19 / 04 / 2024

İstanbul'un o ilçesinde konut kalmadı! Fiyatlar uçuşa geçti!

İstanbul'un o ilçesinde konut kalmadı! Fiyatlar uçuşa geçti!

Hem kente yakın konumu hem de şehirden uzaklığıyla ön plana çıkan Adalar, koronavirüs salgınının ardından en çok tercih edilen yerlerden oldu. İlçede satılık ev kalmazken, yaz sonunda konut kiralarıysa uçuşa geçiyor..



Adalar, vapur yolculuğunun belki de en çok yakıştığı, İstanbul'un karmaşasından uzaklaştıran ve nefes alma imkanı sunan ilçelerin ilk sırasında yer alıyor. Büyüklü küçüklü toplam dokuz adadan meydana gelen ve yalnızca 5'inde yerleşimin mevcut olduğu İstanbul Adalar'da; eski yapıları, yazın hareketli, kışınsa nispeten boş olan sokaklarıyla çoğu kişiyi cezbediyor. Adalar'dan Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada ve Sedef Adası'nda yerleşim bulunuyor. Sivriada, Yassıada, Kaşık Adası ve Tavşan Adası'nda ise sürekli ve düzenli yerleşim bulunmuyor.

Kovid-19 salgınının etkisiyle kendini izole etmeyi isteyen ancak kentten de uzaklaşmak istemeyen kişilerin tercihi haline gelen Adalar, son dönemlerde yükselen kiralık ve satılık ev fiyatlarıyla da ön plana çıkıyor. İnsanların kiralık ve satılık evlere olan ilgisine karşılık, SİT alanı olması sebebiyle Adalar'da yeni konut üretimi yapılamaıyor. Bulunan konutlar da yok satıyor. Emlakçıların aktardığına göre Heybeliada'da satılık konut bulunamıyor.

Altı ay sezonu olan, geri kalan zamanlarda ise sakinleşen ilçede satılık ev fiyatları 1-2 milyon Türk Lirası arasında değişiyor. Sezonda konutların kiraları ise 45 bin Türk Lirası'ndan başlıyor, 150 bin Türk Lirası'na kadar yükseliyor. Adalar'ın bazı mahallelerinde emlakçılar satılık konut arayanların sıraay girdiğini belirtiyor. Eskiden yalnızca yaz mevsiminde sezonluk şekilde konut kiralanan Adalar'da şimdilerde kiralık konut bulunması da zorlaştı. 

İstanbul un o ilçesinde konut kalmadı! Fiyatlar uçuşa geçti!

SATILIKLAR YÜZDE 50 ARTTI

Büyükada'nın yerlilerinden olan ve uzunca senelerdir bu yörede emlakçılık faaliyetinde bulunan Büyükada Gökhan Emlak sahibi İsmail Baysal, Büyükada'da kiralık ve satılık ev fiyatlarının geçtiğimiz seneye oranla yüzde 40-50 artış gösterdiğini belirtiyor. Fiyatlar ise  evin konumuna ve özelliğine göre değişiklik gösteriyor. Büyükada etrafında imar izni olmaması sebebiyle, yeni inşa edilecek proje de mevcut değil. Bölgede ev inşa edilecek alanın az olması ve imar izninin bulunmaması, 1940 ve 1950'li yıllarda inşa edilen konutlardaki fiyatların yükselmesini sağlıyor. Baysal'a göre; talebin yoğun olması ve yeni evlerin inşa edilememesi sebebeiyle fiyatlarda da ciddi şekilde yükseliş yaşanıyor. Adanın hak ettiği konumu ve değeri bulduğunu dile getiren Baysal, burada yaşamanın avantajlarına ilişkinse şu açıklamalarda bulundu:

“Adayı tercih edenler genelde 'home office' çalışanlar oluyor. Ozellikle yazarlar ve sanatla ilgilenen pek çok kişi de burayı tercih ediyor. Buyukada dan hemen her yere ulaşım mevcut. Örneğin; Kocaeli'ne, Bostancı'ya Kartal'a gitmek çok kolay hale geldi. Sezona göre saat başı tekne kalkıyor, ve banka gibi seçenekler de oldukça fazla. Neredeyse İstanbul kalmadı diyebiliriz."


Geri Dön