23 / 04 / 2024

İtalya Başbakanı İzmit Körfez Geçiş Projesi'ni inceleyecek!

İtalya Başbakanı İzmit Körfez Geçiş Projesi'ni inceleyecek!

Çizme ile hedef; ticaret hacminde 30 milyar dolar. Davutoğlu ile Renzi, İstanbul-İzmir Otoyolu Körfez Geçiş Projesi'nde gelinen son durumu inceleyecek. Dünyanın en büyük dördüncü köprüsü olan projede, İtalyan Astaldi de görev alıyor.



Birbiri ardına önemli konuklar ağırlayan Türkiye, bu kez İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin ziyaretine odaklandı. Bugün Ankara'da devletin zirvesiyle görüşecek olan Renzi, yarın da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Türk- İtalyan İş Konseyi'ne başkanlık edecek ve İstanbul-İzmir Otoyolu İzmit Körfez Geçiş Projesi'ni inceleyecek. Görüşmelerde ise, ikili ticaret hacminin 30 milyar dolara yükseltilmesi için yol haritası çizilecek.Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul edilecek olan Renzi, Başbakan Davutoğlu ile "ortak kabine" toplantısına da başkanlık edecek. Yarın ise İstanbul'da İş Konseyi toplantısı yapılacak. Görüşmelerde şu konular masada olacak: 


HEDEF 30 MİLYAR DOLAR 


Türkiye ile İtalya arasındaki ticaret hacmi, 2013 sonunda 20 milyar dolara dayandı. Hedef, kısa vadede 30 milyar dolar. Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında İtalya; Almanya, Irak, İngiltere ve Rusya'nın ardından 5. sırada. Renzi, ziyarete bankacılık, savunma, havacılık, ulaşım, uzay teknolojileri, enerji, otomotiv, gıda, inşaat sektöründen firmalarla geliyor. 


YENİ YATIRIMLAR YOLDA 


İki hükümet, yeni yatırımlara rota çizecek. İtalyan Astaldi, İstanbul-İzmir Otoyolu Körfez Geçiş Projesi'nde rol alıyor. Davutoğlu ile Renzi, yarın bu projeyi yerinde inceleyecek. İstanbul-  İzmir  arasında ulaşımın süresini 3,5 saate düşürecek proje 433 km uzunluğa sahip. İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü de, 252 metre kule yüksekliği, bin 550 metre orta açıklığı ve 2 bin 682 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4'üncü sırada yer alacak. 


Türkiye'ye AB'den tam destek


İtalya, AB Dönem Başkanlığı'nı tamamlamak üzere. Üstelik, AB'nin yeni Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi, İtalya'nın önceki Dışişleri Bakanı Federica Mogherini oldu. İtalyan yönetimi, Türkiye'nin üyeliğine tam destek veriyor. Renzi'nin de bu desteği Ankara'dan vurgulaması bekleniyor. 


ENERJİDE YENİ İŞBİRLİKLERİ 


İki ülke arasındaki enerji alanındaki işbirliği de gelişiyor. Azerbaycan'dan başlayan TANAP Boru Hattı, İtalya'ya kadar uzanacak. Rusya-Türkiye hattında yapılacak yeni boru hattının hedef ülkelerinden biri de İtalya olacak. Öte yandan İtalyan ENİ firması, Akdeniz'de doğalgaz ve petrol arıyor. 


Akşam


Geri Dön