25 / 04 / 2024

Yeni düzenlemeler konut alıcısına ve üreticisine kazandıracak!

Yeni düzenlemeler konut alıcısına ve üreticisine kazandıracak!

Gayrimenkul sektörü ve konut alıcısının beklediği KDV kararı Bakanlar Kurulu’ndan çıktı Konuyla ilgili olarak Hasanoğlu İnşaat ve Güçlü İnşaat'ın yöneticileri görüşlerini paylaştı...



Hasanoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Hasanoğlu

Yeni düzenlemeler konut alıcısına ve üreticisine kazandıracak!

Sektörümüzün büyük bir merakla beklediği KDV kararı yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV 31 Ekim'e kadar yüzde 8'e, tapu harcı oranı ise yüzde 4'ten 3'e indirildi. Buna göre 500 bin TL’lik bir konutun 90 bin TL olan KDV’si, 40 bin TL’ye düşecek. Yapılan bu düzenlemenin sektöre büyük bir canlılık getireceğini düşünüyoruz. Uzun zamandır elinde döviz olan ve gayrimenkul almayı bekleyen kesim bu indirim sonrasında harekete geçecektir. 31 Ekim’e kadar geçerli olacak KDV indirimi ve tapu harcı oranındaki indirim ile her yıl yaz döneminde yaşanan sektörel durgunluğun da yaşanmayacağına inanıyoruz. 

Güçlü İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Utkucan Çelik

Yeni düzenlemeler konut alıcısına ve üreticisine kazandıracak!

Bakanlar Kurulu kararıyla taşınmazların alım-satım maliyetlerine ilişkin vergiler 6 aylığına azaltıldı. Bu kapsamda yüzde 18 KDV oranına tabi konut teslimlerindeki oran 31 Ekim'e kadar uygulanmak üzere yüzde 8'e indirildi. Tapu harcı oranı da aynı dönemde yüzde 4'ten yüzde 3'e düşürüldü. Yapılan bu düzenlemelerin hem konut alıcısına hem de konut üreticisine büyük bir katkı sunacağına inanıyoruz. Alınan bu kararlar öncelikle bekleyen talebin alıma dönüşmesinde itici rol oynayacaktır. Yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri gayrimenkul sektörüne yatırımları artacaktır. Ayrıca gayrimenkul alım satımlarında devletin önemli bir gelir kaynağı olan tapu harcı düzenlemesi ile hem sektör, hem devlet, hem de konut alıcısı kazanacaktır. Konut satışlarında yaşanan artış sonrasında ise sektörün yeni yatırımlarına hız vereceğini düşünüyoruz.

 

5 soruda konutta KDV indirimi 2018!


5 soruda tapu harcı indirimi 2018!


Geri Dön