29 / 03 / 2024

İstanbul’da toplanma alanları yüzde 84 azaldı!

İstanbul’da toplanma alanları yüzde 84 azaldı!

1999 depreminin ardından İstanbul’da ‘Afet Acil Eylemi Planı’ çerçevesinde belirlenen 493 boş alandan geriye 77 adet toplanma alanı kaldı.




Cumhuriyet Gazetesi'nden Hazal Ocak’ın haberine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Doğal Afet Komisyonu’nun olası İstanbul depremine yönelik hazırladığı raporda, İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü tarafından belirlenmiş 77 adet toplanma alanının bulunduğu ifade edildi.


Söz konusu alanların ise 20 hektardan büyük olmadığı, açık ve yeşil alanlar olarak ayrıldığı kaydedildi.


‘İnsanlar nereye sığınacak?”


İBB Deprem ve Doğal Afet Komisyonu’nda yer alan CHP’li meclis üyesi Servet Baylan şu açıklamaları yaptı: “Zaten bu alanları belirlerken de özel mülkiyet alanlarını da koymuşlar. İstanbul’da yaklaşık 18 milyon insan yaşıyor. İnsanlar nereye sığacak? Üstelik belirlenen alanların da boyutları çok büyük değil. Bunun yasal mevzuatta olmaması da büyük sorun.”


Toplanma alanlarının imar planlarına işlenmesi gerektiğini belirten Baylan, “Bu alanlar da yarın imara açılabilir. Yasal zeminin oluşturulması, toplanma alanlarının imar planlarına işlenmesi gerek. Toplanma alanıyla da bitmiyor ki. Olası bir deprem sonrası insanların yaşayacakları alanlara da ihtiyaç var. Şu an askeri alanlar gündemde. Bu alanların deprem ve toplanma alanı olarak belirlenmesi, yeşil alan yapılması gerekli” dedi.


İmara açılanların bazıları şöyle:


* Torun Center’ın yükseldiği Ali Sami Yen Stadı


* Zorlu AVM’nin yer aldığı Zincirlikuyu’daki Karayolları 17’nci Bölge Müdürlüğü arazisi


* Taş Yapı’nın gökdelenlerinin yer aldığı Kadıköy Meteoroloji binası ve alanı


* Akasya AVM’nin yer aldığı Acıbadem’deki eski Otosan Fabrikası arazisi


* Bakırköy’deki Marmara ve İstanbul Forum AVM’nin bulunduğu alan


* Zeytinburnu’ndaki 16.9 kulelerinin yer aldığı arazi



Cumhuriyet




Geri Dön