25 / 04 / 2024

İşte geleceğin yolları! 

İşte geleceğin yolları! 

Alman otomotiv devlerinden BMW, Şangay'daki teknoloji merkezinde metropollerdeki trafik sıkışıklığını hafifletmek için elektrikli araçlar (EV) için yüksek yol projesi geliştirmiş. İşte geleceğin yolları...



 

Şehirler dünya genelinde büyüdükçe trafik artıyor bu da mevcut yol şebekesine her geçen gün daha fazla stres eklenmesine neden oluyor. Bu durum hem hava kirliliğini artırıyor hem de insanların yaşam kalitesini düşürüyor.

 

İşte geleceğin yolları! 

 

Alman otomotiv devlerinden BMW de bundan yola çıkarak Çin’in Şangay şehrindeki teknoloji merkezinde metropollerdeki trafik sıkışıklığını hafifletmek için elektrikli araçlar (EV) için yüksek yol projesi geliştirmiş. Bu yollarda hız sınırı 25 kilometre olarak belirlendi. Büyük şehirlerdeki trafiğin ana sorununu araştıran BMW, daha fazla yol hayata geçirerek bu işi basit bir biçimde çözeceğini düşünmüş.

 

İşte geleceğin yolları! 

 

YÜKSEK, ELEKTRİKLİ, VERİMLİ

 

‘Vision E³ Way’ isimli konsept ile yüksek, elektrikli ve verimliden oluşan 3 standardı belirleyen BMW, proje gerçekleştiğinde yüksek karayollarının bir ağının sadece iki tekerlekli elektrikli taşıtlar için özel olacağını söyledi.

Proje stratejik olarak büyük trafik merkezleri, toplu taşıma istasyonları ve alışveriş merkezlerini birbirine bağlayan yükseltilmiş yollardan meydana gelecek. BMW bu yollarda hız sınırının saatte 25 kilometre olması gerektiğini söylerken bu sayede kaza riskinin de çok düşeceğini söylüyor.

 

İşte geleceğin yolları! 

 

Eğer bu yolda gitmek için elektrikli bir bisikletiniz yok ise buna da çare bulmuşlar. İsterseniz otoyolun girişinde bir tane kiralamak mümkün.


BMW ayrıca yağmur ve güneşe karşı korumak için yükseltilmiş karayolunun bir bölümünün üzerine çatı da ekledi. Ayrıca bir soğutma sistemi de sıcaklığı muhafaza etmek için yağmur suyunu kullanıyor.

 

İşte geleceğin yolları! 

 

Alman devinin çözümü her ne kadar hoş görünse de soruna tam cevap verecek gibi görünmüyor. Yükselen yollar zaten var ve trafik tıkanıklığını azaltmak için de acil bir çözüm değil. Daha fazla elektrikli bisiklet yapmak ise sadece durumun düzelmesi gibi görünmüyor. Ama BMW son yıllarda elektrikli hareketliliğe dev yatırımlar yapıyor.


Örneğin haftaya açılaçak LA Auto Show’da markanın beş elektrikli aracı görücüye çıkacak. Buna ek olarak, dev firma 2020’ye kadar her modelin elektrikli versiyonunu kendi serisinde sunacak.

 

 


Geri Dön