25 / 04 / 2024

İstanbullular yüksek ev kiralarından şikayetçi!

İstanbullular yüksek ev kiralarından şikayetçi!

İlk sırada konut kiraları olmak üzere pek çok kaleme gelen zamlar İstanbul'da tek yaşayan ve ay sonunu getirmeye çalışan vatandaşları zorluyor. Bazı vatandaşlar, yeniden ev arkadaşı almayı ya da evinin bir odasını kiraya vermeyi düşünüyor.



Türkiye'deki ekonomik koşullar ile geçinebilmek ciddi bir hesap kitap yapmayı gerektiriyor. Haber Global'den Gökhan Kam'ın haberine göre; hayat pahalılığını en çok hisseden kişilerden biri de yalnız yaşayan kişiler. Her ay başında kirayı ödedikten sonra onlar için farklı bir hesap maratonuna sıra geliyor. 

Türk-İş verilerine göre bekar ve tek yaşayan bir çalışanın aylık yaşam maliyeti Ekim 2021'de 3 bin 771 bin Türk Lirası olarak gerçekleşti. 

İstanbullular yüksek ev kiralarından şikayetçi!

2014'te yalnız yaşayan hanehalkının oranı yüzde 13,9 iken bu oran 2020'de yüzde 17,9’a ulaştı. Yalnız yaşayan hanelerin en yüksek olduğu il Gümüşhane (yüzde 28.7), en düşük olduğu il ise yüzde 10,2 ile Diyarbakır olarak kaydedildi.

Kadıköy, Fikirtepe’de bir sitede tek başına oturan yazılım mühendisi Çağrı Kaplan gelirinin dörtte birinin faturalara ve kiraya gittiğini belirtiyor. Kaplan, yaşam standardını artırmak için yurt dışında yaşamayı düşündüğüne dikkat çekiyor. 

İstanbullular yüksek ev kiralarından şikayetçi!

'OTURDUĞUM EVİ KİRALAMAK ZORUNDA KALACAĞIM'

Kağıthane Çeliktepe’de çalışan finans uzmanı Çiğdem Zeyrek, yaşam koşullarından dolayı kirada oturduğu konutun bir odasını kiraya vermeyi oplanlıyor. Zeyrek, konuya ilişkin “Hem gıda hem faturalar hem de kira nedeniyle çoğu zaman ayın son haftası bankaya başvurmak zorunda kalıyorum. Yalnız yaşayanların A ve B planı olması gerektiğine inanıyorum. Kış aylarında ekonomik olarak daha da zorlanırsam kirada oturduğum evimi ben de kiralamak zorunda kalacağım” diye konuştu. 

İstanbullular yüksek ev kiralarından şikayetçi!

'EV ARKADAŞI ALABİLİRİM'

Maltepe’de yaşayan ortaokul öğretmeni Sevda Kara, 5 sene önce Maltepe’de okula yakın bir ev tutmuş ve ev arkadaşı ile anlaşamadığı için yalnız yaşamaya başlamış. Faturalarının şu anda aylık 600 Türk Lirası tuttuğuna vurgu yapıyor ve bu kış çok üşüyene kadar doğalgazı açmak istemediğini belirtiyor. Kara, “Böyle giderse tekrar ev arkadaşı alabilirim” diye konuştu.

Şişli, Kurtuluş’ta oturan bir çanta imalatçısı Gökhan D., 18 yaşından beri İstanbul’da bulunuyor. Öğrencilik yıllarından beri yalnız yaşadığını belirten Gökhan, “O zamanlar 300 TL burs alıyordum. 3 arkadaş ev tutmuştuk ve kiramız 800 TL'ydi. Bir aylık kirayı 3 kişi burslarıyla ödeyebiliyordu. Şu an kiram 2 bin 750 TL. Öğrenci bursu bugün 600 TL. 3 öğrenci bursuyla bir kirayı ödeyemiyor. Bu durum hayatın ne kadar pahalılaştığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

İstanbul'da kiralar tırmanmaya devam ediyor!

İstanbul’da kiralar düşecek mi?

İstanbul'da ev kiraları tavan yaptı!


Geri Dön