27 / 04 / 2024

İstanbul'da olası bir depremde 100 bin bina yıkılacak!

İstanbul'da olası bir depremde 100 bin bina yıkılacak!

Deprem Yüksek Mühendisi Cüneyt Tüzün, olası İstanbul depreminde beklenen hasarlarla ilgili konuştu. Tüzün, "100 bin bina yıkılacak, 100 milyar doları yutacak" ifadesini kullandı.



10 yıl önce kurulan deprem İzolasyon Derneği'nin yönetim kurulu başkanı Dr. Cüneyt Tüzün, deprem izolasyon teknolojisi ile binalara yerleştirilen izolatörler sayesinde depremde binaların sıfır hasar görmesini sağlamanın mümkün olduğunu belirtti.

Sözcü Gazetesi'nden Hande Zeyrek'in haberine göre Tüzün, “Büyük depremi hepimiz göreceğiz. Biz göremezsek çocuklarımız görecek. Depremin ne zaman olacağını bilmek hem teorik olarak mümkün değil hem de pratik olarak çok işe yarayacak bir bilgi değildir. Burada sorulacak soru: Hayat devam edecek ama nasıl?'' diye konuştu.

Deprem izolasyonunun bitmiş binalara da uygulanabildiğini belirten Tüzün, “Binayı belirli yerlerinden kesip askıya alıyorsunuz ve ilgili yerlere izolatörü yerleştiriyorsunuz. Bu teknolojinin maliyeti bina maliyetinin yüzde 10'nu geçmez” ifadelerini kullandı.

EVLERİ ALIRKEN DİKKAT

Cüneyt Tüzün, ''Türkiye'de binaların depreme karşı tasarım kurallarını içeren “Türkiye Bina deprem Yönetmeliği” mevcuttur. Yönetmelikte binaların ‘depremde hasar görmesi kabul edilebilir ama can kaybı olmaz' yazar. Diğer bir değişle depremden sonra canlı çıkacağınız ama hasar görmesi kaçınılmaz bir ev satın alıyorsunuz. Türkiye'de deprem yönetmeliğine göre yapılan yapıların hasar görmesi kaçınılmazdır. Dünyadaki diğer deprem ülkelerinde de temel yaklaşım budur. Vatandaşın bilmediği en önemli nokta budur. Bugün depreme dayanıklı bina demek hasar görmeyecek bina demek değildir'' açıklamasında bulundu.

SÜTLÜCE'DE BOŞALTILAN BİNALAR İÇİN ZEMİN ÖLÇÜMLERİNE BAŞLANDI

Sütlüce'de çöken binanın etrafındaki evler tahliye edilmişti. Belediye ekipleri tarafından binalardaki kayma, yarık ve çökme riskleri ölçülecek.

Evini boşaltan Abdülkerim Bozdemir “Bizim bildiğimiz ölçüm için koydukları. Bir kaç gün ölçeceklermiş. Kayma var mı, oturma var mı? Tehlike arz ediyor mu? Daha sonra bizlere haber vereceklermiş. Ona göre bir çare bulacaklar. Yoksa evimize geçip oturacağız. Belediye kimini otellere kimini yurtlara gönderdi. Kimi de kendi eşine, dostuna, akrabasına gitti. Bekliyoruz şu anda. Yapacak bir şeyimiz yok. Yetkililer ne derse onu yapacağız” dedi.


Geri Dön