27 / 04 / 2024

Kanal İstanbul’da ihale aşamasına geldik!

 Kanal İstanbul’da ihale aşamasına geldik!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul’da ihale aşamasına gelindiğini belirtti ve "Bu yıl içinde de kazmayı vuracağız" dedi...



Vatandaşların yarıdan fazlası Kanal İstanbul’a karşı. Uzmanlar çevre felekatine sebep olur diye uyarsa da, proje için bütçeden kaynak ayırmak imkânsız olsa da hükümet Kanal İstanbul'a ilk kazmayı vurmak için hazırlanıyor.

Cumhuriyet gazetesinden Eren Can Keman'ın haberine göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul’da ihale aşamasına geldiklerini vurgulayarak, “Kanal İstanbul’un imar planı onaylandı, askı sürecinin bitmesinin ardından ihale sürecini başlatacağız. Boğazlarımızı koruyacak, İstanbul’u koruyacak Kanal İstanbul’da ihale aşamasına geldik. Bu yıl içinde de kazmayı vuracağız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “hayalim” dediği, projeye şiddetle karşı çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “cinayet” diye belirttiği Kanal İstanbul projesinde hükümet halkın itirazlarına, uzmanların depremi tetikler, çevre felaketine neden olur uyarılarını dikkate almıyor.

Yapılan anketlere göre, vatandaşların yüzde 53.7’si projeye karşı çıkarken halkın sadece yüzde 5’i projeyi iyi bildiğini belirtiyor. Bakan Cahit Turhan ise bu yıl içinde Kanal İstanbul için kazmayı vuracaklarını açıkladı. Turhan düzenlediği toplantıda Kanal İstanbul ile ilgili “Rusya’dan, Çin hükümetinden, Hollanda, Belçika’dan, dünyanın diğer ülkelerinden firmalar, bu proje ile ilgileniyor. Önce yolların, köprülerin deplasmanını yapacağız, enerji hatlarının deplasmanını yapacağız. Kanal sahası diğer hizmetleri aksatmadan sürdürülebilir hale gelince kanal inşaatını başlatacağız” şeklinde konuştu.

İstanbul Havalimanı'nı işleten İGA’nın teklif vereceği konuşulan ve bu sebeple ihalesinin iptal edildiği iddia edilen Antalya Havalimanı'na ilişkin ise Turhan,  ihalede kamu yararına göre teklif alacaklarını düşünerek süreci bir miktar ertelediklerini söyledi. Turhan, “Finans piyasasının en iyi konumunu ve stabil hale gelmesini bekliyoruz” dedi.

Bakan Turhan, yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek “Büyük İstanbul Tüneli” projesi ihalesini de bu yıl yapmayı planladıklarını kaydetti.

Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine yapılan yüzde 56’lık zama ilişkin ise Turhan, “Projedeki geçiş ücretleri sözleşme kapsamında yılda iki kere güncelleniyor, en son güncelleme 2018’de yapılmıştı” diye konuştu.


KANALI HALKIN YÜZDE 5'İ BİLİYOR


Sonar Araştırma Şirketinin yaptığı ankete göre, vatandaşların yüzde 53.7’si Kanal İstanbul projesinin yapılmasına karşı çıktı. Projeyi onaylayanların oranının yüzde 35.9’da kaldığı açıklanırken vatandaşların yüzde 5’i projeyi çok iyi bildiğini belirtti.

Sonar Araştırma Şirketi’nin, Kanal İstanbul projesiyle ile ilgili anketi 27 Ocak - 3 Şubat 2020 arasında İstanbul’un en kalabalık 30 ilçesinde 2 bin 69 kişiyle yüz yüze görüşülerek düzenlendi. 25-34 ile 35-44 yaş aralıklarının en kalabalık grubu oluşturduğu ankette vatandaşlar, “Kanal İstanbul projesi hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz” sorusuna katılımcıların yüzde 39’u “Hiçbir bilgim yok”, yüzde 31.9’u “Biraz bilgim var”, yüzde 24.1’i “Yeterince bilgim var” cevabını verdi. “Sizce Kanal İstanbul projesi yapılmalı mı, yapılmamalı mı” sorusuna “Yapılmalıdır” diyenlerin oranı yüzde 35.9, “Fikrim yok” diyenlerin oranı yüzde 10.4 olarak belirlenirken projenin yapılmasını istemeyen ve soruya “Yapılmamalıdır” yanıtını veren yurttaşların oranı yüzde 53.7 oldu.

Rusya, Çin, Hollanda ve Belçika Kanal İstanbul'a talip!

Kanal İstanbul'un imar planı onaylandı!

SONAR'dan Kanal İstanbul anketi: Yüzde 53.7 projeye karşı!

 


 


Geri Dön