE GİDECEĞİM"

İsminin okunduğuna inanmakta zorluk çeken Havva Henki, uzun süre şaşkınlık içinde kendisini alkışlayanlara bakıyor. Kura öncesi pek umudu olmadığını söyleyen 42 yaşındaki Havva Henki, TOKİ konutlarına ilk kez başvurduğunu belirterek, "Ben ev hanımıyım, eşim emekli ama çalışıyor. Tek maaşla geçinmek çok zor. Beş kişilik bir aileyiz. Yeni evimizin bulunduğu bölgeyi daha önce hiç görmedim. Buradan çıkıp Silivri'ye gideceğim" diyor. "Kayabaşı TOKİ konutlarında komşularımız oturuyor ve evlerinden çok memnunlar" diyen Henki, bu memnuniyetin konut kurasına katılmasında büyük etkisinin olduğunu aktarıyor.


Geri Dön