26 / 04 / 2024

İşte Süleyman Şah Türbesi'nin yeni hali!

İşte Süleyman Şah Türbesi'nin yeni hali!

Türkiye'nin yurt dışındaki tek toprağı olan Suriye Eşmesi'ndeki türbe, sadece bu haliyle sınırlı kalmayacak. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığ TİKA, alanı külliyeye çevirecek proje yürütüyor.



Türkiye'nin yurt dışındaki tek toprağı olan Suriye Eşmesi'ndeki türbe, sadece bu haliyle sınırlı kalmayacak. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığ TİKA, alanı külliyeye çevirecek proje yürütüyor. Ayrıntılar, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam tarafından Davutoğlu'na verilen brifingde anlatıldı. Tarihteki üç Büyük Süleyman'ın bir araya getirileceği projede, Süleymaniye'den de Selimiye'den de esintiler olacak. 16 büyük Türk devletiyle birlikte, 24 Oğuz boyunu işaret eden simgeler yer alacak. Hz. Süleyman'ın emanetinin mührü külliyenin en önemli detaylarından biri. Bu mühür, Selahattin Eyyubi'nin yadigârı Kubbet-üs Sahra'nın mimarisiyle bütünleştirilecek. 9 bin 500 metrekarelik alana; Türbe-i Şerif, Saygı Karakolu, Kültür Merkezi, mescit, iki adet revaklı oturma mekânı, abdesthanelerden oluşan hizmet binası, misafirhane ve nöbetçi kuleleri inşa edilecek. Yaklaşık 3 bin 500 metrekare kapalı alan olacak. 


SEKİZGEN GÖVDELİ 

Projede, Süleymaniye Camii'nin revaklı iç avlusunun abidevi kapısını andıran giriş kapısı bulunacak. Selimiye Camii'nin revaklı iç avlusunda yer alan şadırvanın bir benzeri de yapılacak. Sekizgen gövdeli türbe binası, 24 pencereyle aydınlatılacak. Pencerelerin sağ ve sol üst köşelerine, Cumhurbaşkanlığı Forsu'ndaki 16 köşeli yıldız yerleştirilecek. 



Türkiye


Geri Dön