25 / 04 / 2024

İzmir Balıkçılar Meydanı projesi için yeni inceleme!

İzmir Balıkçılar Meydanı projesi için yeni inceleme!

İzmir Balıkçılar Meydanı projesinde eksik incelemelerde bulunulduğu nedeniyle Büyükşehir’in 3 bürokratına verilen ‘soruşturmaya yer yoktur’ kararı bozuldu.



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde 12 yıl boyunca yüksek mimar olarak görevde bulunan Emre Günday, avukatı Mehmet Kozan aracılığı Kemeraltı Balıkçılar Meydanı yapım işinde 'Edimin İfasına Fesat Karıştırma', 'Resmi Belgede Sahtecilik' ve 'Görevi Kötüye Kullanma' suçları işlendiği iddiası ile Genel Sekreter Buğra Gökçe, Yapım İşleri Daire Başkanı Ayşen Kalpalı ve Tarihi Yapılan Şube Müdür Vekili Ebru Yayla hakkında geçtiğimiz aylarda Cumhuriyet Savcılığa suç duyurusu yaptı. Günday savcılığa verdiği dilekçesinde inşaat aşamasında sözleşme şartlarına uyulmadığını beyan ettiğini ancak işin bittiğine dair tutanaklara imza atmaması nedeniyle Genel Sekreter Buğra Gökçe'nin sık sık hukuksuzlukları ile karşı karşıya kaldığından bahsetti.

ODAYA ÇEKMİŞ

İddialar kapsamında Gökçe'nin işle ilgili tüm çalışan ve bürokratları odasına çağırdığı, toplantıda Gökçe'nin çalışanlara, "Bin defa da fesih yazısı yazsanız işin feshini imzalamayacağım, buna direnenleri mevcut birimlerinde, hatta belediyede bile çalıştırmayacağım" dediği ortaya çıktı. Bunun üzerine bitmemiş işin bitmiş gibi gösterilip geçici kabul tutanağına imza atıldığı ifade edildi. Tüm bu iddialar üzerine savcılık çalışmalara başladı. Adı geçen kişiler devlet memuru olduğu için savcılık  İzmir  Valiliği'ne yazı yazarak iddiaların araştırılmasını istedi. İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın Temmuz 2019'da verdiği 'olur' ile söz konusu kişiler hakkında ön inceleme başlatıldı. Valiliğin atadığı muhakkik yaptığı ön inceleme sonucunda söz konusu kişiler hakkında soruşturmada yer almadığla ilgili rapor hazırlandı.

EKSİK SORUŞTURMA

Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusuda bulunan Günday, valiliğin verdiği 'soruşturmaya yer yoktur' kararına itiraz etti. Günday'ın itirazı hakkında değerlendirmelerde bulunan İzmir Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi Valiliğin verdiği 'soruşturmaya yer yoktur' kararını 'eksik soruşturma yapıldığı' nedeniyle bozdu. Karar oy birliği ile alınırken, mahkeme gerekçeli kararda ifade edilen eksikleri tamamlaması ve yeniden ön incelemelerde bulunulması amacıyla dosyayı İzmir Valiliği'ne geri gönderdi. Şimdi tüm gözler İzmir Valiliği'nin yapacağı ikinci ön incelemeye döndürüldü. Vali Ayyıldız, mahkeme kararının tebliğ edilmesinden sonra soruşturma dosyasını tekrar açacak. Yüksek Mimar Günday'ın iddialarını araştırması amacıyla yeniden ön inceleme başlatarak muhakkik atayacak. Muhakkikin hazırlayacağı rapor Gökçe ve beraberindeki bürokratlarında kaderini ortaya çıkarak. Eğer iddialarda doğruluk payı var ise sorumlularla ilgili yargılanabilecek.


Geri Dön