29 / 03 / 2024

İstanbul'da ofis stoğu 6.5 milyon metrekareye çıkacak!

İstanbul'da ofis stoğu 6.5 milyon metrekareye çıkacak!

İstanbul'da ofis piyasası da hareketlendi. Ofis Stoğu Raporu'na göre, geliştirilen ve inşaat halinde olan 3 milyon metrekare stokla birlikte bugün 3,5 milyon olan ofis stoğunun 3 yıl 6,5 milyon metrekareyi geçmesi bekleniyor.



İnşaat sektöründe atağa geçen İstanbul'da ofis piyasası da hareketlendi. Ofis Stoğu Raporu'na göre, geliştirilen ve inşaat halinde olan 3 milyon metrekare stokla birlikte bugün 3,5 milyon olan ofis stoğunun 3 yıl 6,5 milyon metrekareyi geçmesi bekleniyor. 


Binanın yaşı, konumu ve birim kira değerine göre A ve B kategorilerine ayrılarak incelendiği raporda, ofislerin kira, stok ve doluluk oranları analiz edilerek, sektörün İstanbul'da geldiği nokta gözler önüne seriliyor ve yatırımcılar için en doğru fırsatlar açığa çıkarılıyor. 


Rapora göre, şu an yeni geliştirilen ve inşaat halinde olan 3 milyon metrekare stokla birlikte bugün 3,5 milyon olan ofis stoğunun 3 yıl sonra takribi 6,5 milyon metrekareyi geçmesi bekleniyor. İstanbul Finans Merkezi'nde gerçekleştirilecek 1 milyon metrekare ofis projeleri de belirtilen bu rakama dahil. 

Rapora göre Avrupa yakasında Anadolu yakasından yaklaşık 1 milyon metrekare daha fazla mevcut stok bulunduğu belirtiliyor. Gelecek ofis projelerine bakıldığında ise Anadolu yakasında Finans Merkezi projesinin de etkisiyle Avrupa yakasına eşit sayılabilecek büyüklükte bir geliştirme yapıldığı göze çarpıyor. 


Etiler lokomotif istanbul'da ofis piyasasının durumunu ortaya koymak amacıyla hazırlanan raporda, Avrupa yakasının A sınıfı ofislerde en yüksek doluluk oranına sahip bölgesinin Levent - Etiler-Maslak aksı olduğu görülüyor. 


Bölge aynı zamanda, en yüksek birim kira değerine sahip olmasıyla da dikkat çekiyor. Batı bölgesi olarak tanımlanan Havaalanı Bölgesi, Güneşli ve Halkalı'da yer alan ofislerin ise, Avrupa yakasında en düşük birim kira değerlerine sahip olduğu ortaya çıkıyor. 


Yıldızı parlıyor 

Raporda merkezi iş alanı kavramının, bu yeni gelişen projelerle şehrin değişik merkezlerine de kayacağına işaret ediliyor. Rapora göre, ofis piyasasında yıldızı yeni parlayan Kağıthane-Seyrantepe ve KartalMaltepe bölgelerinde talep artışı olması bekleniyor. Maslak hattının ise, İstanbul'un MİA alanı olarak gelişimini devam ettirmesi, ofis tiplerinde karma ve konsept projelere yönelim olması öngörülüyor. 

Kartal-Maltepe gelişiyor Raporda, Anadolu yakasının A sınıfı ofislerde en yüksek doluluk oranına sahip bölgesinin Altunizade olduğu göze çarparken, en yüksek birim kira değerinin ise Ümraniye ve Kadıköy-Kozyatağı Bölgesi'nde olduğu dikkat çekiyor. Ortalama m2 birim kira değeri Ümraniye ve Kozyatağı bölgesinde 20-30 dolar arasında seyrediyor. Yeni ofis gelişim bölgesi olan Kartal - Maltepe ise, şimdilik en diişük ofis kira m2 birim değerine sahip ama gelişmekte olan önemli bir bölge olarak raporda yer alıyor. 

M2'si 45 dolara çıkıyor Rapora göre genel olarak Avrupa yakasında A sınıfı ofislerde istisnalar olmakla birlikte ağırlıklı ortalama m2 birim kira değeri 15-33 dolar civarında. Fiyatlar bazı özel proje ve binalarda 45 dolara çıkabiliyor. B sınıfı ofislerde ise, en düşük fiyatlar Havaalanı Batı Bölgesi'nde görülüyor. İstisnalar olmakla birlikte bu bölgede ağırlıklı ortalamada aylık kiraların metrekareleri 8-10 dolar civarında seyrediyor. 


Büyükçekmece Gazetesi


Geri Dön