25 / 04 / 2024

İstanbul'daki konutların 900 bini sağlıksız!

İstanbul'daki konutların 900 bini sağlıksız!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tozkoparan kentsel dönüşüm projesinin anahtar teslimi ve temel atma töreninde önemli açıklamalar yaptı. Kurum, İstanbul'un deprem riskine ve dönüşümüne ilişkin konuştu.



Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma ve Anahtar Teslim Töreni bugün yapıldı. Güngören Belediyesi Gençosman Kültür Merkezi'nde yapılan törene Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da katıldı ve burada dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kurum, 1 sene önce Tozkoparan'ı dönüştürecekleriyle ilgili söz verdiklerini anımsattı. 

İstanbul daki konutların 900 bini sağlıksız!

- "Hiçbir politik hesaba kentsel dönüşümü kurban etmedik"

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; bakan Kurum, "Biz her fırsata söylüyoruz. 16 milyonluk İstanbul'un depremden, kentsel dönüşümden daha acil bir gündemi yoktur, olamaz, olmamalıdır. Allah korusun İstanbul'da yaşanacak 7 büyüklüğündeki bir deprem, ülkemiz ve milletimiz için bir milli güvenlik meselesi haline gelecektir. Mesele bu kadar büyüktür, mesele bu kadar acildir. Biz bu meseleye her zaman siyaset üstü baktık. Hiçbir politik hesaba kentsel dönüşümü kurban etmedik. Edilmesine de müsaade etmeyeceğiz." açıklamasında bulundu.

Kartal ilçesinde çöken Yeşilyurt Apartmanı'ndan sonra hemen seferberlik ruhuyla hareket ettiklerinin altını çizen Kurum, 6 ay gibi kısa bir zamanda etrafındaki binaları da içine alacak şekilde dönüşümü bitirdiklerini, şu anda Kartal ilçesinde bin konuta ulaştıklarını vurguladı.

İstanbul daki konutların 900 bini sağlıksız!

Kurum Kağıthane'de istinat duvarının çökmesinin ardından çevredeki binaları da kapsayacak şekilde binaları yıktıklarını, Fikirtepe'de vatandaşın mağdur edildiği kentsel dönüşüme el atarak 11 bin bağımsız bölümün ihalesini yaptıklarını, 36 ayda hem İstanbul'a hem Kadıköy'e değer sunacak pek çok proje inşa edeceklerini dile getirdi. 

İstanbul'daki 39 ilçede gece gündüz çalışmalar sürdürdüklerine ve 2012'den bu güne İstanbul genelinde 600 bin konutu yenilediklerine vurgu yapan Kurum, İstanbul'da dönüşüme girmesi gereken 900 bin sağlıksız konutun bulunduğunu şimdi de sahada 140 bin yeni konutun dönüşümünü hızlandırdıklarını dile getirdi.

- "İstanbul'un deprem dönüşümünün sümen altı edilmesine müsaade etmeyeceğiz"

İstanbul daki konutların 900 bini sağlıksız!

Bakan Murat Kurum, yaptığı açıklamaları şu şekilde sürdürdü: 

"İstanbul'un deprem dönüşümünün sümen altı edilmesine, rafa kaldırılmasına kimsenin bu sürece balta vurmasına milletimiz adına asla ve asla müsaade etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz. İstanbul'u santim santim dönüştüreceğiz, depreme hazırlayacağız ve kentsel dönüşümü, milletin gerçeklerine gözleri gönülleri kapalı olanların insafına terk etmeyeceğiz. Kısır gündemler peşinde, bir o yana, bir bu yana sallananların, İstanbul'a ve kendi ülkelerine yabancılaşanların insafına bırakmayacağız. Ne zaman ellerine mikrofon alsalar AK Parti'den daha güçlü bir proje, bir eser sunmak yerine, bizim yaptığımız her eseri yıkacaklarını söyleyenlerin, insanımıza, milletimize sunacağı hiçbir şey yoktur. Tüm büyük yatırımları yıkacaklarmış. Her zaman bunları açıklıyorlar. Üstüne beton döküp kapatacaklarmış. Sen neyi yıkıyorsun arkadaş? Sen o yatırımları enkaza çevirdiğin gün, bu millet seni ve o karanlık zihniyetini alır, o enkazın dibine gömer, üstüne de betonu döker. Nasıl 20 yıldır 11 seçimde sandığa gömdüyse seni ilelebet siyasetin o arızalı raflarına kaldırdıysa endişe etmeyin evelallah bu millet aynısını yine yapar, yapacaktır. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Bu aziz İstanbul'un engin sularında da lafla peynir gemisi yürümez. O gemi batar. O gemi ancak gayretle çalışkanlıkla işle yürür, projeyle yürür, aşkla şevkle yürür."

Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesi'nde 2. etabın temeli atıldı! 

İstanbul için korkutan senaryo: Büyük depremde hasar görecek bina sayısı arttı!

Ekrem İmamoğlu'ndan son dakika Kanal İstanbul uyarısı: Bu büyük bir tehdit!


Geri Dön