19 / 04 / 2024

İzmir'de binaların yüzde 65'i riskli!

İzmir'de binaların yüzde 65'i riskli!

İzmir'de alt yapı yetersizliği ve çarpık kentleşme hakkında açıklamalarda bulunan EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan, "İzmir'de binaların yüzde 65'i riskli, yaş ortalaması 25, gecekondu sayısı 300 bin'' dedi.



EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan, yerel seçimler öncesinde kenti yönetmeye talip olan belediye başkan adaylarına çağrıda bulundu. Aslan, deprem ve göç konusunun 'İzmir'in kanseri' olduğunu belirterek çözüm önerisi sundu.

5 bin inşaat firmasıyla dönüşüm

Kanal Ben Gazetesi'nde yer alan habere göre, merkezi yönetimin kentsel dönüşümde yerel yönetimlere yetki vermesi gerektiğini kaydeden Aslan, İzmir'deki 5 bin inşaat firmasının dönüşümü başarıyla gerçekleştirebileceğini kaydetti. 

''Riskli alanlar  güvenli yaşama dönüştürülmeli"

Ege-Koop Genel Merkezi'nde gerçekleşen basın toplantısında önemli açıklamalar yapan  Aslan, İzmir'de büyüyen iki sorundan birinin göç diğerinin deprem olduğunu açıkladı. Çözümün kentsel dönüşümden geçtiğinin altını çizen Aslan, "Kontrolsüz göçün getirdiği yükün en fazlasını  İzmir  taşıyor. Türkiye şehirleşme oranı yüzde 65 iken, bu oran İzmir'de yüzde 81. Nüfus artış oranı ülke düzeyinde binde 18.28 iken, İzmir'de 23.38. Sürekli göç alan bir şehirdeyiz. 2040 yılında İzmir nüfusu 8 milyon olacak. Bu nüfus nerede, nasıl yaşar? Sorunun çözümü apartman yenileme değil, gerçek bir kentsel dönüşümdür. Bu riskli yaşam, bir an önce güvenli yaşama dönüştürülmeli" ifadelerini kullandı. 

''13 fay hattı var''

İzmir'de her an kırılmaya hazır ve diri 13 fay hattının bulunduğunu belirten Aslan, kentte 20 yaşın üzerindeki binaların bina performans analiz çalışmaları ile deprem master planının yapılması gerektiğini ifade etti. Aslan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumluluğunda 33 mahalleyi ilgilendiren 918.16 hektar, İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda 18 mahalleyi ilgilendiren 305.47 hektar kentsel dönüşüm alanı ilan edildiğini, Uzundere ve Örnekköy dışında kentsel dönüşüm projelerine 5 yıldır başlanamadığını belirtti.

''İzmir'de 300 bin gecekondu var''

Alt yapı yetersizliği ve çarpık kentleşme hakkında konuşan Aslan, "İzmir'de binaların yüzde 65'i riskli, yaş ortalaması 25, gecekondu sayısı 300 bin. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 313 bin bina, 4 bin 371 hektar alanda kentsel dönüşüm kapsamında yer alıyor. Bu rakamlar kentsel dönüşüm konusunun aciliyetini ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

''Belediyelere yetki verilmeli''

Belediyelerin, Bakanlar Kurulu'nun onayı doğrultusunda kentsel dönüşüm yapabildiğini söyleyen Aslan, yeni bir yasal düzenlemeyle yetkinin belediyelere devredilmesi gerektiğini kaydetti. Aslan "Kentsel dönüşüm konusunda iki ayrı yasa var. Bunlardan biri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na kentsel dönüşüm konusunda yetki veren kanun. Diğeri ise Belediye Kanunu. Hükümet'in onayı olmadan da belediyeler kendi kararlarıyla kentsel dönüşüm operasyonunu başlatamıyor. Bu kanunlar yetki karmaşası yaratıyor ve kentsel dönüşümü yavaşlatıyor" dedi.

''Kentsel dönüşüme yeni formül''

Kentsel dönüşümün vatandaşın mağdur etmeden yapılması gerektiğini anlatan Aslan 5 binin üzerindeki inşaat firmasının kentsel dönüşümü başarıyla gerçekleştirebileceğini kaydetti. Aslan, "Kentsel dönüşümün amaca uygun yapılabilmesi için 6306 sayılı yasada yapılacak bir değişiklikle ya da Büyükşehir Belediye Meclisi'nden alınacak 'Kent yenileme plan notu' ile ada bazında, en az 1000 metrekarelik parsellerde 5 metre yola terk edilmesi koşuluyla ve sosyal donatı alanını kendi içinde çözecek, taban alanı yüzde 30'u geçmeyecek şekilde inşaat yapılabilir. Böylece yeşil alan spor alanları, havuz, çocuk parkı vb. sosyal donatıları için de büyük alan kalacaktır. Böylece sürekli göç alan İzmir'de uzun yıllardır devam eden arsa sorunu da gideribilir. Ayrıca kentsel dönüşüm yapılacak mahallelerde ya da ada ve parsel bazındaki çalışmalarda 'kooperatifçilik modelinin geliştirilmesi ve uygulanmasıyla daha gerçekçi, kolay ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşılabilir.'' şeklinde konuştu. 
 


Geri Dön