25 / 04 / 2024

İzmir'in yapı stoku envanteri çıkarılıyor!

İzmir'in yapı stoku envanteri çıkarılıyor!

30 Ekim 2020'de meydana gelen İzmir depreminden sonra sağlıklı ve güvenilir yaşam alanları hayata geçirmek için şehirde mevcut yapı stokunun envanterini çıkarılmasına karar verilmişti. Çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in dirençli şehirler oluşturma vizyonu kapsamında 30 Ekim 2020'de meydana gelen  İzmir  depreminden sonra sağlıklı ve güvenilir yaşam alanları hayata geçirmek için şehirde mevcut yapı stokunun envanterini çıkarma kararı alınmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin resmi sitesinde yer alan habere göre;  Büyükşehir Belediyesi, mevcut yapı stokunun envanterinin çıkarılması amacıyla saha çalışmalarına devam ediyor. 

İzmir in yapı stoku envanteri çıkarılıyor!

Büyükşehir Belediyesi, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi (İMO) ile imza attığı protokol kapsamında depremin en çok etkilediği Bayraklı'daki saha çalışmalarının yüzde 86’sını bitirdi. Arşiv çalışmasının yüzde 90’ı, proje çalışmasının ise yüzde 52’si tamamlandı. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yapı stoku envanterinin çıkarılması için devam eden çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Soyer, şunları kaydetti:

İzmir in yapı stoku envanteri çıkarılıyor!

“Bayraklı’nın bütününde 33 bin 100 yapıdan 28 bin 327’sinde saha çalışmaları sona erdi. Bayraklı'da 33 bin 100 konutta yapılacak çalışmanın ardından, mevcut bina yapı envanteri çıkarılarak, bu yapıların deprem riski açısından değerlendirilmesi sağlanacak. Bu çalışmayı Ekim ayında tamamlayacağız. Bayraklı’nın ardından Konak, Karşıyaka ve Bornova ilçelerimizde çalışma başlatacak ve bu çalışmaları İzmir’in geneline yayacağız.”

Binalarının dayanıklı olup olmadığını öğrenebilecekler

Soyer, bu proje kapsamınnda her binaya yapı güvenlik karnesi verileceğine dikkat çekerek, “Böylece İzmirli yurttaşlar yaşadıkları binanın ne kadar dayanıklı olduğunu, ne zaman yapıldığını, inşaatı ile ilgili bilgilerini görecek. Böylece biz de öncelikli olarak hangi binalara müdahale edilmesi gerektiğini belirlemiş olacağız. Daha önce de ifade ettiğim gibi Türkiye'de bu kapsamda bir çalışma daha önce yapılmadı. Dünya Bankası'ndan 30 yıl vadeli ve çok düşük faizli bir krediyi İzmir'e aktarmak için de çalışmaya devam ediyoruz. 250 milyon doların üzerinde bir kredinin İzmir'e aktarılması halinde binlerce hane için kentsel dönüşüm çalışmasını başlatmış olacağız” açıklamasında bulundu.

İzmir in yapı stoku envanteri çıkarılıyor!

Öncelikli müdahale bölgeleri belirlenecek

Yapı stoku envanteri projesi yle yapıların mevcut durumu tespit edilecek ve deprem etkisinde yapı güvenliği ortaya çıkarılacak. Çalışmada 3 aşamalı bir yöntem kullanılıyor; bu aşamalar arşivde projelerin incelenmesi, sahada gerçekleştirilen gözlemsel çalışmalar ve bulunan verilerin akademisyenler eliyle değerlendirildiği bilimsel analiz süreçlerinden meydaa geliyor. İlçe genelindeki durum tespitiyle yapılarda bilimsel yöntem kullanılarak yapılacak önceliklendirmeye ilişkin analizlerin bitirilmesinin ardından öncelikli müdahale bölgeleri ve bu bölgelerdeki uygulama yöntemleri tespit edilecek. Bu çalışmalar sonucunda gerekli görülmesi durumunda yapı bazında daha ayrıntılı çalışmalar da gerçekleştirilebilecek. Çalışmanın bitirilmesinin ardından elde edilecek bilgiler kamuoyuyla paylaşılacak ve şehirliler belrlenen verilerle yapılarının mevcut bilgilerini içeren nitelikte bir karneye sahip olacaklar.

İzmir depremi Türkiye'yi uyardı!

İzmir Konak'ta kentsel dönüşüm için dev adım!


Geri Dön