25 / 04 / 2024

İzmir Bornova'daki binaların yüzde 85'i riskli!

İzmir Bornova'daki binaların yüzde 85'i riskli!

Bayraklı’da küçük bir artçıyla yıkılabilecek 100’ün üzerinde bina bulunuyor. Vatandaşların 2012’de oturulamaz raporu verilen binalarda yaşamasının sebebi, maddi koşullar. Öldüren 5 binada da kolon kesme iddiası araştırılıyor.



Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi’nin deprem öncesi 11 bin 987 konut ve iş yerinde gerçekleştirdiği risk analizinde, binaların yüzde 57’sinin riskli olduğu belirlenirken Bayraklı ilçesi Belediye Başkanı Serdar Sandal, ölümlerin yaşandığı 5 binanın kolonlarının kesildiği iddiasını araştırdıklarını belirtti. Cumhuriyet'ten Mehmet İnmez'in haberine göre; “Bornova’da yüzde 80 - 85 oranında orta ve yüksek riskli bina var” diyen Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, vatandaşların 2012'de çürük raporu verilen binalarda yaşamak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Başkan Sandal, “İlçemizde 17’si ağır hasarlı, oturulamaz raporu verilmiş 105 bina var. Bu sayının artacağını düşünüyoruz. Elimizdeki verileri ilgili kurumlarla paylaşacağız ve gerekli işlemleri yapacağız” açıklamasında bulundu. 

Bayraklı Belediyesi tarafından 2009’da kurulan deprem etüd merkezinin, ağırlıklı olarak Bayraklı olmak üzere farklı ilçelerdeki binlerce binada bilgilendirme amaçlı test yaptığı belirlendi. Bugüne kadar resmi kurumlar, site ve apartman yönetimlerinden gelen başvuruları değerlendiren Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi’ne bağlı ekipler, 11 bin 987 konut ve işyerinin risk analizini yaptı. Bunların yüzde 57’sinin riskli olduğu belirlendi. 

‘TESCİLLİ ÇÜRÜK’

Bayraklı ilçesinde yıkılan binaların tümünün 1999'dan önce yapıldığının, bu binaların yeni deprem yönetmeliğine uygun olmadığının vurgusunu yapan İduğ, Rıza Bey Apartmanı ile Doğanlar apartmanlarının çürük raporu olduğunu belirtti. İduğ, “Bu bölge 2009 yılında Bornova’dan ayrılarak Bayraklı Belediyesi’ne geçti. Çürük raporları 2012 yılında verilmiş. Burada önemli olan hangi belediyeden olduğu değil, vatandaşların bu riske rağmen neden bu binalarda yaşamaya devam ettiğidir. Burada mesele ekonomi. Vatandaş zor şartlar altında parasını biriktirmiş ve burada bir daire almış. Güçlendirme maliyetleri yüksek olduğu için bu şartlardaki binada yaşamak zorunda kalmışlar. Bölgede acilen vatandaşın ekonomik durumu gözetilerek kentsel dönüşüm yapılmalı” diye konuştu.

BORNOVA’NIN YÜZDE 85’İ RİSKLİ!

İlçenin yapı stokuyla ilgili ürküten verileri açıklayan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Bornova’da yüzde 80 - 85 civarında orta ve yüksek riskli bina var. Bu deprem Bornova’da yıkıntıya neden olmadı, ancak olmayacağı anlamına gelmiyor. Hızlıca bir kentsel dönüşüm yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

Bölgenin zemin yapısıyla ilgili olarak İduğ, “Bornova’nın zemininde bir sorun yok, ancak Bayraklı ilçemiz 2 metreden su çıkan, uzun yıllar tarım yapılmış bir ova. Tarım arazilerinin imara açıldığı bir bölge. Küçük bir artçıyla yıkılabilecek 100’ün üzerinde bina var”  dedi. 

SOYER: BELEDİYEDE İŞ OLANAĞI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremde yıkılan binaların tümünün 99 yılından önce ruhsat almış yapılar olduğunu, yapılan gözlemlerde binaların yapımında deniz kumu kullanıldığı ve demir donatı alanlarının zayıflıklarıyla ilgili belirlemelerinin olduğunu açıkladı. Soyer, “Zemin katta kolonu market yapmak için, spor salonu yapmak için kesmişler” diye konuştu. Bir televizyon kanalında  İzmir  depremiyle ilgili açıklamalarda bulunan Soyer, depremde hayatını kaybedenlerin ailelerinden ihtiyacı olan bir kişiyi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde istihdam edeceklerini, ayrıca deprem nedeniyle engelli hale gelen vatandaşları da engelli kadrolarında öncelikli olarak işe alacaklarını belirtti.

İzmir için korkutan deprem uyarısı!

İzmir'deki dönüşüm projelerine bakanlıktan destek!


Geri Dön