25 / 04 / 2024

İstanbullu yeşil alanın azalmasını istemiyor!

İstanbullu yeşil alanın azalmasını istemiyor!

‘Avrupa kentlerinde yaşam kalitesi' araştırmasına göre, İstanbul 79 şehir arasında yaşayanların memnuniyet oranına göre belirlenen listenin son sırasında yer aldı. İstanbulluların yüzde 51'i şehirdeki park, yeşil alanların sürekli azalmasını istemiyor.



‘Avrupa kentlerinde yaşam kalitesi' konulu araştırmaya göre, İstanbul 79 şehir arasında yaşayanların memnuniyet oranına göre belirlenen listenin son sırasında yer aldı. İstanbulluların yüzde 51'i şehirdeki park, yeşil alan ve benzeri faaliyet alanlarının sürekli azalmasından rahatsızlık duyuyor.


Avrupa Birliği'nin (AB) resmi araştırma kuruluşu Eurobarometer tarafından yapılan 'Avrupa kentlerinde yaşam kalitesi' konulu araştırmaya göre, yaşayanların en az memnun olduğu şehir İstanbul. Kentte yaşayanların yüzde 51'i ise yeşil alanların sürekli azalmasından şikayetçi.


Avrupa Birliği tarafından Avrupa'nın değişik bölgelerindeki toplam 79 şehirde gerçekleştirilen 'yaşam kalitesi ve memnuniyet' konulu araştırmanın sonuçları yayınlandı. Araştırmada eğitim, kamu taşımacılığı, sağlık, spor faaliyetleri, park ve yeşil alanlar, sokaklar ve binalar başta olmak üzere şehirler birçok değişik konuda değerlendirildi. İstanbul bütün şehirlerin gerisinde kalarak sonuncu oldu. Araştırmaya katılan İstanbulluların yüzde 65'i yaşadıkları şehirden memnun olduğunu ifade etti. İstanbul'da yaşayanların sadece yüzde 47'si şehirde verilen eğitimden memnun olduğunu kaydetti.


YEŞİL ALANDA İNŞAATLAR YÜKSELİYOR


Söz konusu araştırma daha önce 2012 yılında yapılmıştı. 2012 yılında İstanbul'da memnuniyet oranı yüzde 79 olarak belirlenmişti. Şehirdeki park, yeşil alan ve benzeri faaliyet alanlarından memnuniyet konusunda da İstanbul büyük bir düşüş yaşadı. 2012 yılında İstanbulluların yüzde 68'i şehri bu anlamda memnuniyet verici olarak tanımlarken bu oran 2015 yılında yüzde 51'e geriledi. Diğer bir ifade ile İstanbulluların yarısı şehirdeki park ve yeşil alanlardan memnun değil. İstanbulluların yüzde 59'u kendilerini güvende hissetmediklerini ifade etti.


NÜFUS ARTIYOR, YEŞİL ALAN AZALIYOR


Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, AB resmi araştırma kuruluşu Eurobarometer'ın yaptığı araştırmadan çıkan sonucun şaşırtıcı olmadığını söyledi. İstanbul'daki yeşil alanların gün geçtikçe azaldığını, nüfus yoğunluğu ve inşaat alanlarının ise arttığını dile getirdi. İstanbul'da kentsel dönüşümün doğru uygulanmadığını anlatan Kahraman, şunları kaydetti: "Yeşil alanların mevcuttan daha da azaldığını görüyoruz. Nüfus yoğunluğundaki artışa rağmen, yeşil alanlar azalıyor. Nüfus yoğunluğu artarken kentsel doğa miktarları aynı kalıyor. Aynı anda inşaat yoğunluğu ve konut yoğunluğu da artıyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı özellikle 2011'den  sonra yerel yönetimlerin genel alanlarına müdahale ediyor."


İstanbul'da yaşamak için akrobat olmak gerekiyor


İstanbullular da araştırma sonuçlarının şaşırtıcı olmadığını düşünüyor. Özellikle trafik ve yeşil alan eksikliğine dikkat çeken vatandaşlar, İstanbul'da yaşamanın zorluklarını anlatıyor. Bahçelievler'de oturan S.H., eğitimin yetersizliğine dikkat çekerek, “Eğitim özel okullar dışında kalitesiz özellikle ‘kenar mahalle' diye tabir edilen yerlerdeki okullar güvenlik açısından çok korumasız. Şehirdeki trafik çileye döndü. Bir ambulans bile acil durumlarda trafikte gidebileceği bir güzergah bulamıyor.” diyor. Yaklaşık 14 yıldır İstanbul'da yaşadığını belirten Abdullah Can ise şehirde yaya olmanın zorluklarını vurguluyor. Pek çok semtte kaldırımların yetersiz kaldığını belirten Can, “Olan kaldırımlara da araçlar park ediliyor. Park yeri yok. İnsanlar araçlarını kaldırıma park ediyor. Eşimle yan yana yürüyecek kadar bile mesafe kalmıyor. Bazı yerlerde ise kaldırım ve üst geçit yok. İstanbul'da yaşamak için akrobat olmak gerekiyor.” görüşünü paylaşıyor.



Volkan CANSIZ/Zaman


Geri Dön