26 / 04 / 2024

İstanbullu konut alıcısı yeni konutu terci etti!

İstanbullu konut alıcısı yeni konutu terci etti!

Ocak-ekim döneminde İstanbullu konut alıcısı tercihini yeni konutlardan yana kullandı. Aynı dönemde ikinci el konutta Ankara öne çıktı.



Ocak-ekim döneminde İstanbullu konut alıcısı tercihini yeni konutlardan yana kullandı. Aynı dönemde ikinci el konutta  Ankara  öne çıktı. İller bazında konut alıcısının tercihi farklılık gösterdi. Ocak-ekim dönemini kapsayan 10 aylık sürede konut almak isteyen kişiler İstanbul’da yeni yapılan konutları tercih etti. İlde satılan 114 bin 811 konutun 42 bin 546’sı sıfır kilometre evlerden oluştu. Geçen yılın aynı döneminde sayı 48 bin 747 olmuştu. Bir önceki yıla göre artış 3 bin 799 oldu. Böylece iller arasında en fazla yeni konut tercihinin İstanbul’da olduğu ortaya çıktı.


Tercihini yeni konuttan yana kullanan ilk 10 il ise İstanbul Ankara, Kocaeli, Bursa, İzmir, Manisa, Şanlıurfa, Sivas, Afyonkarahisar ve  Adana  olarak sıralandı. İkinci elde aynı dönemin lideri Ankara oldu. İlde 2014’ün Ocak-Ekim döneminde 36 bin 986 konut ikinci el olarak satılırken sayı bu yılın aynı döneminde 2 bin 749 artarak 39 bin 735’e çıktı. Böylece ikinci el konutun en fazla satıldığı il Ankara olarak hesaplandı. Ankara’yı Bursa, İstanbul, Mersin, İzmir, Kocaeli, Konya, Balıkesir, Antalya ve Tekirdağ takip etti. Bir önceki yıla göre satış rakamını azaltan illerin başına Konya yerleşti. Uzmanlar önceki yıllarda Konya’da yeni konut sayısının yüksek olduğunu, bu yıl ise yeni konutlarda stokun kalmadığını aktardı. Yeni konut satışı bir önceki yıla göre azalan diğer iller Osmaniye, Antalya, Bolu ve Elazığ oldu. İkinci el satışları bir önceki yıla göre azalan iller ise Nevşehir, Afyonkarahisar ve Tunceli olarak kayda geçti.


Konya’da yeni ev az

İlk elde en az konut Kırıkkale ve Ardahan’da satıldı. Yeni projelerin azaldığı Konya gibi illerde ise satışlar düştü. 



Bugün 



Geri Dön