19 / 04 / 2024

İstanbul'da proje aşamasındaki metro hatları!

İstanbul'da proje aşamasındaki metro hatları!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılında metro hatlarının ağını genişletmek için çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. 199,40 kilometre metro hattı inşası için çalışan belediye proje aşamasındaki hatlarla ile de 808,50 kilometre ağa ulaşmayı hedefliyor.



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, göreve geldiği günden itibaren metro inşaatlarına hız verdi. Mevcut 259,85 kilometre metro ağına sahip İstanbul'da şu anda 199,40 kilometre ağ için çalışmalar aralıksız devam ediyor. İmamoğlu henüz proje aşamasında olan metro hatlarıyla da kent genelinde 808,50 kilometre ağa ulaşmayı hedefliyor. İşte İstanbul'da henüz proje aşamasında olan metro hatları..

Altunizade-Çamlıca Metro Hattı 

Ekim 2016'da duyurulan  Altunizade-Çamlıca Metro Hattı henüz projeme aşamasında olan metro hatlarından biri. Altunizade kavşağından Çamlıca Tepesi ve Çamlıca Cami bölgesine ulaşması planlanan hatın uzunluğu 3.5 kilometre olarak planıyor. 8 bin 100 yolcu kapasitesi olan metro hattının seyahat süresi de 12 dakika olarak planlandı. Hat, Altunizade istasyonunda M5 Üsküdar-Çekmeköy metro hattı ve metrobüs işletmesi ile entegre edilecek. 

İstanbul da proje aşamasındaki metro hatları!

İstinye-İTÜ-Kağıthane Metro Hattı 

2016 yılında duyurulan İstinye-İTÜ-Kağıthane Metro Hattı ile İstanbul Boğazı kıyısında İstinye' den başlayarak İTÜ-Maslak bölgesine tırmandıktan sonra Ayazağa ve Cendere bölgesinden geçerek Kağıthane'ye ulaşması planlanıyor. 4 milyon 500 bin TL maliyeti olan hattın seyahat süresi 23 dakika olması planlanıyor. 35 bin yolcu kapasitesi olacak hat 12 kilometre uzunluğa sahip olacak.

Entegre Olunan Hatlar

Hattın İTÜ istasyonunda M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı ile, Cendere istasyonunda M11 Gayrettepe-Yeni Havalimanı-Halkalı metro hattı ile, Kağıthane istasyonunda M7 Kabataş-Mahmutbey-Esenyurt metro hattı ile entegrasyonu planlanıyor.

Kadıköy-Sultanbeyli Metro Hattı 

Proje aşamasında olan bir diğer metro hattı ise Kadıköy-Sultanbeyli Metro Hattı. 7 milyon 600 bin TL maliyeti olacak metro hattı ile Kadıköy ilçesinin iç bölgelerinden başlayarak doğu da Sultanbeyli' ye ulaşması planlanıyor. Projenin iç çalışmaları devam ediyor. 

19 kilometre uzunluğa sahip olan hattın 70 bin yolcu kapasitesi bulunuyor. Proje tamamlandığında Kadıköy Sultanbeyli arası seyahat süresi 28 dakikaya düşecek. 

Entegre Olunan Hatlar
Esatpaşa istasyonunda Kazlıçeşme-Söğütlüçeşme metro hattı ile, Finans Merkezi istasyonunda M12 Göztepe-Ümraniye metro hattı ile, Türkiş Blokları istasyonunda M8 Bostancı-Dudullu metro hattı ile, Veysel Karani istasyonunda M5 Üsküdar-Çekmeköy-Sultanbeyli metro hattı ile entegre olması planlanıyor. 

İstanbul da proje aşamasındaki metro hatları!

Kazlıçeşme-Söğütlüçeşme Metro Hattı 1.Aşama 

Marmaray'dan sonra 2 kıtayı birleştiren 2. raylı sistem hattı boğaz geçişinin 13 istasyonluk ilk bölümü olarak planlanan hattın maliyeti  6 milyon 971 bin TL olarak hesaplandı.

20 kilometre uzunluğa sahip olacak hat, tek seferde 70 bin yolcuya hizmet verecek. Proje ile Kazlıçeşme-Söğütlüçeşme arası seyahat süresi 7.5 dakikaya düşecek.

Entegre Olunan Hatlar
 

Kazlıçeşme istasyonunda  Marmaray  hattı ile, Zeytinburnu istasyonunda M2 batı uzatması Yenikapı-Sefaköy kesimi ile, Topkapı istasyonunda T1 Bağcılar-Kabataş ve T4 Topkapı-Mescidi- Selam tramvay hatları ve metrobüs işletmesi ile, Uluyol istasyonunda T4 Topkapı-Mescid-i Selam tramvay hattı ile,
Silahtarağa istasyonunda T5 Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı ile, Gaziosmanpaşa istasyonunda Vezneciler-Sultangazi metro hattı ile, Kağıthane istasyonunda M7 Kabataş-Mahmutbey-Esenyurt metro hattı ile,
4.Levent istasyonunda M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı ile entegre edilmesi planlanıyor.

Sabiha Gökçen Havalimanı-Kurtköy Kavşağı Uzatma Hattı 

 2016 yılında duyurulan  Sabiha Gökçen Havalimanı-Kurtköy Kavşağı Uzatma Hattı ile sahil bölgesinden Sabiha Gökçen Havalimanı'na ulaşması hedefleniyor. 

6 kilometre uzunluğa sahip olacak hatta 70 bin kişi çalışacak. Proje ile Sabiha Gökçen Havalimanı-Kurtköy Kavşağı arası mesafenin 8.5 dakikaya düşmesi planlanıyor. 

İstanbul da proje aşamasındaki metro hatları!

Seyrantepe-Alibeyköy Metro Hattı 

 

İstanbulluların merakla beklediği projelerden biri olan Seyrantepe-Alibeyköy Metro Hattı'nın 2 milyon 199 bin TL maliyetle hayata geçirilmesi planlanıyor.

Hattın Seyrantepe metro istasyonu bölgesinden Cendere üzerinden geçerek Alibeyköy Cep Otogarı' na ulaşması hedefleniyor. 

7 kilometre uzunluğa sahip olacak hat tek seferde 45 bin yolcuyu taşıyacak. Proje aşamasında olan metro hattı tamamlandığında Seyrantepe-Alibeyköy arasındaki mesafeyi 8.5 dakikaya düşürecek.

Entegre Olunan Hatlar
Seyrantepe istasyonunda M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı ile,
Alibeyköy Cep Otogarı istasyonunda T5 Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı ile,
Çırçır istasyonunda M7 Kabataş-Mahmutbey-Esenyurt metro hattı ile entegre edilecek.

İstanbul da proje aşamasındaki metro hatları!


Sultangazi-Arnavutköy Metro Hattı

2016'da duyurulan  Sultangazi-Arnavutköy Metro Hattı Hat Vezneciler-Sultançiftliği metro hattının devamı olarak planlandı. 

15 kilometre uzunluğa sahip olacak metro hattı tek seferde 45 bin yolcuya hizmet verecek. 6 milyon 50 bin TL maliyete sahip olacak metro hattı  Sultangazi-Arnavutköy seyahat süresini 16 dakikaya düşürecek. 

Entegre Olunan Hatlar
Mescid-i Selam istasyonunda T4 Topkapı-Mescid-i Selam tramvay hattı ile, Taşoluk istasyonunda M11 Gayrettepe-Yeni Havalimanı-Halkalı metro hattı ile entegrasyonu planlanıyor.

Vezneciler-Sultangazi Metro Hattı 

2014'te gündeme gelen Vezneciler-Sultangazi Metro Hattı'nın  4 milyon 539 bin 108 TL yatırım bedeli bulunuyor. 

Hat Vezneciler bölgesinde tarihi suriçinde başlayarak Fatih ilçesini doğu batı istikametinden ilerleyip Eyüp ve Gaziosmanpaşa ilçelerinden geçerek Mescid-i Selam istasyonunda sonlanacak. 

Tek seferde 45 bin yolcu taşıyacak olan metro hattının uzunluğu 17,35 kilometre olup seyahat süresi de 26,5 dakika olacak.

İstanbul da proje aşamasındaki metro hatları!

Entegre Olunan Hatlar

Vezneciler istasyonunda M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı ve T1 Bağcılar-Kabataş tramvay hattı ile,
Edirnekapı istasyonunda T4 Topkapı-Mescid-i Selam tramvay hattı ve metrobüs işletmesi ile, Yenimahalle istasyonunda M7 Kabataş-Mahmutbey-Esenyurt metro hattı ile entegre edilecek. 

Sarıgazi-Türkiş Blokları Metro Hattı Uzatması 

Proje aşamasında olan hatlardan biri olan Sarıgazi-Türkiş Blokları Metro Hattı Uzatması'nın ilk etabı M5 Çekmeköy-Sultanbeyli metro hattı kapsamında Yenidoğan-Sarıgazi arasında inşa edilecek. İkinci etap olan Türkiş Blokları ile Sarıgazi arasında ise proje çalışmaları ve proje içerisindeki tüm simulasyonlar yapılıyor. 

5.5 kilometre uzunluğa sahip olacak metro hattı tek seferde 35 bin yolcu taşıyacak. Yeni metro hattı ile iki lokasyon arasında seyahat süresinin 8 dakikaya düşürülmesi planlanıyor. 

Entegre Olunan Hatlar
 

Soyak Yenişehir istasyonunda M12 Göztepe-Ümraniye metro hattı ile, Türkiş Blokları istasyonunda M8 Bostancı-Dudullu metro hattı ile entegre edilecek.

Yenikapı-Sefaköy Metro Hattı Uzatması 

2018'de gündeme gelen Yenikapı-Sefaköy Metro Hattı, mevcutY enikapı-Hacıosman hattının devamı olarak inşa edilecek. Proje süreci tamamlanan hat AYGM tarafından yatırım kapsamına alınarak ihale edilecek.

14 kilometre hat uzunluğa sahip proje 70 bin yolcuyu taşıyacak. Proje ile iki ilçe arasında seyahat süresi 21 dakikaya inecek. 

Entegre Olunan Hatlar
Yenikapı istasyonunda M1A Yenikapı-Atatürk Havalimanı ve M1B Yenikapı-Kirazlı metro hatları ve Marmaray ile,
İncirli istasyonunda M1A Yenikapı-Atatürk Havalimanı ve M3 Başakşehir-Bakırköy İDO metro hatları ve metrobüs işletmesi ile,

Çobançeşme istasyonunda M9 Ataköy-İkitelli metro hattı ile entegrasyonu planlandı.

Ayrıca mevcut M2 hattının uzatması olarak işletileceği için M2 Yenikapı-Hacıosman hattının mevcut entegrasyonları da kullanılabilecek.

Kayaşehir-Fenertepe Metro Hattı Uzatması 

2 milyon 340 bin TL maliyete sahip olan hat M3 Hattının 3. etap uzatması olarak planlandı. Metro Kayaşehir merkezinden Fenertepe yönünde doğru projelendirildi. 

Seyahat süresini 10 dakikaya düşürecek metro hattının 3 kilometre hat uzunluğu bulunuyor. Hat tek seferde 70 bin yolcuya hizmet verecek. 

Entegre Olunan Hatlar
Hattın Vezneciler-Arnavutköy metro hattı ile entegre olması hedefleniyor. M3 hattının diğer etapları aracılığı ile de M7 Kabataş-Mahmutbey-Esenyurt metro hattı, M1B Yenikapı-Kirazlı metro hattı, M2 Yenikapı-Sefaköy metro hattı, metrobüs ve Marmaray entegrasyonları mümkün olacak.

İstanbul da proje aşamasındaki metro hatları!

Altunizade-Çamlıca Metro Hattı 

2016'da duyurulan  Altunizade-Çamlıca Metro Hattı'nın  Altunizade kavşağından Çamlıca Tepesi ve Çamlıca Cami bölgesine ulaşması planlandı.

Tek seferde 8 bin 100 kişiyi taşayacak metro hattının seyahat süresi 12 dakika olarak planlandı. İstanbulluların merakla beklediği projelerden biri olan hat 3.5 kilometre uzunluğa sahip. 

Entegre Olunan Hatlar
Altunizade istasyonunda M5 Üsküdar-Çekmeköy metro hattı ve metrobüs işletmesi ile entegre edilecek. 

Cansu Yılmaz/Emlakkulisi.com

İstanbul'da bu yıl hangi metro hatları açılacak?

Dünden bugüne İstanbul'daki raylı sistem hatları!


Geri Dön