29 / 03 / 2024

İzmir depreminde yıkılan binalara yönelik 29 sanık yargılanıyor!

İzmir depreminde yıkılan binalara yönelik 29 sanık yargılanıyor!

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020'de meydana gelen deprem sonrasında yıkılan apartmanlara yönelik devam eden davada 29 sanık yargılanıyor. 



İzmir'de 30 Ekim 2020'de saat 14.51'de meydana gelen merkez üssü Seferihisar olan ancak özellikle Bayraklı ilçesinde yıkıma sebep olan deprem sebebiyle 117 kişi hayatını kaybetti 1034 kişi yaralandı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre;  İzmir  Cumhuriyet Başsavcılığı 5 binanın yıkılmasında ihmalleri olduğu düşünülen şüphelilere yönelik depremin hemen sonrasında soruşturma başlattı.

Aralarında müteahhit, sürveyan, inşaat mühendisi, mimar; projesiz, izinsiz ve kontrolsüz tamirat işlemi gerçekleşen binanın kentsel dönüşüme sokulmasına izin vermediği ve binadaki hasarı bina sakinlerinden sakladığı iddia edilen apartman kat malikleri ile yapı denetim şirketi yetkililerinin de bulunduğu 29 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan dava açıldı.

İzmir depreminde yıkılan binalara yönelik 29 sanık yargılanıyor!

Soruşturma dahilinde binaların yıkılmasında ihmali, denetim eksikliği olduğu iddia edilen belediye görevlileri ile İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesinde görevli kişilerden meydana gelen kamu görevlileri hakkında hazırlanan dosya ise ayrılarak Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında gereğinin yapılması için Memur Suçları Bürosu'na gönderildi. İddianamelerde şüphelilerin saptanması ise Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden meydana gelen 3 kişilik, İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 4 kişilik bilirkişi raporu ile gerçekleşti. 

Raporlarda, 5 apartman için de ortak görüş elde edilerek "Projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlik" sebebiyle yıkıldığına vurgu yapıldı. Depremde 36 kişi ile en çok can kaybının olduğu Rızabey Apartmanı'na yönelik hazırlanan raporda, binanın daha önce deprem sebebiyle hasar aldığı, bu hasarın ardından projesiz, izinsiz ve kontrolsüz bir tamirat işleminden geçtiğinin tespit edildiği, bu işlemin de yapının tamamen yıkılmasında etkisi olabileceğinin ihtimali olduğu vurgulandı.

İddianamelerin mahkemeler tarafından kabulü ile yeni adli yılda başlayan kovuşturma sürecinde de 11 kişinin yaşamını yitirdiği 7 kişinin yaralandığı Yağcıoğlu Apartmanı B Blok davasında 2; 30 kişinin yaşamını kaybettiği 8 kişinin yaralandığı Emrah Apartmanı davasında 3; 36 kişinin vefat ettiği, 17 kişinin yaralandığı Rızabey Apartmanı davasında 9; 15 kişinin hayatını kaybettiği, 12 kişinin yaralandığı Doğanlar Apartmanı B Blok davasında 4; 11 kişinin hayatını kaybettiği, 11 kişinin yaralandığı Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok davasında ise 11 olmak üzere toplam 29 sanığın yargılaması yapılıyor. Depremde ölüm ve yaralanmaların olduğu Barış Sitesi'ne yönelik ise şüphelilerin hayatta olmaması ve kimlik tespiti yapılamaması sebebiyle dava açılamadı.

 İzmir depreminde yıkılan binalara yönelik 29 sanık yargılanıyor!

Sanıklar suçlamaları reddetti

Eylül ayında başlayan duruşmalarda Rızabey Apartmanı davasında tutuklu sanıklardan yapı müteahhidi H.H.Ö, hakkındaki suçlamaları reddederek binanın sonradan yapılan müdahaleler sebebiyle yıkıldığını ve inşaat tamamlandıktan sonra binanın depremlerde gördüğü hasar konusunda kendisine bilgi verilmediğini belirtti. 

Binanın betonarme statik proje müellifi ile sürveyanı inşaatta hi. bulunmadıklarını belirtirken betonarme statik proje müellifi T.P. binanın yıkılmasındaki sebebin, 1999 ve 2005 depreminde hasar almasına rağmen gerekenin yapılmaması olduğunu, bu sebeple de suçlu olmadığını iddia etti.

Depremde ilk 2 yıkılan Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok davasında sanık N.B. çizdiği projenin uygulamaya geçilmediğini ve suçsuz olduğunu belirtti. Yapı müteahhidi tutuklu sanık M.Y. de binanın alt kısmında bulunan ve depremde çöken markete dükkanı eksiksiz teslim ettiğini öne sürdü. Depremde yıkılan Doğanlar Apartmanı B Blok davasında yargılaması yapılan tutuklu sanıklardan müteahhit Ç.D, hiçbir inşaatında kalitesiz malzeme kullanmadığını, demiri de çimentoyu da en iyi yerlerden aldığını ve suçunun bulunmadığını belirtti. 

Yağcıoğlu Apartmanı B Blok için devam eden davada ise tutuklu sanık müteahhit, söz konusu bloğun yıkılmasının dış müdahaleden kaynaklandığını iddia etti. Emrah Apartmanı davası sanıkları ise ilk kez 29 Kasım'da mahkemeye çıkarılacak. İzmir'deki depremde yıkılan binalara ilişkin 29 sanık hakkında açılan 5 davada 8 sanığın yargılaması yapılıyor.

İzmir depremi soruşturmasında 29 kişi hakkında dava açıldı!


Geri Dön