19 / 04 / 2024

5 soruda tapu harcı indirimi 2018!

5 soruda tapu harcı indirimi 2018!

Bakanlar Kurulu Kararı ile tapu harcı indirimi bu yıl da başladı. Peki, tapu harçları ne kadar düştü? Tapu harcı indiriminden kimler yararlanabilecek?



2017 yılı Mart ayında Bakanlar Kurulu Kararı ile başlayan ve 30 Eylül 2017 tarihinde sona eren tapu harcı indirimi bu yıl da başladı. 

Karar ile bazı tapu işlemlerinden alınacak harç nispeti ile bazı malların katma değer vergisi oranları ve özel tüketim vergisi tutarları yeniden belirlendi. Tapu harcı indirim kararı bugünkü Resmi Gazete'de yer aldı.

Peki, tapu harcı indiriminden kimler yararlanabilecek? Tapu harçları hangi oranda tahsil edilecek?

1- Tapu harçları ne kadar düştü?

Tapu harcı binde 20'den, binde 15'e düştü.

2- Tapu harcı indirimi hangi gayrimenkuller için geçerli?

Tapu harçlarında yapılan indirim yalnız konut ve işyerleri için geçerli oldu. Ancak arsa ve arazilerin tapu harçları indirim kapsamına alınmadı.

3- Kat irtifaklı konutların tapu harcı da düştü mü?

Tapu harcı indirim kapsamına kat irtifakı tesis edilmiş olan konutlar da dahil edildi. 

4- Tapu harcı indirimi ne zamana kadar geçerli? 

Tapu harcı indirim uygulaması alınan karar ile 31 Ekim 2018 tarihine kadar geçerli olacak. 31 Ekim'de yapılan konut ve işyeri alım satım işlemlerinde de binde 15 oranı ile harç tahsil edilecek. 

5- 300 bin TL ev için ne kadar harç ödenecek?

Satış bedeli 300 bin TL olan bir daire için 6 bin alıcı, 6 bin satıcı olmak üzere toplamda 12 bin TL harç ödemesi yapılıyordu. İndirim ile bu ev için 4 bin 500 TL alıcı, 4 bin 500 TL satıcı olmak üzere toplamda 9 bin TL harç ödemesi yapılacak. Böylece toplam 3 bin TL kar edilecek.

 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön