23 / 04 / 2024

Yanıkkapı Çeşmesi'nin restorasyonu durduruldu mu?

Yanıkkapı Çeşmesi'nin restorasyonu durduruldu mu?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Karaköy'de bulunan 450 yıllık tarihli çeşmenin restorasyona ara verildiği ve uygulamayla ilgili adli ve idari işlemin başladığı kaydedildi.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları onaylı projeye uygun yapılmayan Yanıkkapı Çeşmesi'nin restorasyon çalışmasını durdurup, uygulamayla ilgili adli ve idari işleme başlandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Karaköy'de bulunan 450 yıllık tarihli Yanıkkapı Çeşmesi'nin restorasyonuyla ilgili, "Çeşmenin bir bölümünün yıkıldığı"yla ilgili ifadeler kullanıldı.

Açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce yenileme çalışmalarına başlanan Sokullu Mehmed Paşa'nın Mimar Sinan'a yaptırdığı Yanıkkapı Çeşmesi'yle ilgili şikayet üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü teknik elemanlarınca, 2 Eylül'de kurul onaylı projeye göre incelendiği ifade edildi.

İnceleme sonucunda çeşmenin kuzeybatı cephesinde duvarın bir bölümü ile hazne tonozunun bir bölümü yıkılıp, yıkılan kısımların sac levhayla, Abdussalah Sokak'taki duvarının bir bölümün de metal paravanla kapatıldığının yer aldığı tespit edilen açıklamada, şu sözler yer aldı: "Danışma Kurulunun, çeşmenin kuzeybatı cephesinde sehim yapmış olan duvarı oluşturan taşların numaralandırıldıktan sonra sökülüp aynı malzemeyle aslına uygun olacak şekilde yapılmasına ilişkin kararına rağmen, uygulamanın bu karara uygun yapılmadığı ve sökülen özgün yapı taşlarının çeşme mahallinde yer almadığı görülmüştür." 

Açıklamada, çeşme hakkında belirlenen bu hususların mülkiyet sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili tüm birimlere gönderildiği kaydedilerek, şu ifadeler kullanıldı:

"Belediyemiz kurumsal kimliği ile bağdaşmayan, İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları onaylı projeye uygun olmayan kusurlu çalışma durdurulmuş, söz konusu uygulamayla ilgili adli ve idari işlemler başlatılmıştır. Restorasyon çalışmalarının başlamasıyla birlikte, tarihi çeşmenin üzerinde uzun yıllardır yer alan ve çay ocağı olarak kullanılan betonarme yapılar sökülmüştür. Çeşmenin hazne bölümünde ise dönemine uygun olmayan çimento esaslı sıva ve zemin kaplama malzemeleri kaldırılmıştır. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak İstanbul 2 No'lu Koruma Kurulu kararlarına göre restore edilen çeşmenin, aslına uygun şekilde yenilenerek İstanbulluların hizmetine açılacağını da eklemek isteriz."


Geri Dön