25 / 04 / 2024

İstanbul'daki çeşmelerin restorasyonu için yeniden ihale yapılacak!

İstanbul'daki çeşmelerin restorasyonu için yeniden ihale yapılacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beyoğlu'ndaki 450 yıllık Yanıkkapı Çeşmesi restorasyonunda yaşanan yıkım skandalı üzerine idari ve adli işlem başlattı. İstanbul'da 113 çeşmenin restorasyonu için açılan ihaleyi alan firma ile sözleşme feshedilecek. Yeniden ihaleye çıkılması bekleniyor.



Beyoğlu'nda bulunan Yanıkkapı Çeşmesi'nin restorasyon çalışmalarında yaşanan skandalın üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi adli ve idari işlem başlattı. Eski İBB Başkanı Mevlüt Uysal döneminde 113 çeşmenin restorasyonu içieren  “İstanbul Geneli Çeşme, Türbe ve Hazire Alanları Restorasyon 2 Grup İnşaatı” ihalesine çıkılmıştı.

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvenli'nin haberine göre, ihaleyi 2018 yılında 13 milyon 643 bin lira bedelle Mak Yapı Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi-Gonca Aksu iş ortaklığı kazandı. Ortak ile 1 Aralık 2018 tarihinde sözleşme imzalanarak restorasyon çalışmalarına başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonuna başlanan, Sokollu Mehmed Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Yanıkkapı Çeşmesi'nin bir bölümü geçtiğimiz günlerde ihaleyi alan firmanın işçileri tarafın levye ile söküldü. Bölgedekiler olaya tepki göstererek, polise haber verdi. Çalışmalar durduruldu. 

İBB Kültür Varlıkları Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü teknik elemanları tarafından yapılan incelemede çeşmenin kuzeybatı cephesinde duvarın bir bölümü ile hazne tonozunun bir bölümünün yıkıldığını, yıkılan kısımların sac levha ile kapatıldığını, Abdussalah Sokaktaki duvarının bir bölümün metal paravanla kapatıldığını tespit edildi. İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları onaylı projeye uygun olmayan kusurlu çalışma durdurularak, çalışmaya ilişkin adli ve idari işlemler başlatıldı.

YENİDEN İHALE DÜZENLENECEK

Anıtlar Kurulu'na iletilen konu hakkında, 2863 sayılı Kültür Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında suç duyurusunda bulunması bekleniyor. Ayrıca, İBB'nin de bahsi geçen firmayla sözleşmesini fesh edeceği ve ihale yasaklısı firmalar listesine alınacağı öğrenildi. Sözleşme fesh edileceği için önümüzdeki günlerde çeşmelerin restorasyonu için yeniden ihale gerçekleştirilecek. 

 

Yanıkkapı Çeşmesi'nin restorasyonu durduruldu mu?


Geri Dön