27 / 04 / 2024

İzmir Çiğli'de bina bazlı risk haritası ve envanteri oluşturulacak!

İzmir Çiğli'de bina bazlı risk haritası ve envanteri oluşturulacak!

Utku Gümrükçü’nün liderliğinde dirençli kent oluşturma hedefiyle başlatılan “Sanal Çiğli” çalışmasında sona gelindi. Uygulamanın kentsel dönüşüm için yol göstereceğine dikkat çekildi.



Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, 4 aşamadan meydana gelen “Sanal Çiğli” uygulaması kapsamında süren Yapı Stoku Envanteri çalışmalarına ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Başkan Gümrükçü, “Yılbaşına kadar tamamlamayı düşündüğümüz risk haritası ve kent envanteri, kentsel dönüşüm alanında da bize yol gösterecek” diye konuştu. 

Utku Gümrükçü’nün liderliğinde dirençli kent oluşturma hedefiyle başlatılan “Sanal Çiğli” çalışmasında son aşamaya gelindi. 4 aşamalı uygulamanın ilk üç aşaması olan drone çekimi, saha bina envanteri ve imar arşivi taraması bitirildi. Son aşamaya geçilen çalışmalarda sokak sokak gezilerek binaların fotoğraf çekimleri sürüyor. Yılbaşına kadar sonuçlandırılması planlanan çalışmalar çerçevesinde şehirdeki bütün yapıların yaşı, ruhsat bilgileri ve fiziki şartlarının bulunduğu bina kimlikleri hazırlanacak. 

İzmir Çiğli de bina bazlı risk haritası ve envanteri oluşturulacak!

“GÖNÜLLÜ GENÇLERİ BEKLİYORUZ”

Sanal Çiğli uygulamasının son aşaması olan bina fotoğraflarının çekilmesi çalışmalarının bir an önce bir an önce bitirilmesi amacıyla gençlere çağrı yapan Başkan Gümrükçü, “İlçemizdeki yapıların fiziki durumlarını değerlendirerek Çiğlimizi olası bir depreme karşı daha dirençli kılmak adına başlattığımız yapı stoku çalışmalarımıza gönüllü gençlerimizin desteğini bekliyoruz. Gelin geleceğimizi birlikte koruyalım” diye konuştu. 

“İKİ MİLYON SAYFA TARADIK”

Devam eden çalışmalara ilişkin de bilgi paylaşan Başkan Gümrükçü, “Çiğli’de ortalama 100 kilometrekarelik bir alanda 2 santimetreye kadar hassasiyetli drone çekimi yaptık. Çiğli’yi drone çekimiyle 3 boyutlu olarak tasarladık. Bunun analiz çalışmaları devam ediyor. Katip Çelebi Üniversitesi öğrencileri ve belediyemizin mühendisleriyle sahada bina envanter çalışması başlattık. 9 aydır imar arşivinde 2 milyona yakın sayfa taradık. En büyük 2 mahallemizi bitirdik. Belediye arşivi var ama biz önceliği imar arşivine verdik. Dördüncü aşama olarak da fotoğraflama  çalışmasını başlatıyoruz. Bu çalışmada gönüllü arkadaşlar, uzmanlarla beraber cep telefonlarıyla sokak sokak Çiğli’yi fotoğraflandıracak” açıklamasında bulundu.

İzmir Çiğli de bina bazlı risk haritası ve envanteri oluşturulacak!

“KENTSEL DÖNÜŞÜME YOL GÖSTERECEK”

Kentsel dönüşümün öneminin de altını çizen Gümrükçü, şu açıklamalarda bulundu:

“Drone çekimini, imar arşivini ve saha gezimini fotoğraf çekimiyle de destekleyerek dörtlü bir sistem oluşturacağız. Güncel yapı stoku fotoğrafı, binanın yerinde tespit edilişi, fiziki durumu ve imar arşivindeki karşılığının üzerine dron çekimini de koyarak 3 boyutlu bir Sanal Çiğli sistemi kuracağız. Bu sistemde binanın üzerine tıkladığınızda binanın yaşı, yapım tarihi ve ruhsattaki durumu gibi bilgileri bulabileceksiniz. Çalışmaların, yapı stoku tespitinin yanı sıra farklı alanlarda da artı faydaları olacak. Yılbaşına kadar bina bazlı bir risk haritası ve envanteri oluşturacağız. Bu çalışma bize kentsel dönüşüm alanında da yol gösterici olacak.”

İzmir'in yapı stoku envanteri çıkarılıyor!

İzmir'de her binaya karne geliyor!


Geri Dön