26 / 04 / 2024

İşte Türkiye'yi uçuracak dev projeler!

İşte Türkiye'yi uçuracak dev projeler!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu 'Bu yüzden tarım alanlarımızı sulayarak en yüksek verimi almak zorundayız. Türkiye’de uygulamaya koyduğumuz bölgesel sulama projeleri bu açıdan çok önemli' dedi.



Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Türkiye’nin prestij projeleri Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovaları Projesi (KOP), Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) tamamlandığında milli ekonomiye yılda 10,8 milyar dolar katkı sağlanacak. Bu projelerle ayrıca 2,6 milyon kişiye doğrudan istihdam imkanı sağlanacak. 

 

Gelecekte en önemli sektörün gıda arzı ve güvenliği olacağını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Bu yüzden tarım alanlarımızı sulayarak en yüksek verimi almak zorundayız. Türkiye’de uygulamaya koyduğumuz bölgesel sulama projeleri bu açıdan çok önemli. GAP, KOP, DAP ve TRAGEP gibi projelerle Türkiye’yi dünyaya gıda ihraç eden bir ülke konumuna getireceğiz” ifadesini kullandı.

 

GAP, KOP, DAP, TRAGEP İLE MİLLİ EKONOMİYE YILLIK 10,8 MİLYAR DOLAR KATKI

 

GAP, KOP, DAP ve TRAGEP’in tamamlandığında milli ekonomiye 10,8 milyar dolardan fazla katkı sağlanacağını ifade eden Bakan Eroğlu şöyle devam etti:

 

“Bu projeler sadece sulamada değil, içmesuyu ve enerji alanlarında da ülke ekonomisine büyük katkı verecek. GAP, KOP, DAP’ın sulama katkısı yaklaşık 5,7 milyar doları buluyor. Enerji anlamındaki katkıları 4,6 milyar dolar, içmesuyu bakımından katkıları ise 510 milyon doları buluyor. Ayrıca bu projeler tamamlandığında 2,6 milyon kişiye doğrudan istihdam imkanı sağlanacak.”

 

GAP’A AYRILAN ÖDENEK 7 KAT ARTTI

 

Bu projelere geçmişte gereken önemin verilmediğini belirten Bakan Eroğlu, “Biz göreve gelince bu ödenekleri sürekli artırdık. GAP’a 2003 yılında 211 milyon lira ödenek ayrılırken, 2014 yılında bu ödeneği 1,36 milyar liraya çıkardık. 2015’te ise yatırım programında 1,402 milyar lira teklif ettik. Bu rakamlara bakıldığında GAP’a ayrılan ödeneğin 7 kat arttığı görülebilir” dedi.

 

2008 yılında ilan ettikleri GAP Eylem Planı ile projedeki işleri hızlandırdıklarının altını çizen Bakan Eroğlu şunları dedi:

 

“GAP Eylem Planı ilan edilene kadar GAP kapsamında 272 bin 697 hektar alan sulamaya açılmıştı. Biz bu alanı 2014 sonu itibarıyla 442 bin 842 hektara çıkardık. 2015’te de 50 bin hektar daha sulamaya açarak, 2015 sonu itibarıyla GAP kapsamında toplam 492 bin 842 hektarı sulamaya açmayı hedefliyoruz.”

 

GAP’IN EKONOMİYE KATKISI YILLIK 6,6 MİLYAR DOLAR OLACAK

 

GAP çerçevesinde 22 baraj, 17 hidroelektrik santralı,1 milyon 58 hektar sulama alanı ve 9 adet içmesuyu projesinin bulunduğunu ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:

 

“Bu projenin ülke ekonomisine sulama katkısı 2,2 milyar dolar, enerji katkısı 4 milyar dolar, içmesuyu katkısı ise 400 milyon dolar olmak üzere toplam 6,6 milyar dolar.”

 

KOP ÇERÇEVESİNDE 1,1 MİLYON HEKTAR SULAMAYA AÇILACAK

 

Türkiye’nin diğer büyük projesi KOP çerçevesinde de 14 adet sulama, 3 adet içmesuyu, 1 adet enerji tesisinin yer aldığını ve 1,1 milyon hektar sulama alanının bulunduğunu belirten Bakan Eroğlu, “Bu proje kapsamında ayrıca 1,5 milyon kişiye içmesuyu temin edilecek ve yılda 3 milyar kiloWatt.saat enerji üretilecek. Projenin tamamlanmasıyla ülke ekonomisine sulama anlamında yıllık 2,2 milyar dolar, enerji bakımından 300 milyon dolar, içmesuyu açısından ise 70 milyon dolar olmak üzere toplam 2,57 milyar dolar katkı sağlanacak" dedi.

 

DAP 14 İLDEKİ 49 PROJE DEMETİNDEN OLUŞUYOR

 

Uyguladıkları diğer bir projenin ise 14 ildeki 49 proje demetinden meydana gelen DAP olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, bu projenin de tamamlanınca ülke ekonomisine sulamada yıllık 1 milyar 78 dolar, enerjide 300 milyon dolar, içmesuyunda 40 milyon dolar olmak üzere toplam 1 milyar 418 bin dolar katkı vereceğini söyledi. Bakan Eroğlu, ayrıca bu projeyle 1 milyon 220 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacağını kaydetti.

 

TRAGEP İLE TRAKYA’YA 10 MİLYAR TL YATIRIM

 

Sulamadan ağaçlandırmaya, dere ıslahından taşkın erken uyarı sistemine, içmesuyu temininden atıksu arıtmaya, katı atık bertaraf tesislerinden erozyon kontrolüne kadar pek çok alanda yürütülen dev bir bölgesel kalkınma projesi olan TRAGEP kapsamında Trakya’ya 2017 yılına kadar 10 milyar liralık yatırım yapılması da planlandı. TRAGEP çerçevesinde bölgede 556 adet proje uygulanarak, 2 milyon 44 bin dekar zirai arazi sulamaya açılacak. Böylece toplam sulanan arazi 2 milyon 784 bin dekara yükselecek ve bölgede yılda 557 milyon TL zirai gelir artışı sağlanacak. 


Vatan


Geri Dön