27 / 04 / 2024

İzmir depreminde yıkılan Yılmaz Erbek Apartmanı soruşturmasında yeni gelişme!

İzmir depreminde yıkılan Yılmaz Erbek Apartmanı soruşturmasında yeni gelişme!

İzmir depreminde yıkılan binalardan Yılmaz Erbek Apartmanı B blok için devam eden soruşturmada hazırlanan iddianame kabul edildi. 



İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Ekim tarihinde İzmir'de meydana gelen deprem sonrasında yıkılan ve 11 kişinin yaşamını yitirdiği Yılmaz Erbek Apartmanı için hazırlanan iddianameyi kabul etti. Sputniknews'te yer alan habere göre; devam eden soruşturma kapsamında 10 kişinin sanık, 2 kişinin de  tutukluğu olduğu davada  sanıklardan birinin  6 Haziran'da vefat ettiği belirtildi. 

Hazırlanan iddianameye göre; binanın mimari proje müellifi, statik-betonarme proje müellifi, mimar, yapı sahibi, fenni mesulü, mimari teknik uygulama sorumlusu, mimari proje ve uygulama denetçisi, inşaat mühendisleri ve yapı denetim şirketi yetkilileri sanıklar arasında bulunduğu ifade edildi. 

Bilirkişinin görüşlerinin yer verildiği raporda binanın proje çalışmalarında eksikler, malzemelerin yetersiz olduğu, uygulama ve işçilikte hatalar denetim çalışmalarında eksiklikler, ilgili şirketlerin denetim çalışmalarında yanlış değerlendirmeleri sebebiyle binanın depremde yıkıldığı dile getirildi. 

Diğer yandan binaya ait yapı ruhsat başvuru evrakı arasında "Projedeki beton sınıfı BS20, tahkikler BS18'e göre yapılmış, bazı sonuçlar uygun, diğerleri BS18'den düşük, tahkik raporu değişecek" notu yer alırken, bilirkişi tarafından hazırlanan raporda yapı denetim şirketi tarafından düzenlenen rapor sonrası Ekim 2006'da ilgili belediye tarafından kullanım ruhsatının verildiği görüldü. 

İzmir depreminde yıkılan Yılmaz Erbek Apartmanı soruşturmasında yeni gelişme!

İlk mahkeme 1 Eylül'de yapılacak

Söz konusu iddianamenin sonuç bölümünde binanın yıkılması nedeniyle yaşanan can kayıpları ve yaralanmalarında raporda yer alan sanıkların sorumlu olduğu ifade edilerek şu detaylara yer verildi: 

"Şüphelilerin mevzuata, deprem yönetmeliğine, imar kanununa, yapı denetim kanunundaki düzenlemeye ve yüklenen görev, sorumluluklara aykırı davrandıkları, kanun ile kendilerine yüklenen dikkat ve özen yükümlülüğünü yerine getirmedikleri ve depremde apartmanın çökmesine neden oldukları anlaşılmaktadır. Şüphelilerin kendilerine yüklenen 'bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçunu işledikleri, depremlerin değil binaların kanuna, yönetmeliğe, bilimsel gerçekliklere uygun olarak yapılmamasının vatandaşlarımızın ölümlerine ve yaralanmasına neden olduğu anlaşılmıştır."

Kamu görevlisi olan şüphelilere ait dosyaların ise 4483 sayılı kanun dahilinde ayrı tutularak Memur Suçları Soruşturma Bürosuna, avukat olan şüphelinin dosyasının da Avukat Suçları Soruşturma Bürosuna iletildiği aktarıldı. 

Diğer yandan sanıkların ilk yargılanmasının 1 Eylül tarihinde yapılacağı belirtildi.

İzmir depremi bilirkişi raporu: Düşük kalite beton kullanıldı!


Geri Dön